9 lucruri despre urechile tale care te vor surprinde!

Cuprins
- 1. Urechile joaca un rol in perceptia gustului
- 2. Timpanul
- 3. Structura urechii
- 4. Urechile tale nu se opresc niciodata
- 5. Urechile tale pot face diferenta
- 6. Animalele aud diferit
- 7. Sunetele pe care nu le auzi totusi te afecteaza
- 8. Ai grija la casti!
- 9. Urechile au propriul lor sistem de curatare
Te mentin conectata la mediul inconjurator inca din timpul vietii intrauterine, adapostesc cele mai delicate parti ale corpului uman si sunt responsabile pentru echilibrul tau, ceea ce este cu adevarat surprinzator, insa urechile sunt chiar mai complexe de atat. Stiai, de exemplu, ca ele sunt importante si in abilitatea ta de a percepe gusturi? Citeste in continuare si afla 9 lucruri despre urechile tale pe care nici nu le-ai fi banuit!
1. Urechile joaca un rol in perceptia gustului
E adevarat ca nu poti simti gustul alimentelor folosindu-te de urechi, insa ele joaca un rol important in transmiterea semnalelor senzoriale ce tin de perceptia gustului catre creier. Exista un grup de nervi numit chorda tympani care iti conecteaza papilele gustative de zona creierului care “descifreaza” aceste semnale, traversand urechea medie in traseul pe care il urmeaza. De aceea, se poate intampla ca urechile sa ne influenteze abilitatea de a recunoaste gusturi si arome, iar probleme legate de perceptia gustului sa fie tratate la nivelul urechii. Surprinzator, nu-i asa?
2. Timpanul
Timpanul tau este o membrana atat de subtire incat nu depaseste 0.1 mm in grosime. Mai mult decat atat, timpanul este atat de sensibil incat poate vibra cu o frecventa cuprinsa intre 15 si 20.000 de vibratii pe secunda!
3. Structura urechii
Exista o serie de particularitati interesante ale structurii urechii, iar ele vizeaza in special cavitatea urechii interne. Cele mai mici oase ale corpului omenesc (ciocanul, scarita si nicovala) se afla aici, iar dimensiunile lor sunt atat de reduse incat pot incapea cu usurinta pe suprafata unei monede. Urechea interna nu are dimensiuni mai mari decat o radiera de la capatul unui creion, dar ea adaposteste mai mult de 20.000 de perisori extrem fini, care vibreaza la cel mai mic zgomot.
4. Urechile tale nu se opresc niciodata
Urechile tale continua sa primeasca stimuli din exterior, chiar si atunci cand dormi adanc! Creierul tau opreste totusi constientizarea acestor semnale, pentru a nu intrerupe vreuna din fazele somnului.
5. Urechile tale pot face diferenta
Nimeni nu stie exact cum reuseste creierul sa distinga intre sunetele inalte si joase, sau, altfel spus a frecventei undelor sonice, insa urechea ta te ajuta in mai multe aspecte decat perceptia sunetelor, asigurandu-ti simtul echilibrului. Fluidul din cavitatea urechii interne se misca sub actiunea gravitatiei, iar cilii sunt intr-atat de sensibili incat descifreaza aceste miscari. Creierul primeste aceste semnale, descifrand directia in care mergi, in care stai, miscarea corpului sau pozitia capului, similar modului in care functioneaza un giroscop, ceea ce iti confera stimtul echilibrului.
6. Animalele aud diferit
Stiai ca in timpul Primului Razboi Mondial au fost plasati papagali pe varful Turnului Eiffel din Paris, datorita auzului lor iesit din comun? Atunci cand dragutele pasari auzeau un avion inamic apropiindu-se puteau semnaliza pericolul inainte ca acesta sa fie detectat de oameni.
7. Sunetele pe care nu le auzi totusi te afecteaza
Oamenii pot percepe sunete cu frecvente intre 20 si 20.000 Hz, desi aceasta limita descreste pe masura ce oamenii inainteaza in varsta. Totusi, chiar daca nu poti auzi sunetele de o frecventa joasa, acest lucru nu inseamna ca ele nu au un efect asupra urechilor tale. Specialistii in acustica au demonstrat ca o durata atat de scurta precum 90 de secunde de expunere la un sunet de o frecventa mai joasa de 20 Hz poate altera functiile urechii interne pentru o perioada semnificativa, chiar dupa ce stimulul inceteaza. In timp, expunerile prelungite la zgmote inaudibile, precum infrasuntele ce insotesc zgomotul emis de turbine, reactoare sau chiar uralele de pe stadion pot afecta permanent auzul, informeaza LiveScience.
8. Ai grija la casti!
Purtarea prelungita a castilor intrauriculare va crea un mediu extrem de prielnic dezvoltarii bacteriilor, ceea ce poate cauza infectii ale urechilor. Canalul auditiv este o zona relativ umeda cu o temperatura propice, asa ca in doar o ora de purtare a castilor numarul bacteriilor din ureche creste cu pana la 700 de ori!
9. Urechile au propriul lor sistem de curatare
Secretia de cerumen este sistemul prin care urechile tale isi asigura igiena, iar perisorii fini din interior asigura deplasarea acestuia catre exterior. De aceea, specialistii iti recomanda sa limitezi folosirea betisoarelor la pavilionul extern al urechii, iar excesul de cerumen sa fie indepartat cu ajutorul unor produse care nu imping cerumenul in interior, ci il dizolva, precum spray-urile speciale.
Ingrijirea urechilor face parte din ritualul nostru zilnic de igiena, insa de cele mai multe ori curatarea lor devine un proces automat, caruia nu prea ii acordam atentie. Dupa ce ai aflat cat de fascinante sunt, mentine-le sanatoase optand pentru produse destinate special curatarii delicate de care urechile au nevoie. Iata recomandarile noastre:
![]() |
![]() |
DOCUSPRAY Spray de curatare bazat pe elemente marine 75.91 lei |
OTOSPOON Betisoare de urechi cu dubla actiune de curatare 15.50 lei |
Viziteaza magazinul online Vavian Pharma pentru a descoperi o gama intreaga de produse pentru igiena zilnica a urechilor care te vor tine departe de infectii si pericolele care iti pot deteriora auzul!


