Durata de viață pentru fiecare tip de cancer

Durata de viață pentru fiecare tip de cancer

Mihaela Onofrei, redactor Divahair.ro

Vestea prezenței cancerului nu este niciodată una bine primită, iar de cele mai multe ori trecem prin multe clipe de durere până începem să conștientizăm ce se întâmplă cu noi sau cu persoana dragă care suferă de această boală necruțătoare. Atunci începem să ne gândim la diferitele forme de tratament, dar și la șansele de supraviețuire.

Fiecare persoană răspunde diferit la tratament. Nimeni nu va ști de la început cât de eficient va fi tratametul, nici măcar medicii. De asemenea, nu se știe cu exactitate nici cât timp mai are persoana bolnavă de trăit, cu sau fără tratament.

Cunoașterea ratelor de supraviețuire îți poate oferi o idee generală despre cât de mult au trăit cei care au mai fost diagnosticați cu un anumit tip de cancer. Ratele de supraviețuire sunt doar estimative și se bazează pe tipul de cancer, stadiul acestuia în momentul diagnosticării, trăsăturile particulare ale bolii (tipul celulelor și trăsăturile tumorii), tratamentul primit, dar și sănătatea fizică și emoțională a pacientului.

cancer

Ce înseamnă durata de viață în cancer

Durata de viață reprezintă un număr de ani, care se aproximează, la rândul lui, pe baza ratelor de supraviețuire. Ratele de supraviețuire sunt bazate pe studii făcute pe pacienții cu cancer înainte și după tratament. Durata de viață, în cazul acestor rapoarte, este măsurată pe o durată de 5 ani de la diagnosticare, atunci când șansele de vindecare pot fi de 100%. Acest lucru nu înseamnă că cei bolnavi supraviețuiesc doar 5 ani, ci că pacienții studiați au participat la studiu doar în această perioadă.

Ratele de supraviețuire sunt date, de cele mai multe ori, în procente. Un medic poate spune că „pacientul care suferă de un anumit tip de cancer are șanse de supraviețuire de 60% în primii 5 ani”. Acest lucru înseamnă că 60 din 100 de persoane care au fost tratate pentru acel tip de cancer în timpul cercetărilor au supraviețuit în primii 5 ani.

Însă cei care supraviețuiesc cancerului trăiesc mult mai mult decât aceste estimări. Fiecare supraviețuitor este diferit, iar ceea ce contează foarte mult nu este doar condiția fizică, ci și cea psihică și optimismul.

Durata de viață pentru fiecare tip de cancer

Cancer de sân

Cancerul de sân este cel mai întâlnit tip de cancer în rândul femeilor și este a doua cauză ce duce la cele mai multe decese la femei, după cancerul pulmonar.

Cele mai întâlnite simptome ale cancerului de sân sunt:

- dureri la zona subrațului și a sânului, care nu au legătură cu ciclul menstrual;

- roșeață a sâinilor și aspect de coajă de portocală;

- iritație în zona sfârcului;

- scurgeri ale sfârcului care conțin de obicei sânge;

- afundarea sfârcului în țesut;

- schimbări în forma și mărimea sânilor;

- cojirea pielii de pe sân și sfârc.

Principalele cauze ale apariției cancerului de sân sunt factorii genetici, mărimea mare a sânului, un nivel ridicat de estrogen, greutatea corporală ridicată, consumul de alcool, expunerea la radiații și tratamentele cu hormoni.

La 20 de ani, șansa de a dezvolta cancer este sub 0,6%. Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât șansele cresc. La 70 de ani, riscul ajunge la 3,84%.

În primul an de la diagnosticare, șansele de supraviețuire variază între 85 și 95%. După 5 ani, aceste procente scad semnificativ și ajung la 33%.

Cancer de colon

Cancerul de colon apare atunci când o tumoare se instalează și începe să se dezvolte pe intestinul gros. Acest tip de cancer este al treilea cel mai comun tip de cancer în SUA.

Simptome ale cancerului de colon:

- diaree și constipație frecventă;

- schimbări ale consistenței scaunului;

- scaun moale;

- sângerări rectale și scaun cu sânge;

- dureri abdominale, crampe, balonare;

- slăbiciune și oboseală;

- pierdere în greutate;

- sindromul colonului iritabil;

- anemie și deficiență de fier.

Printre principalii factori de risc se numără prezența polipilor precanceroși care se află în colon, predispozițiile genetice moștenite, dieta nesănătoasă, dar și anumite afecțiuni precum diabetul, tratamentul cu radiații pentru alte tipuri de cancer sau ulcerul.

