Ce nu știai despre beneficiile cerumenului

Ce nu știai despre beneficiile cerumenului

Redactor Alexa Galgau

Deși avem tendința de a privi cu dezgust ceara din urechi, aceasta este extrem de importantă pentru sănătatea acestui organ de simț. Încă nu cunoaștem toate proprietățile cerumenului, însă un lucru este clar: fără el, am avea foarte multe probleme de sănătate și am putea chiar să ne pierdem auzul. Eforturile noastre constante de a-l îndepărta cât mai des s-ar putea dovedi a fi foarte dăunătoare și este important să înțelegem beneficiile lui înainte de a încerca să îl eliminăm.

Află mai multe despre cerumen, cum este eliminat în mod natural și când este cazul să te cureți singură în urechi!

Cerumenul și sănătatea urechilor

Corpul secretă multe tipuri de substanțe, însă ceara din urechi este în continuare insuficient înțeleasă de către oamenii de rând, care nu au cunoștințe medicale. Cerumenul este cel care protejează urechea de infecții și, deși este tratat ca o formă de murdărie, el are exact rolul de a curăța. 

Cerumenul este produs în partea exterioară a urechii și este compus din uleiuri, transpirație, celule moarte și mizerii care intră în urechi. Este o substanță care adesea ne provoacă silă, dar este esențială pentru sănătatea urechii, din mai multe motive:

  • cerumenul reprezintă o barieră naturală care previne ca reziduurile și bacteriile să pătrundă pe canalul urechii și să ajungă în interiorul acesteia, provocând infecții. Pentru că este o substanță lipicioasă, colectează rămășițele microscopice care intră în ureche.
  • are un rol hidratant și se întinde pe suprafața urechii, creând o peliculă fină. Fără aceasta, urechea ar putea avea foarte multe cojițe și s-ar irita sau infecta mult mai ușor.
  • este o substanță eficientă contra insectelor. Mirosul cerumenului ține la distanță micile creaturi care ar putea pătrunde foarte ușor în ureche. 

Interesant este că cerumenul diferă mult de la o persoană la alta, având o compoziție diferită în funcție de etnie, mediul înconjurător, vârstă și dietă. Există două mari categorii de ceară: umedă, care apare la rasa caucaziană și cea africană, și uscată, care apare la americanii nativi, asiatici și oamenii din insulele Pacificului. 

Culoarea cerumenului poate să spună multe despre sănătatea ta:

  • atunci când observi o ceară închisă la culoare, maro sau chiar aproape neagră, nu este cazul să te îngrijorezi. Aceasta este o ceară veche, iar culoarea este dobândită de la mizerie și de la bacteriile prinse în interior. De obicei, adulții secretă o ceară mai închisă și mai dură decât copiii.
  • ceara maro cu pete roșii poate să semnaleze o sângerare la nivelul urechii;
  • maroul deschis, portocaliul și galbenul sunt culori absolut normale pentru cerumen. De obicei, copiii au o ceară mai moale și mai deschisă la culoare decât adulții.
  • ceara albă cu cojițe este un indicator că îți lipsește din corp o substanță chimică ce provoacă mirosuri neplăcute. La polul opus, cerumenul închis la culoare și lipicios este un indicator al prezenței acestei substanțe (și al faptului că nu ar trebui niciodată să renunți la deodorant).

În mod normal, urechea știe exact câtă ceară să producă și, atât timp cât ai un stil de viață sănătos, o igienă bună și ai grijă să miști suficient maxilarul, aceasta va fi eliminată automat, fără să fie nevoie să o scoți tu. Obiceiul de a curăța ceara foarte des nu este unul sănătos, deoarece corpul va răspunde prin a face mai multă ceară, tocmai pentru că aceasta are rolul de a te proteja. În plus, folosirea bețișoarelor de urechi poate să fie dăunătoare, mai ales dacă le folosești în interiorul canalului urechii, deoarece riști să împingi ceara în interior și să contribui la formarea unui dop. 

Pe lângă faptul că nu ar trebui să înfigi absolut nimic în ureche, niciodată nu este recomandat să folosești metoda lumânării pentru a curăța cerumenul, deoarece poți să te rănești grav, să blochezi canalul urechii sau să faci infecții.

Sunt metode naturiste de a curăța urechile, dar întotdeauna este recomandat să mergi la un medic ORL dacă suspectezi că ai un dop de ceară în ureche. Există posibilitatea ca medicul să-ți spună că te confrunți cu hipersecreție de cerumen și să primești un tratament care să amelioreze această problemă.

DOCULYSE, spray auricular x 30 ml - 38,28 Lei

Doculyse, spray auricular, de la vavianpharma.ro, este un produs special destinat curățării canalului auditiv, în cazul persoanelor care au hipersecreție de cerumen sau pentru purtătorii de aparat auditiv. Produsul mai poate fi folosit și înainte de intervenția ORL-istului, formula sa înlesnind extracția dopului de ceară.Fără cerumen, urechile noastre nu ar fi la fel de bine protejate. Află cum să folosești corect bețișoarele de urechi!

 

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Ce prajitura te reprezinta?
Incepe quiz
Ce prajitura te reprezinta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.