Crupul laringian - simptome, diagnostic, tratament

Zlavog Maria Cristina

Copilul tau respira cu dificultate? Are o tuse aspra si zgomotoasa? Ar putea suferi de crup laringian.

Ce este crupul laringian?

Crupul este o infectie virala a laringelui (conduct aerian prin care se realizeaza circulatia aerului in timpul respiratiei), in care acesta impreuna cu traheea si bronhiile principale (structuri ale aparatului respirator), se inflameaza si ingusteaza, astfel incat respiratia devine foarte dificila.

Semnele crupului laringian

Adesea, simptomele crupului apar la cateva zile dupa debutul unei infectii de cai respiratorii superioare, ca de exemplu o raceala.

Semnele crupului laringian sunt:

- tuse ascutita, latratoare;
- inspiratie dificila;
- febra usoara;
- voce ragusita;
- respiratie laborioasa, ce pare sa suprasolicite muschii gatului, coastele sau sternul, provocand retractia vizibila a acestor zone la fiecare respiratie.

Cauzele crupului laringian

Virusurile reprezinta principala cauza a crupului laringian. Prin urmare, boala se transmite prin picaturile aeropurtate din tusea  unui copil infectat.

Predominant, agentul cauzal este virusul uman parainfluenzae tip I si II. Totodata si alte virusuri pot reprezenta o cauza a crupului, de exemplu:

- virusurile influenzae tip A si B;
- virusul respirator sincitial;
- virusul rujeolic.

Intrucat tractul respirator al copiilor are dimensiuni mici, acesta este sensibil la blocaje - dopuri de mucus. Prin urmare, copiii sunt mai predispusi  decat adultii. De aceea, odata cu cresterea copilului, riscul de a face crup scade.

Diagnosticul de crup laringian

Crupul este diagnosticat de catre medicul pediatru in urma examenului fizic si a istoricului medical. In timpul examinarii fizice, medicul specialist asculta atat partea anterioara cat si cea posterioara a toracelui copilului, cautand in acelasi timp semne de inflamatie sau infectie la nivelul nasului, urechilor, gurii si gatului.

Investigatiile speciale nu sunt de obicei necesare pentru diagnosticarea crupului. Cu toate acestea, datorita faptului ca aceasta afectiune poate determina dificultati ale respiratiei, se plaseaza pulsoximetrul (aparat ce determina cantitatea de oxigen din sange) fie la nivelul unui deget de la mana, fie la nivelul lobului urechii.

Radiografia toracica este rar folosita pentru a examina caile respiratorii superioare. Se efectueaza doar cand este suspectata prezenta unei epiglotite.

Evolutia crupului laringian

Crupul dureaza 5-6 zile si este deosebit de contagios. Afecteaza de obicei copiii intre 3 luni si 6 ani. Majoritatea cazurilor sunt usoare si pot fi rezolvate acasa. In cazurile severe sau in caz de epiglotita - o infectie bacteriana a epiglotei (capacelul ce acopera traheea atunci cand inghitim), fara legatura cu crupul, insa ale carei simptome il pot mima pe acesta - poate fi necesara spitalizarea.

Crupul evolueaza prin:

- febra mare: 39,5 grade Celsius, sau peste;
- frecventa respiratiilor creste peste 50/minut;
- frecventa cardiaca creste;
- cianoza - coloratia cenusie sau violacee a fetei consecutiv privarii de oxigen;
- respiratie extrem de dificila;
- somnolenta in cazuri severe.

Tratamentul crupului laringian

Tratamentul crupului laringian va fi divizat in functie de siuatie, astfel:

crupul laringian simptome

- ingrijiri la domiciliu pentru toate cazurile de crup, cu exceptia celor de o gravitate maxima. Astfel, poti incerca tratamentul cu aburi sau vapori, care dizolva mucusul uscat sau aderent din caile respiratorii ale copilului;
- antibiotice - daca simptomele sunt destul de severe, iar medicul pediatru depisteaza o epiglotita;
- epinefrina racemica, pe cale inhalatorie;
- corticosteroizi pe cale orala, pentru a combate edemul laringian (nu este de preferat a se utiliza).

Pentru ameliorarea tusei persistente, fitoterapeutii utilizeaza plante care au efecte antitusive blande, de exemplu: anason, roua-cerului, cimbru, coaja de malin american. Aconit, preferat de homeopati pentru tratamentul crupului, poate fi administrat la inceputul unei crize, si apoi la fiecare 30 de minute, pana cand copilul poate dormi. In caz de tuse productiva, de origine bronsica, Hepar sulphuris, este a treia alegere in crupul acut.

Sfaturi esentiale!

- un umidificator cu vapori iti poate ajuta copilul sa respire. Directioneaza vaporii departe de fata copilului, si nu pune medicamentele in apa; ele pot irita gatul copilului tau;
- paracetamolul scade febra si diminueaza frecventa respiratiilor copilului;
- oferiti cantitati mari de lichide (nu sucuri de citrice) pentru a restabili echilibrul lichidelor si a fluidifica sputa;
- nu expune copilul la fum de tigara;
- este posibil ca tu si copilul tau sa intri in panica in fata debutului aparent brusc al unei crize de crup. Incearca sa pastrezi calmul copilului; plansul nu face decat sa agraveze dificultatile de respiratie.

ATENTIE! In cazul in care copilul tau nu poate respira, tusi sau vorbi si se apleaca in fata cu gatul inainte, nu-i deschide gura si nu-i da capul pe spate pentru a te uita in gatul lui. Laringele lui se poate inchide complet, provocand un stop cardio-respirator!

Bibliografie:

Essential Otolaryngology, Head and Neck Surgery,  K. J. Lee.

Articolul urmator Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.7 (7)

Vezi cele mai noi video-uri de pe divahair.ro

Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    ioana nencu (anonim)
    26 noiembrie 2013 23:11

    Am virsta de 66 de ani, ma chinui de doi ani de zile cu o laringita cronica nu stiu ce sa mai fac pentru ami recapata vocea. Ma puteti ajuta cu un sfat?