Cancerul de prostata - simptome, diagnostic, tratament
Cuprins
- Ce este cancerul de prostata si care sunt factorii de risc?
- Simptomele si semnele in cancerul de prostata
- Diagnosticul de cancer de prostata
- Tratamentul pentru cancerul de prostata
Cancerul este o boala care poate afecta orice organ, femeie sau barbat, indiferent de varsta. Cel mai frecvent cancer al barbatului este cancerul de prostata.
Ce este cancerul de prostata si care sunt factorii de risc?
Prostata este un organ localizat in pelvis, cuprins intre vezica urinara, rect, perineu si simfiza pubiana al carui produs de secretie participa la formarea spermei.
Cancerul de prostata este o boala a varstnicului, decada a opta fiind cea mai frecvent afectata. Optiunile terapeutice depind de varsta si conditia fizica apacientului, de stadiul si de gradul cancerului, si nu in ultimul rand de conditiile existente in societatea in care traieste bolnavul.
Factorii de risc care contribuie la aparitia cancerului de prostata sunt:
- predispozitia genetica: daca una sau mai multe rude de gradul I au suferit de aceasta boala, riscul de a dezvolta cancer de prostata creste semnificativ.
- varsta peste 65 de ani;
- influenta hormonilor androgeni (cancerul de prostata se dezvolta rapid sub influenta androgenilor, hormoni secreti de catre testicul si glanda suprarenala;
- dieta: o dieta bogata in grasimi favorizeaza aparitia cancerului de prostata, in timp ce un regim bogat in fructe, cereale, legume reduce acest risc.
Simptomele si semnele in cancerul de prostata
Cancerul de prostata este asimptomatic in primele stadii, insa poate fi descoperit intamplator de medic in timpul unui control de rutina in urma examenului digito-rectal.
Semnele si simptomele prezente in cancerul de prostata includ:
- polakiurie(nevoia de a uina in mod frecvent) mai ales in timpul noptii;
- disurie(dificultate de a urina);
- prezenta de sange in urina sau in sperma;
- durere perineala (perineu = regiune cuprinsa intre organele genital externe si anus), insotita de senzatia de corp strain in rect;
- scaderea cantitatii de urina (oligurie) precum si a presiunii jetului de urina;
- ejaculare dureroasa.
Aceste simptome pot fi insotite de marirea de volum a ganglionilor inghinali, dureri lombo-sacrate, dureri osoase.
Prezenta oricaruia din aceste simptome si semne la o persoana peste 65 de ani ar trebui investigata de catre un medic.
Diagnosticul de cancer de prostata
Cancerul de prostata este de multe ori descoperit intamplator de catre medicul de familie la un consult efectuat la persoanele peste 65 de ani in urma efectuarii examenului digito-rectal.
In stadiile mai avansate, semnele si simptomele sunt cele care indruma pacientul la medic, care va efectua o serie de analize pentru a exclude alte cauze care pot determina aceleasi simptome (hipertrofie benignade prostate, prostatita).
Pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostata sunt necesare o serie de investigatii: - examen digito-rectal /tuseul rectal poate evidentia marirea de volum a prostatei, modificarea consistentei; - valori crescute ale PSA (Antigen prostatic specific), o proteina secretata de celulele epiteliului prostatic si eliminate prin sperma si sange; - ultrasonografia transrectala; - examenul anatomopatologic al unor fragmente de tesut prelevate prin biopsie sau rezectie endoscopica, necesar pentru confirmarea diagnosticului de cancer de prostata. |
Tratamentul pentru cancerul de prostata
Cancerul, in general, este o boala complexa care necesita o abordare terapeutica plurivalenta.
Tratamentul cancerului de prostata include mai multe optiuni:
- prostatectomie(chirurgia): indepartarea totala a prostatei si a veziculelor seminale in timpul interventiei chirurgicale.
- radioterapia presupune distrugerea celulelor canceroase precum si a tesuturilor din jur in urma expunerii la radiatii ionizante.
- tratamentul hormonal are ca scop scaderea cantitatii de testosteron care poate fi realizata prin: administrarea de estrogeni, orhidectomia bilateral (indepartarea testiculelor), administrarea de analogi LHRH, antiandrogeni.
- chimioterapia reprezinta metoda de rezerva pentru tratarea cancerului de prostata care nu a raspuns favorabil la tratament hormonal.
Alegerea tratamentului in cancerul de prostata va afi efectuata de catre medicul oncolog si pacient, in functie de stadiul clinic in care a fost descoperit cancerul, de gradul agresivitatii celulelor tumorale, de varsta pacientului si nu in ultimul rand de consintamantul pacientului, dupa ce acesta va fi fost foarte bine informat.
Bibliografie:
Urologie,V.Gheorghiu, C. Costache, V. Radu