Chimioterapia - indicatii, administrare, efecte adverse

Chimioterapia - indicatii, administrare, efecte adverse

Chiriac Iulia

Cancerul nu este o boala moderna: este mentionata in Codul lui Hamurabi in Mesopotamia si in papirusurile egiptene, doar ca in secolul vitezei este mult mai frecventa decat in trecut.

Ce este cancerul?

Reprezinta o masa de celule tumorale, anormale, care se multiplica intr-un ritm rapid, invadeaza tesuturile din jur si deseori metastezeaza la distanta de organul afectat. Cancerul se poate dezvolta in orice organ sau tesut indiferent de varsta.

La ora actuala ne confruntam tot mai des cu aceasta maladie neiertatoare pentru care nu s-a descoperit, inca, tratamentul care sa vindece in orice stadiu si nici cauza care determina aparitia cancerului.

Exista insa terapii care vindeca neoplazia maligna detectata in stadiile precoce si prelungeste viata persoanelor care au cancer in stadiu avansat.

Terapia cancerului include doua categorii de tratamente:

- loco-regionale: chirurgia si radioterapia.

- sistemice: chimioterapia, hormonoterapia, tratamentele biologice si terapia genica.

Ce este chimioterapia?

Din pacate tot mai des, numeroase neoplazii maligne/cancere  sunt depistate in faza tardiva cand se manifesta ca si boli generalizate si nu pot fi controlate prin tratament local sau regional.

Chimioterapia reprezinta tratamentul cancerului prin administrarea de substante chimice care distrug celulele canceroase din intreg organismul.

Afecteaza insa si celulele proprii organismului care au un ritm rapid de crestere, precum celulele mucoaselor (mucoasa bucala, vaginala, mucoasa tubului digestiv etc), maduva osoasa, responsabila de producerea celulelor sangelui (globule albe, globule rosii, trombocite) si celulele germinale.

Medicamentele utilizate sunt numite citostatice .

Cum se administreaza citostaticele?

In cancer este important ca medicamentul administrat sa ajunga cat mai repede in contact cu celulele tumorale unde sa-si exercite actiunea. In functie de localizarea cancerului, de stadiul in care a fost descoperit si nu in ultimul rand, de tipul de celule din care este format se poate administra un citostatic (daca celulele sunt sensibile la acel medicament) sau mai multe.

Cel mai frecvent se utilizeaza schemele cu mai multe medicamente cu mecanisme de actiune diferite, pentru a spori eficacitatea tratamentului si pentru a reduce toxicitatea asupra celulelor proprii.

Citostaticele pot fi administrate astfel:

-  In perfuzie: se administreaza timp de 48-120 de ore si cele  mai frecvent utilizate citostatice sunt: 5-Fluoro-uracil, Citarabina.

Intraperitoneal: indicata pentru terapia cancerelor de ovar, cele digestive precum si pentru tratarea metastazelor intraperitoneale.

Intraarterial: consta in administrarea citostaticelor direct in artera care iriga tumora, sub control radiologic, si  este utilizata pentru tratarea de metastaze hepatice, cancere hepatice primitive, tumori cerebrale recidivante, cancere de col uterin si vezica urinara, precum si in alte situatii.

- Oral/per os care este si cea mai utilizata cale de administare a citostaticelor sub forma de tablete, capsule.

Care sunt efectele adverse ale chimoterapiei?

Citostaticele distrug, pe langa celulele canceroase si celule ale organismului uman care se divid intr-un ritm rapid (celulele mucoaselor - digestiva, respiratorie etc, maduva osoasa). Din aceasta cauza apar efectele adverse:

anemie;

-  tendinta la sangerari (gingivoragii, epistaxis, oprirea tardiva a sangerarii);

-  scaderea capacitatii de aparare aorganismului datorata neutropeniei;

greturi si varsaturi;

diaree;

alterarea gustului;

aritmii cardiace;

alopecia (caderea parului) poate fi prevenita partial prin utilizarea castilor cu gheata la momentul administrarii citostaticelor;

rush cutanat;

dureri abdominale;

hepatomegalie (marirea de volum aficatului);

-  alterarea functiei de reproducere, cei mai afectati fiind barbatii.

Care sunt indicatiile chimioterapiei?

Cancerul este o boala complexa si de aceea necesita o abordare terapeutica pe masura. Dupa locul pe care il ocupa in secventa de tratament, chimioterapia poate fi:

chimioterapia initiala sau de inductie este tratamentul principal al cancerelor chimiosensibile si al metastazelor pentru majoritatea cancerelor. Cancerele renale, cele digestive si melanoamele maligne sunt considerate putin chimiosensibile, insa pot fi tratate prin alte metode terapeutice.

chimioterapia adjuvanta presupune administrarea citostaticelor sistemice dupa ce tumora primara a fost tratata radical printr-o alta metoda (interventie chirurgicala sau radioterapie). Este indicata pentru tratarea cancerelor cu risc crescut de metastazare.

chimioterapie

chimioterapia neoadjuvanta/primara/preoperatorie este recomandata tumorilor local avansate, unde tratamentul local este dificil iar riscul de metastaze este crescut din cauza volumului tumoral crescut. Avantajele chimioterapiei primare includ:

  • scaderea riscului de metastazare;
  • actioneaza asupra micrometastazelor presupuse ca fiind deja existente in momentul diagnosticului;
  • permite diminuarea locala a volumului tumoral si faciliteaza aplicarea tratamentelor loco-regionale (reconvertire chirurgicala).

chimioterapia loco-regionala.

Cand nu se face chimioterapie?

Chimioterapia are avantaje si dezavantaje atunci cand este efectuata. Exista si cazuri in care chimioterapia nu este indicata: cancerele rezistente la chimioterapie, insuficienta medulara recenta, copiii sub varsta de 3 luni, persoanele in varsta cu sistemul imun deprimat, bolnavii in coma.

Gravidele beneficiaza de chimioterapie doar dupa intreruperea sarcinii sau dupa primul trimestru.

Anual se realizeaza tot mai multe progrese privind intelegerea cauzei aparitiei cancerului precum si descoperirea terapiei care sa vindece aceasta maladie. Pana la acea data, chimioterapia reprezinta una din optiunile de baza in schema de tratament a neoplaziilor maligne.

Articolul urmator
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Spirulina vie: beneficii și mod de administrare
Cum vei fi la batranete?
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.2 (37)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.