Vârsta este un factor extrem de important în dezvoltarea cancerului de colon. Aproximativ 91% dintre pacienții diagnosticați cu această boală au peste 50 de ani.

În primul an de la diagnosticare, șansele de supraviețuire variază între 70 și 86%. După 5 ani, acestea scad până la 10%, deoarece acest tip de cancer avansează extrem de rapid.

Cancer esofagian

Acest tip de cancer apare, așa cum îi spune și denumirea, în esofag, organul care leagă cavitatea bucală de stomac. Cancerul esofagian afectează celulele care se află în interiorul esofagului.

Simptomele cancerului esofagian:

- dificultăți la înghițire;

- durere în piept;

- pierdere în greutate.

Riscul de a face cancer esofagian crește odată cu înaintarea în vârstă. Doar 15% dintre cazuri apar la persoane care au sub 55 de ani. De asemenea, femeile sunt mai predispuse în a dezvolta această afecțiune. Alți factori care favorizează apariția cancerului esofagian sunt alcoolul și tutunul, obezitatea, dieta nesănătoasă, rănile la nivelul esofagului și virusul Papilloma uman.

Șansele de supraviețuire sunt între 63% și 38% în primul an de la diagnosticare. După un an, rata scade până la 13% după doi ani și ajunge la 3% după 5 ani.

Cancer de rinichi

Cancerul de rinichi sau cancerul renal se referă la orice tip de cancer ce implică rinichii.

Simptomele cancerului de rinichi:

- sânge în urină;

- umflături în zona rinichilor.

Adesea, mai pot apărea și:

- dureri în zona rinichilor;

- umflături ale abdomenului;

- anemie;

- febră constantă și transpirație;

- oboseală, pierderea poftei de mâncare, dar și scădere în greutate.

Factori de risc în cazul cancerului de rinichi:

- vârsta: riscul de a dezvolta acest tip de cancer crește după 60 de ani;

- sexul: bărbații sunt mai predispuși în a dezvolta acest tip de cancer;

- obezitatea:

- fumatul și hipertensiunea.

Conform statisticilor, în primele 6 luni de la diagnosticare, șansele de supraviețuire sunt de 70%. Procentul scade semnificativ în primii 3 ani și ajunge la 17%. După 5 ani, doar 11 din 100 de pacienți diagnosticați cu cancer renal mai supraviețuiesc.

femeie care vorbeste cu doctorul

Cancer pulmonar

Cancerul pulmonar este una dintre cele mai comune și grave forme de cancer. Anual, peste 1.3 milioane de persoane pierd lupta împotriva acestei boli.

Deși nu există semne timpurii care să indice prezența acestei boli, cei care au cancer pulmonar pot semnala următoarele simptome:

- tuse persistentă;

- tuse cu sânge;

- insuficiență respiratorie;

- oboseală;

- pierdere în greutate;

- durere în timpul respirației.

Principalele cauze ce duc la apariția acestei afecțiuni sunt substanțele cancerigene, care se găsesc în special în țigări, dar și moștenirea genetică.

Rata de supraviețuire în cazul acestui tip de cancer este extrem de mică, putând ajunge la 4-12 luni atunci când boala este într-o stare avansată.

Cancer ovarian

Cancerul ovarian se referă la tumorile care apar în ovare. Conform American Cancer Society, aceasta este a opta cea mai comună formă de cancer care apare în rândul femeilor.

Simptomele cancerului ovarian:

- dureri în zona pelvisului;

- dureri în zona inferioară a abdomenului;

- dureri de spate;

- indigestie;

- urinare frecventă;

- durere în timpul actului sexual;

- constipație.

Factorii genetici sunt principala cauză a cancerului ovarian. De asemenea, această boală este mult mai întâlnită în rândul femeilor trecute de 65 de ani. De asemenea, și tratamentele pentru infertilitate pot crește riscul apariției acestui tip de cancer, dar și prezența cancerului de sân și obezitatea.

Ratele de supraviețuire în cazul acestui tip de cancer sunt destul de ridicate. În primele 6 luni de la diagnosticare, 95 din 100 de femei supraviețuiesc. După 4 ani, doar 41% dintre femei supraviețuiesc, iar după 5 ani procentul scade la 32%.

Cancer pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci când celulele pancreatice nu se mai dezvoltă normal, ceea ce duce la apariția unor tumori. În Europa, peste 60.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu acest tip de cancer.

Simptomele cancerului pancreatic:

- durere în zona superioară a abdomenului;

- îngălbenirea ochilor;

- urină închisă la culoare;

- lipsa poftei de mâncare, greață și vomă;

- pierdere în greutate și stare de slăbiciune;

- scaun deschis la culoare, gri sau cu grăsime.

