Cum se pune diagnosticul de melanom, cel mai agresiv cancer de piele adus de soare!

Cum se pune diagnosticul de melanom, cel mai agresiv cancer de piele adus de soare!
Asociatia Daruieste Viata
De Asociatia Daruieste Viata
Miercuri, 08.07.2015

Europa are din ce in ce mai multe cazuri de melanom, un cancer de piele care apare in special din cauza expunerii la ultraviolete. Aproximativ 1 din 100 de persoane vor dezvolta melanom la un moment dat,  iar 15 din fiecare 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu melanom in fiecare an. Acest numar este in crestere in aproape toate tarile europene, melanomul fiind mai frecvent la femei decat la barbati.

melanom

Informatiile medicale oferite mai jos se bazeaza pe ghidurile practice ale European Society for Medical Oncology (ESMO - Societatea Europeana pentru Oncologie Medicala) pentru managementul melanomului. Ghidul, tradus de Asociatia Daruieste Viata in urma unui acord de parteneriat cu ESMO, va fi disponibil pe site-ul www.daruiesteviata.ro in totalitate. Melanomul este de obicei diagnosticat dupa ce pacientul, o ruda a acestuia sau medicul observa o alunita suspecta. Acest lucru se poate intimpla in timpul unui screening sau al unui examen de rutina al pielii, in special pentru persoanele cu pielea deschisa la culoare, parul roscat, tendinta de a se arde la soare si nevi multipli. 

Diagnosticul de melanom se bazeaza pe urmatoarele examinari: 

1.   Examinarea clinica

Medicul ii adreseaza intrebari pacientului, in special in ceea ce priveste posibilii factori de risc si evolutia alunitelor suspecte. Se efectueaza examinarea alunitelor suspecte si a restului pielii. Asa cum s-a mentionat mai sus, o alunita suspecta prezinta caracteristicile "ABCD":

  • Asimetria formei
  • Borduri neregulate sau nedefinite
  • Culoare care variaza de la o zona la alta
  • Dinamica.

Nu toate melanoamele prezinta toate cele 4 caracteristici. Exista chiar si melanoame fara culori inchise, care se prezinta ca niste cosuri/ zone hemisferice rosiatice. In plus, medicul examineaza ganglionii limfatici din zona inghinala, axilara, a gatului etc., in functie de localizarea alunitelor suspecte. 

melanom

2.   Dermoscopia

Aceasta consta in utilizarea unui mic dispozitiv numit dermoscop sau dermatoscop, care lumineaza si mareste petele de pe piele, pentru o examinare mai precisa. Chiar daca examinarea cu un dermoscop nu este intotdeauna necesara, ea imbunatateste acuratetea diagnosticului atunci cand este efectuata de catre un medic cu experienta, instruit pentru a utiliza aceasta tehnica.

3.   Examinarea histopatologica dupa indepartarea intregii alunite

Examinarea histopatologica este analiza de laborator a celulelor tumorale prin disectia tumorii. Aceasta va confirma diagnosticul de melanom. Tumoarea trebuie eliminata complet si apoi trimisa la laborator. Aceasta se numeste biopsie a pielii si se face manual de catre medic. In primul rand, un anestezic local este injectat in zona care urmeaza sa fie eliminata. Apoi, alunita suspecta este eliminata, impreuna cu o anumita marja de tesut normal din jurul tumorii si de sub aceasta. Este foarte important ca atat indepartarea, cat si examinarea in laborator a alunitei sa fie efectuate de catre specialisti cu experienta in diagnosticul si tratamentul melanomului.

Acest articol a fost realizat intr-un proiect al Asociatiei Daruieste Viata care vizeaza informarea bolnavilor de cancer. Asociatia Daruieste Viata are in derulare proiecte in spitale din Bucuresti, Timisoara si Brasov, care urmaresc in special dotarea cu aparatura si renovarea spitalelor publice in care sunt ingrijiti bolnavii de cancer.

Vezi si
Cum faci acasă brânză de caju
Cum faci acasă brânză de caju
Andreea Baluteanu | Miercuri, 08.07.2015
Articolul urmator »
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024
Incepe quiz
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului
Răspunde la câteva întrebări și află ce tip de rochie îți pune cel mai bine în evidență forma corpului

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 20.02.2024
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Andreea Baluteanu | Marţi, 16.01.2024

Ne găsești pe