Cancerul de col uterin, mai frecvent in Romania, Bulgaria, Serbia si Lituania. Care sunt CAUZELE

Cancerul de col uterin, mai frecvent in Romania, Bulgaria, Serbia si Lituania. Care sunt CAUZELE
Asociatia Daruieste Viata
De Asociatia Daruieste Viata
Luni, 23.03.2015

Cuprins

Cancerul cervical (de col uterin) este al treilea cel mai frecvent in Romania (dupa cel de san si plamani), cu o mortalitate ridicata din cauza depistarii tarzii. Programele Ministerului Sanatatii pentru depistarea infectiei cu HPV, cel mai frecvent motiv pentru care apare acest tip de cancer, se fac inca sporadic, numarul medicilor implicati in depistarea infectiei fiind mic.

 
De obicei, cancerul de col este un cancer cu o dezvoltare lenta ce nu da simptome, dar care poate fi depistat cu testele obisnuite Papanicolau. Aceasta e o procedura in care se preleveaza celule din cervix si se analizeaza sub un microscop.

Cancer de col uterin

Cancerul cervical este mai intotdeauna cauzat de infectia cu virusul uman papilloma HPV (human papillomavirus). Informatiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO - Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul cancerului de col. Ghidul, tradus de Asociatia Daruieste Viata in urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro in totalitate.

1% din europence vor face acest tip de cancer


Cancerul cervical este al treilea dintre cele mai frecvente cancere la femei. In Europa, 10.6 femei din 100,000 au fost diagnosticate cu cancer cervical in 2008. Aceasta reprezinta circa 4% din cancerele diagnosticate la femei. Aproape 1% din femeile din Europa dezvolta cancer cervical de-a lungul vietii. Avand in vedere faptul ca acum este disponibil un vaccin impotriva celui mai frecvent tip de virus uman papilloma (HPV) implicat in cancerul cervical, frecventa acestuia va scadea cel mai probabil pe viitor.

Riscul de a face cancer cervical este mai mare in Europa de Est (in special in Serbia, Romania, Bulgaria si Lituania) din cauza lipsei de programe organizate de efectuare a controalelor medicale de specialitate. Din pacate, situatia este mai sumbra in tarile in curs de dezvoltare , unde apar 85% de cazuri noi. Din cauza lipsei de acces la controale si tratamente, rata mortalitatii este de 10 ori mai mare in tarile in curs de dezvoltare decat in cele dezvoltate.

De ce apare cancerul de col uterin


A devenit clar ca in esenta, toate cancerele cervicale sunt cauzate de anumite tipuri ale virusului uman papilloma (HPV), un grup de virusi inruditi cu virusul care cauzeaza negi epiteliali sau vaginali. Infectia cu HPV este cauzata de contactul direct si in cazul cervixului este de obicei obtinuta prin contact sexual sau chiar prin contact piele-piele. HPV este foarte frecvent intalnit la populatia obisnuita. Aproape toate femeile adulte au contactat la un moment dat HPV, dar in majoritate covarsitoare infectia cu HPV se rezolva in 6 luni pana la doi ani fara sa cauzeze semnalmente de boala. Totusi, in cazuri rare unde infectiile cu HPV nu se rezolva, unde infectia persista, riscul de a dezvolta leziuni pre-canceroase in dezvoltare, care preced dezvoltarea cancerului cervical, este mai mare. O infectie persistenta cu tipurile HPV de risc inalt (carcinogen, cauzator de cancer), notabile fiind HPV tip 16 si 18, care sunt cele mai comune tipuri gasite in cancerul cervical la nivel mondial, este necesara pentru dezvoltarea cancerului. Cu toate acestea, aceasta nu e suficient, devreme ce dezvoltarea leziunilor pre-canceroase si a cancerului cervical necesita cativa ani (decade) sa apara. Alti factori sunt de asemenea necesari pentru aparitia cancerului. Acesti factori sunt legati fie de riscul de a fi infectat cu HPV, fie de riscul de a dezvolta cancer cervical odata ce infectia cu HPV exista.

•    Factori de risc in infectarea cu HPV

-    Contact sexual neprotejat cu mai multi parteneri sau cu un partener care are mai multi parteneri.  
-    Inceperea activitatii sexuale la o varsta frageda.
-    Folosirea pe termen lung a contraceptivelor hormonale.
-    Sarcini multiple.
-    Igiena precara.
-    Alte infectii genitale cu transmitere sexuala,e.g. Chlamydia trachomatis si herpes simplex virus-2.

•    Factori de risc in dezvoltarea cancerului cervical odata ce infectia cu HPV este deja prezenta


Imunitate scazuta cum ar fi imunodeficienta cauzata de infectia cu Virusul Uman Imunodeficitar (HIV)  sau tratamente care afecteaza sistemul imunitar , pentru ca, in mod normal, sistemul imunitar curata infectiile cu HPV, reducand riscul dezvoltarii cancerului.
 
•    Alti factori care slabesc sistemul imunitar si starea generala de sanatate sunt de exemplu fumatul, dietele Saracen (e.g. consum scazut de fructe si legume), somn neregulat si lipsa de exercitii fizice.

A se nota ca unii co-factori de risc pot sa nu aiba efecte promovatoare de risc in sine, dar sunt asociati cu factori de risc real. De exemplu, contraceptia hormonala e mai frecventa la femeile cu un debut timpuriu al vietii sexuale, in timp ce saracia si traiul intr-o tara in curs de dezvoltare reprezinta un risc in privinta controalelor ginecologice periodice din cauza accesului dificil la serviciile de sanatate.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer, sustinut de Fundatia Vodafone, prin programul Voluntar de Profesie. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer. Banii stransi provin din donatiile facute de firme, prin redirectionarea a 20% din impozitul pe profit (http://bursadefericire.ro/#redir_20 ), si 2% din impozitul pe venit, oferit de persoane fizice (http://bursadefericire.ro/#redir_2 ). Corectitudinea informatiilor din acest articol este garantata de parteneriatul Daruieste Viata cu forul cel mai prestigios al medicilor oncologi din Europa, ESMO -European Society for Medical Oncology.
Vezi si
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Luni, 23.03.2015
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Uleiurile de semințe: sunt sau nu toxice?
Raluca Margean | Luni, 23.03.2015
Articolul urmator »
Care este diferența dintre sumar de urină și urocultură
Care este diferența dintre sumar de urină și urocultură
Andreea Baluteanu | Vineri, 23.08.2024
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024
Alimente care scad potasiul
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024

Ne găsești pe