Cinci trucuri pentru hidratarea mucoasei nazale

Cinci trucuri pentru hidratarea mucoasei nazale

Redactor Alexa Galgau

Ți se întâmplă adesea să ai nasul uscat? Acesta este un simptom specific sezonului rece, dar poate fi provocat și de alergii. De obicei, cu cât ne suflăm nasul mai des, cu atât acesta se usucă mai tare și devine iritat. Totodată, de reținut este că și persoanele care fumează sunt mult mai predispuse la astfel de probleme. Un nas uscat nu este o problemă gravă, dar absența unei mucoase corespunzătoare poate să faciliteze pătrunderea microbilor și bacteriilor în organism.

Află cele mai eficiente cinci metode pentru hidratarea mucoase nazale!

Hidratarea mucoasei nazale: cinci metode simple

Pe timpul iernii, cei mai mulți oameni se confruntă cu uscarea mucoasei nazale, care alternează cu perioadele de rinoree. Nu doar că ne suflăm nasul mult mai des iarna, dar și aerul din casă este mult mai uscat, din cauza sistemului de încălzire. Aceeași problemă cu nasul apare și în sezonul alergiilor pentru cei care au probleme cu polenul și pe tot parcursul anului pentru cei care au alte tipuri de alergii.

Atunci când uscarea mucoasei nazale este o problemă cronică, nu este exclus să fie vorba despre sindromul Sjorgren, o boală autoimună care afectează mucoasa, glandele salivare si glandele lacrimale. Deficiențele nutriționale, infecțiile, medicamentele și rinita cronică atrofică sunt o altă posibilă cauză a uscării nasului.

Dacă ai nasul uscat, nu ar trebui să te îngrijorezi, mai ales dacă nu ai alte simptome. Dacă, însă, simptomul persistă mai mult de 10 zile și este însoțit de febră sau de sângerări nazale dese, ar trebui să discuți cu un medic pentru a descoperi cauzele posibile.

Iată câteva dintre cele mai eficiente remedii pentru hidratarea mucoasei nazale:

  • Vaselina cosmetică: acest produs ieftin și eficient este foarte bun atât când este aplicat foarte puțin pe mucoasa nazală, cât și atunci când este aplicat pe buzele uscate, un alt simptom clasic pe timp de iarnă. Nu aplica decât o cantitate foarte mică de vaselină în interiorul nărilor - această substanța va crea un strat protector și va împiedica uscarea nasului;

  • Umidificator: dacă ai probleme cu alergiile, acest aparat este o adevărată binecuvântare pentru tine, deoarece te ajută să reglezi umiditatea aerului în camera în care dormi, ceea ce poate să te scape de simptomul neplăcut al uscării nasului. Pune umidificatorul în centrul camerei pentru rezultate optime, dar nu îl îndrepta către mobilă, deoarece aceasta poate mucegăi din cauza umezelii;

  • Spray nazal special: aceasta nu este decât o soluție temporară, la care să apelezi doar în cazurile extreme. De fapt, cel mai bine ar fi ca spray-ul nazal să îți fie recomandat de medic, dar dacă îți cumperi, nu folosi mai mult de 2 săptămâni. Utilizarea în exces a spray-urilor pentru nas poate să ducă la agravarea uscării mucoasei nazale și la cronicizarea acesteia!

  • Comprese umede: ia un șervețel cât mai moale, umezește-l puțin cu niște apă și tamponează zona nărilor de mai multe ori pe zi, pentru a o umezi. Poți folosi la fel de bine o batistă sau orice bucată de material moale, care nu irită pielea;

  • Aburii sau inhalațiile: acest remediu nu este excelent doar pentru hidratarea nasului, ci și pentru vindecarea căilor respiratorii afectate de răcelile și gripele de sezon. Poți fie să faci o baie fierbinte și să stai în aburi, fie să mergi la saună, dacă ai una în apropiere. Dacă nu, o variantă la îndemână este cea în care pui apă într-o oală, pe foc, și o lași să se încingă până începe să scoată aburi (nu trebuie să fiarbă). Pune un prosop pe cap și stai la o distanță rezonabilă de apă, altfel aburii îți vor arde căile nazale. Inhalează aburul respirând adânc și vei vedea cum nasul începe să își revină. Poți să adaugi și uleiuri esențiale în apă, dacă ești răcită.

Nu uita că hidratarea mucoasei nazale se face nu doar din exterior, ci și din interior. Din acest motiv, este important să bei suficientă apă, chiar dacă nu simți neapărat că îți este sete. În plus, mai multe ceaiuri calde pe timp de iarnă nu strică deloc, nu?

Află și ce tratament este recomandat pentru rinita alergică!

Articolul urmator
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Legătura mai puțin cunoscută dintre depresie și insomnie
Ce limbaj al iubirii folosești?
Incepe quiz
Ce limbaj al iubirii folosești?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.8 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.