4 complicaţii care apar după o infecţie a urechii

4 complicaţii care apar după o infecţie a urechii

Redactor Andreea Baluteanu

De cele mai multe ori, tindem să tratăm cu superficialitate o infecţie a urechii! Şi cine ne poate acuza? Deşi nu mai sunt atât de frecvente la vârsta adultă precum în copilărie, puţine dintre noi pot afirma că nu au suferit niciodată de această afecţiune.

Iar medicii tind să ne dea dreptate, cel puţin la prima vedere. Puţine infecţii ale urechii sunt suficient de serioase pentru a avea potenţial alarmant, iar majoritatea sunt complet lipsite de repercusiuni. Ai observat însă că am spus „majoritatea”. Află din rândurile de mai jos care sunt complicaţiile ce pot degenera dintr-o simplă infecţie a urechii şi cum te poţi feri de ele!

De ce apar complicaţii după o infecţie a urechii

Infecţiile urechii sunt, la prima vedere, un fenomen frecvent şi rareori alarmant. Le poţi dezvolta după ce ai mers la piscină, aşa că ce e atât de îngrijorător la ele? Precum în cazul oricărei afecţiuni, medicii subliniază că există unele semne de întrebare, pe care trebuie să ţi le adresezi.

femeie durere ureche

Principalul motiv pentru care o banală infecţie a urechii se poate transforma într-o complicaţie îngrijorătoare este absenţa tratamentului. Ştii la ce ne referim! Ai fost la mare, apa ţi-a pătruns în urechi şi ai dezvoltat o infecţie uşoară pentru care nu ai luat tratament sau pentru care ai administrat rapid medicamente prescrise de farmacistă, promiţându-ţi că, atunci când ajungi acasă, mergi la doctor. Când simptomele au încetat, ai uitat cu totul de angajamentul tău.

Însă majoritatea infecţiilor urechii degenerează în urma recurenţei lor. Atunci când începi să ai de-a face cu infecţii cronice şi deja ştii care este tratamentul recomandat, ţi-l administrezi singură, fără a mai trece pe la O.R.L. În timp, urechea capătă o sensibilitate şi mai mare şi aşa se ajunge la complicaţiile de mai jos.

Infecţiile la ureche, mai periculoase decât ai crede: 4 complicaţii alarmante

Iată care sunt cele mai îngrijorătoare complicaţii ce pot apărea ca urmare a unei infecţii la ureche!

Pierderea cronică a auzului

Printre cele mai comune urmări ale unei infecţii la ureche se numără pierderea temporară a auzului, ameţeală, perturbarea echilibrului. Însă aici e vorba doar despre efecte trecătoare, cauzate de acumularea de fluid sau de umflătura existentă.

Cu totul altfel stau lucrurile atunci când timpanul e afectat în mod repetat sau când are loc acumularea de ţesut în jurul oaselor delicate din interiorul urechii. Cu timpul, aceste fenomene vor perturba propagarea undelor sonore până la nivelul urechii interne, ceea ce determină o pierdere a auzului conductiv. Această consecinţă gravă a unor infecţii repetate se poate repara doar prin operaţie sau prin purtarea unui aparat auditiv.

Perforaţia timpanului

Din nou, pot apărea rupturi mărunte ale timpanului şi în urma unei infecţii uşoare, care se cicatrizează în timp. În momentul în care suferi de infecţii cronice, aceste mici goluri nu se mai umplu, ci se dezvoltă în perforaţii majore, afectând timpanul şi putând chiar cauza pierderea auzului conductiv despre care am vorbit mai sus. Din nou, singurul tratament posibil este operaţia.

Mastoidită

Inflamarea mastoidei, situată la baza osului temporal, e de asemenea o consecinţă a infecţiilor. La nivelul acestui os are loc drenajul fluidelor din urechea medie, ceea ce demonstrează cât de periculoase se pot dovedi infecţiile recurente.

Mastoidita acută poate fi tratată cu antibiotice şi poate necesita şi internare de urgenţă în spital. Însă cea mai mare problemă intervine atunci când suferi de mastoidită cronică, deoarece aceasta e de multe ori asimptomatică.

În cazul în care nu eşti încă înspăimântată de potenţialul „distructiv” al unei infecţii la ureche, află că mastoida separă urechea de creier. Prin urmare, eroziunea sau inflamarea ei repetată va denatura acest baraj şi poate conduce infecţia direct la creier, acolo unde aceasta degenerează în meningită sau abces.

Colesteatomul

Cu o denumire dificil de pronunţat (şi şi mai dificil de suportat), colesteatomul reprezintă un chist, localizat în ureche medie. Acesta ia naştere în urma infecţiilor recurente şi are drept principală consecinţă erodarea structurilor interne urechii, a nervilor şi oaselor. Urmarea directă poate fi pierderea auzului, şi nici măcar nu e singura.

femeie la doctor

Un colesteatom lăsat netratat poate afecta şi funcţionarea nervilor feţei.

Îndepărtarea sa se poate face numai prin operaţie.

Cum previi instalarea complicaţiilor în urma infecţiilor la ureche

Ştim că veştile de mai sus nu sunt prea bune, ceea ce nu înseamnă că eşti complet neprotejată în faţa infecţiilor urechii.

Iată care sunt cele mai bune metode de prevenţie a complicaţiilor despre care ţi-am vorbit!

Mergi la O.R.L. dacă suferi de infecţii ale urechii recurente. Să nu cumva să minimizezi importanţa acestui fenomen, nici măcar dacă infecţiile scad în gravitate. Nu e deloc natural ca urechea ta să se inflameze atât de des, aşa că e absolut obligatoriu să consulţi un specialist.

Acordă importanţă igienei urechii. Curăţă de fiecare dată urechile la duş şi asigură-te că le usuci complet. Cel mai bine e să foloseşti un colţ al unui prosop curat; şi beţişoarele de bumbac pot fi de ajutor, dar manevrează-le cu delicateţe, pentru a evita să loveşti timpanul.

Renunţă la fumat! De asemenea, minimizează pe cât posibil şi fenomenul de fumat pasiv (sau secundar), deoarece fumul afectează urechea.

Foloseşte dopuri de silicon atunci când mergi să înoţi. Una dintre cele mai comune cauze ale infecţiilor urechii este înotul în piscină. Cum nu putem însă renunţa la această plăcere, mai ales vara, dopurile de silicon pentru înot sunt un must.

La Vavian Pharma, vei găsi un produs conceput perfect pentru nevoile tale. Dopurile sunt fabricate din silicon etanş şi reutilizabile. Le găseşti pe vavianpharma.ro, aici!

După cum am văzut, infecţiile urechii se pot dovedi extrem de problematice! Ţine cont de recomandările noastre şi evită să cazi pradă complicaţiilor grave ce te pot paşte în urma recurenţei infecţiilor!

Surse foto: IStock

Articolul urmator
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Blefaroplastie superioară: ce este și cum se realizează
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?
Incepe quiz
Cum te percep barbatii dupa prima intalnire?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.