Principalele cauze care duc la apariția acestui tip de cancer sunt mutațiile genetice, genele moștenite din familie, substanțele cancerigene, dieta și stilul de viață. De asemenea, și vârsta are un rol important. Cancerul de pancreas apare îndeosebi la pacienții care au peste 60 de ani.

Șansele de supraviețuire în cazul cancerului de pancreas sunt extrem de scăzute. În primele 6 luni, doar 58 din 100 de pacienți supraviețuiesc. Acest procent scade considerabil în primii doi ani de la diagnosticare, ajungâng la 11%. După 5 ani, doar 2 din 100 de pacienți înving boala.

Cancer de prostată

Cancerul de prostată, așa cum îi spune și denumirea, apare în cadrul prostatei, glanda care produce lichidul din care este alcătuită sperma. Cancerul de prostată apare îndeosebi la pacienții care au peste 50 de ani.

Simptomele cancerului de prostată:

- urinare frecventă, inclusiv noaptea;

- sânge în urină;

- urinare dureroasă;

- un simptom mai rar este durerea de oase, în zona coloanei vertebrale, a femurului, a pelvisului și a coastelor.

Factori de risc

- cancerul de prostată apare îndeosebi în cazul bărbaților trecuți de 50 de ani;

- dieta nesănătoasă;

- obezitatea;

Șansele de supraviețuire sunt mari în cazul acestui tip de cancer: în primele 6 luni, 97 din 100 de pacienți supraviețuiesc. Procentul ajunge, după 3 ani, la 52%, iar după 5 ani, la 31%.

Cancer colorectal

Cancerul colorectal poate să apară în zona colonului, dar și a rectului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acest tip de cancer este al doilea cel mai comun, după cancerul pulmonar.

Simptomele cancerului colorectal:

- diaree și constipație;

- sânge în scaun;

- dureri abdominale;

- senzație de balonare;

- vomă și oboseală;

- pierdere în greutate.

Factori de risc:

- vârsta: cancerul colorectal apare îndeosebi la pacienții în vârstă;

- dieta bogată în proteine animale, grăsimi saturate, calorii, alcool;

- dieta săracă în fibre;

- obezitate, fumat, lipsă de activitate fizică;

- moștenirea genetică.

Șansele de supraviețuire sunt de 89% în primele 6 luni de la diagnosticare. După 2 ani, acestea scad rapid, ajungând la 48%. După 5 ani, doar 11 din 100 de pacienți înving boala.

Cancer de stomac

Acest tip de cancer mai este cunoscut și sub denumirea de cancer gastric și reprezintă o acumulare de celule anormale care formează o tumoare într-o anumită parte a stomacului. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 700.000 de pacienți mor anual din cauza acestei boli.

Simptomele cancerului de stomac:

- senzație de sațietate;

- dificultăți la înghițire;

- senzație de balonare după masă;

- arsuri și indigestie, dar și dureri de stomac și vomă.

Cancerul de stomac este mult mai frecvent în cazul pacienților care au afecțiuni ale esofagului, ulcer, gastrită. Fumatul și infecția cu Helicobacter pylori cresc riscul de a dezvolta cancer de stomac, la fel și dieta nesănătoasă și moștenirea genetică. Cancerul de stomac apare cel mai frecvent în cazul bărbaților trecuți de 55 de ani.

Ratele de supraviețuire sunt între 66 și 32% în primul an de la diagnosticare. După doi ani și jumătate, doar 9 din 100 de pacienți supraviețuiesc. După 5 ani, procentul este de 4%.

Cum să învingi cancerul

Șansele de supraviețuire nu sunt singurul indiciu după care să te ghidezi atunci când vrei să afli câți ani de viață mai ai. Uneori, aceste informații te pot induce într-o stare de confuzie. Dacă ești îngrijorat în privința duratei de viață, medicul care te supraveghează îți poate da toate informațiile de care ai nevoie, deoarece acesta știe cât de avansată este boala și cât de bine face față organismul tău la tratament.

De asemenea, și discuțiile cu persoanele dragi te pot ajuta să îți recapeți încrederea în tine și să fii determinat în învingerea bolii de care suferi. Nu în ultimul rând, puterea vindecării stă în interiorul tău. Minunile chiar pot fi posibile atunci când crezi cu desăvârșire că te poți vindeca și când continui să lupți pentru viața ta.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Semne de cancer la limbă pe care oricine ar trebui să le știe
Relatia ta va fi una de durata?
Incepe quiz
Relatia ta va fi una de durata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (39)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.