Cancerul renal - simptome, diagnostic, tratament

Cancerul renal - simptome, diagnostic, tratament

Bulgaru Cristina

Cancerul renal este cea mai frecventa tumora maligna a rinichiului. Reprezinta aproximativ 2-3 % din cancerele adultului, cu incidenta mai mare la barbat decat la femeie. Cancerul renal este unilateral si apare cu o frecventa egala la ambii rinichi, localizandu-se de obicei la nivelul polilor renali.

Tumora apare initial in corticala, creste progresiv in toate directiile, atingand dimensiuni variabile, uneori impresionante si deformand suprafata rinichiului.

Cancerul renal creste lent, excentric, impinge, disloca si invadeaza cavitatile pielo-caliceale, precum si venele intrarenale, apoi vena renala. Poate sa apara un tromb venos, format din tesut neoplazic si sange coagulat, acesta extinzandu-se progresiv in vena cava inferioara si apoi la nivelul cavitatilor drepte ale inimii. O complicatie care poate sa apara ca urmare a prezentei trombului venos - obstructia venoasa, ceea ce va favoriza migrarea metastatica a celulelor tumorale. Extern, tumoarea sparge capsula proprie a rinichiului si invadeaza structurile anatomice vecine: glanda suprarenala, colon, pancreas.

Extensia cancerului renal se face mai ales pe cale venoasa, dar si pe cale limfatica. Existenta adenopatiilor (inflamarea ganglionilor) neoplazice, intuneca sever prognosticul.

Metastazele sunt de obicei solitare si evolueaza lent. Aceastea se localizeaza cel mai frecvent la nivelul plamanului, dar se mai pot localiza si la nivelul sistemului osos, ganglionilor limfatici, ficatului, glandelor suprarenale si rinichiului controlateral.

Aproximativ 25-30% dintre pacienti au metastaze evidente la prima consultatie. In plus, un numar important de pacienti au metastaze subclinice in acelasi moment al primei prezentari la medic, ceea ce explica rezultatul nesatisfacator al tratamentului.

Din punct de vedere microscopic, cancerul renal este un carcinom ce contine celule clare (25%), celule granulare sau intunecate (25%) si celule sarcomatoide (2%). Majoritar este carcinomul de tip mixt.

Cauzele aparitiei cancerului renal

Cauza care determina aparitia cancerului renal este incerta. Exista totusi o serie de factori de risc:
- fumatul
- abuzul de analgezice
- expunerea profesionala indelungata (cadmiu, azbest, produse petroliere)

Exista cazuri in care cancerul renal este mostenit genetic, asa cum se intampla in cazul sindromului von Hippel-Lindau.

Simptomele cancerului renal

Semnele de alarma in cazul unui cancer renal sunt:
- hematurie (prezenta sangelui in urina)
- durere
- nefromegalie (marirea de volum a rinichiului).

De obicei, aceste simptome exprima un stadiu local avansat al bolii. Aceste simptome pot sa apara si separat. Astfel hematuria apare la 60% dintre pacienti, fiind spontana, capricioasa si uneori abundenta. Prezenta hematuriei corespunde invaziei cailor excretorii urinare.

Durerea apare mai rar, atunci cand apare este surda si permanenta, fiind determinata de distensia capsulei renale. Durerea poate avea un caracter mai accentuat, de colica nefretica, atunci cand se produce obstructia ureterului prin cheaguri.

Nefromegalia este mai evidenta cand localizarea maligna este la nivelul polului renal inferior.

Nu doar aceste simptome pot alarma pacientul, uneori singura manifestare a bolii poate fi reprezentata de un sindrom paraneoplazic si anume:

- anemia: care apare mai ales datorita hematuriei
- hipertensiunea arteriala: este determinata de secretia de catre tumora a reninei
- febra: este cauzata de secretia de catre tumora a unor substante pirogene
- disfunctia hepatica: poate sa apara o hepatomegalie (marire de volum a ficatului), cu cresterea bilirubinei, a fosfatazei alcaline
hipercalcemia : apare pentru ca tumoarea secreta o anumita substanta

Mai sunt secretate si alte substante:
- insulina (determina hiperglicemia)
- enteroglucagon (determina enteropatia proteica)
- ACTH (determina sindrom Cushing)

Depistarea unui sindrom paraneoplazic nu influenteaza prognosticul. In cazul in care sindromul paraneoplazic persista si dupa efectuarea nefrectomiei (extirparea unui rinichi) este posibil sa fie prezente metastazele subclinice.

Stabilirea diagnosticului de cancer renal


Foarte importante pentru stabilirea unui diagnostic sunt explorarile imagistice:
- radiografia reno-vezicala simpla
- urografia intravenoasa
- ecografia
- CT
- IRM
- angiografia

Pentru a se evalua extensia bolii poate fi necesara efectuarea:
- ecocardiografiei: pentru a se evalua trombusul neoplazic
- radiografiei osoase
- osteolizei.

Testele de laborator nu permit stabilirea unui diagnostic, functia renala globala fiind normala in majoritatea cazurilor. Testele de laborator sunt utile doar in evaluarea unui sindrom paraneoplazic.
 cancer renal


Tratamentul cancerului renal

Tratamentul depinde in mare masura de stadiul bolii. Astfel:

- in cancerul renal localizat la rinichi se impune efectuarea unei nefrectomii (extirparea unui rinichi) radicale.
Nefrectomia partiala sau rezectia tumorii sunt indicate doar atunci cand tumora este mica, atunci cand tumora apare pe rinichi unic sau cand apare pe ambii rinichi.

- cancerul diseminat este prezent la 30% dintre pacienti in momentul diagnosticului, alti 30% din pacienti vor dezvolta metastaze in urmatorii 15-20 de ani dupa nefrectomie. Speranta de viata a acestor pacienti este redusa, decesul aparand cel mai frecvent in primul an de la diagnosticare.

In cazul cancerului diseminat se poate efectua o nefrectomie radicala, ce poate fi asociata cu alte metode terapeutice, adica:
- radioterapie
- chimioterapie
- hormonoterapie
- imunoterapie

Urmarirea clinica a pacientilor dupa tratamentul chirurgical este recomandata pentru a se putea depista cat mai repede eventualele recidive locale si a metastazelor. Tratamentul acestora ar putea fi reprezentat de excizia eventualei metastaze sau a recidivei locale, cu asocierea in functie de caz cu imunoterapie si radioterapie.

Se impune efectuarea unui control periodic la 6 luni in primii 3 ani, si anual in perioada urmatoare, cu efectuarea:
- examenului clinic
- radiografiei pulmonare
- ecografiei
- CT
- scintigrafiei osoasa
- dozarii fosfatazei alcaline.

Prognosticul cancerului renal

Prognosticul este direct proportional cu stadiul bolii la prezentare sau in momentul initierii tratamentului.
Supravetuirea la 5 ani este de 80-100% pentru pacientii descoperiti in stadiile initiale ale bolii, dar scade dramatic pentru cei diagnosticati in stadiile avansate.

Important!


Este extrem de important sa te prezenti la medic pentru controale periodice pentru ca astfel boala poate fi depistata in stadiile initiale, ce va permite stoparea evolutiei nedorite.

La aparitia hematuriei, nefromegaliei sau durerii lombare este imperios necesara consultarea medicului.
Articolul urmator
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
Eczema urechii: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.6 (77)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.