Limfomul non-Hodgkin- un cancer al sistemului limfatic

Limfomul non-Hodgkin- un cancer al sistemului limfatic

Paraschiv Teodora

Cancerul este o maladie necrutatoare, ce afecteaza toate tesuturile si organele. Afla ca limfomul este o tumora maligna ce invadeaza sistemul limfatic si splina. Aceasta neoplazie se clasifica in limfom Hodgkin si limfom non-Hodgkin.

In limfoamele non-Hodgkin ganglionii sunt mariti de volum, simptomele sunt relationate si cu alte organe, iar evolutia este mai putin predictibila decat in cazul limfoamelor Hodgkin.

Care este cauza aparitiei limfomului non-Hodgkin?

Trebuie sa stii ca aceasta neoplazie apare in urma actiunii unor factori de mediu asupra organismului, determinand alterari ale unor gene.

Ai un risc crescut de a face limfom non-Hodgkin daca ai contactat unul din urmatorii microbi:

-virusul Ebstein-Barr;

-virusul hepatitei C;

-Helicobacter pylori;

-Borrelia burgdorferi.

Daca in mediul in care lucrezi se folosesc pesticide, ierbicide, lacuri, adezivi, diluanti, praf de lemn sau vopsele pentru par, ai un risc crescut de a face limfom non-Hodgkin.

Exista  imunodeficiente congenitale ce favorizeaza aparitia acestei neoplazii, dar si imunodeficiente dobandite care cresc riscul de cancer limfatic. Tratamentul cu imunosupresoare, transplantul de organe, infectia cu HIV si bolile autoimune predispun la limfom.

Cum se manifesta limfomul non-Hodgkin?

De cele mai multe ori, acest tip de limfom se localizeaza la nivelul ganglionilor. De aceea, daca observi ca ai un nodul asimetric, ferm, nedureros si mobil, trebuie sa te prezinti urgent la medic pentru ca poate fi un limfom.

In unele cazuri, adenopatia (marirea de volum a ganglionilor) este profunda, la nivelul splinei, abdomenului sau mediastinului.

Simptome de ordin general in limfomul non-Hodgkin sunt:

-febre repetate inexplicabile;

-transpiratii nocturne;

-pierderi in greutate inexplicabile;

-oboseala constanta;

-mancarimi;

-pete rosii la nivelul pielii.

Afla  ca limfomul non-Hodgkin in faza incipienta nu doare; prezinta-te cat mai repede la medic daca ai unul din simptomele de mai  sus.

Cum se pune diagnosticul de limfom non-Hodgkin?

Cand medicul suspecteaza ca ai un limfom non-Hodgkin, iti va face un examen clinic amanuntit pentru a vedea daca ai proeminente in regiunea gatului, axilei sau inghinal.

Pentru a verifica semnele generale de sanatate, ti se pot face niste analize de sange.

Din punct de vedere imagistic, radiografia simpla, examenul CT si RMN sunt utile pentru a evidentia eventuali ganglioni profunzi, mariti de volum .

Diagnosticul de certitudine se pune in urma biopsiei. Ti se va recolta un fragment din ganglionul marit de volum si se va analiza la microscop.

Cum se trateaza limfomul non-Hodgkin?

Trebuie sa stii ca acest tip de cancer beneficiaza de numeroase mijloace de tratament. Din pacate, in unele cazuri, acestea nu reusesc sa vindece boala.

Pentru tratarea limfomului non-Hodgkin se poate folosi radioterapia in afectiunile localizate si chimioterapia in cazul in care boala este generalizata. Se pot asocia cu succes si corticosteroizi.

In cazul recidivelor, se foloseste alfa-interferon, in vederea prelungirii perioadelor de remisie si doze mari de chimioterapie si radioterapie.

Mai afla ca sunt cazuri in care transplantul de celule stem este eficient in tratarea limfomului non-Hodgkin.

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (28)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.