Hipertrofia cornetelor nazale: cauze, simptome și tratament

Hipertrofia cornetelor nazale: cauze, simptome și tratament
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Luni, 04.03.2019

Cuprins

Ce sunt cornetele nazale

Cornetele nazale sunt structuri osoase acoperite de membrane mucoase puternic vascularizate, aflate în interiorul nasului, pe pereții laterali ai foselor nazale. Având forma unor canale lungi și înguste, principalul lor rol este acela de a filtra și de a elimina particulele străine ce pătrund în nas odată cu aerul, precum și de a asigura temperatura potrivită și gradul optim de umidificare a aerului pe care îl inspirăm și care va ajunge în plămâni.

Femeie cu probleme la sinusuri

Cornetele nazale sunt esențiale pentru respirație. Dacă, din diferite cauze, dimensiunea lor crește, aceasta conduce la blocarea fluxului de aer inspirat pe nas, ceea ce poate genera probleme de sănătate mai mult sau mai puțin severe: afecțiuni respiratorii, infecții frecvente, sângerări nazale etc.

Există trei perechi de cornete nazale: cornetele inferioare, cornetele mijlocii și cornetele superioare.

Ce este hipertrofia cornetelor nazale

Mărirea (hipertrofierea) cornetelor nazale inferioare și medii cauzează cel mai frecvent o afecțiune ce poartă denumirea de hipertrofia cornetelor nazale. Aceasta este o urmare a faptului că membrana mucoasă care acoperă cornetele nazale se contractă sau se umflă ca răspuns la modificările fluxului sangvin, îngreunând pătrunderea aerului.

Simptomele hipertrofiei cornetelor nazale

Simptomele hipertrofiei cornetelor nazale sunt extrem de asemănătoare cu acelea ale unei răceli persistente, aceasta fiind, de altfel, una dintre cauzele cele mai frecvente de obstrucție cronică a foselor nazale (sau nasul înfundat). Urmare a măririi cornetelor nazale inferioare, obstrucția nazală cronică poate fi uni- sau bilaterală. Ea împiedică respirația normală, forțând pacienții să respire pe gură, ceea ce produce multiple neajunsuri care afectează negativ calitatea vieții bolnavilor. Astfel, întrucât în mod normal atunci când dormim respirăm pe nas, înfundarea acestuia poate determina tulburări ale somnului – precum sforăitul și apneea de somn obstructivă (încetarea respiraţiei pe o durată variabilă, funcţiile cardiace nefiind și ele alterate), dar și senzația de sufocare, dureri de cap etc.

Alte simptome ale hipertrofiei cornetelor nazale includ:

  • modificarea simțului mirosului și al gustului
  • gura uscată la trezire
  • senzație de presiune în zona frunții
  • congestie nazală prelungită (nas înfundat)
  • secreții nazale (rinoree)

Hipertrofia cornetelor nazale este legată, de asemenea, de o afecțiune numită deviație de sept, ambele producând simptome similare. O deviație de sept apare atunci când cartilajul care desparte cele două nări (septul) nu e drept, ci este deplasat spre stânga sau spre dreapta și blochează fluxul de aer ce pătrunde în nas. La pacienții cu deviație de sept se întâmplă adesea ca ambele nări să fie blocate.

În această situație, de cele mai multe ori, o parte a nasului este blocată de septul deviat, iar cealaltă parte e obstrucționată de hipertrofierea cornetului nazal inferior; uneori este posibil să se manifeste ambele cauze simultan.

Pentru a identifica dacă este vorba despre hipertrofia cornetelor nazale sau despre o deviație de sept, medicul îi va recomanda pacientului investigații imagistice speciale, cum ar fi o tomografie computerizată (CT).

Când să te prezinți la doctor

Cu cât un pacient se prezintă mai repede la doctor, cu atât problema sa are șanse mai mari de rezolvare. În cazul hipertrofiei cornetelor nazale, care atrage după sine o obstrucție nazală ce îngreunează respirația, imediat ce îți dai seama că respiri din ce în ce mai prost și constați că manifești unele dintre simptomele enumerate mai sus, trebuie să mergi la medic. Acesta va stabili diagnosticul, îți va prescrie un tratament adecvat, va urmări eficiența acestuia și, dacă va fi nevoie, îți va recomanda o intervenție chirurgicală. Așadar, terapia chirurgicală este indicată pacienților la care un tratament medicamentos corect efectuat nu a produs rezultatele scontate.

Diagnosticarea hipertrofiei canalului nazal inferior

În mod obișnuit, diagnosticarea hipertrofiei canalului nazal inferior poate fi făcută chiar de la prima vizită la medicul specialist. Pentru aceasta, se impun următoarele demersuri:

  • revizuirea amănunțită a simptomelor pe care le prezintă pacientul
  • o examinare ORL
  • o endoscopie nazală
  • o scanare CT MiniCAT.

Cauzele hipertrofiei cornetelor nazale

Hipertrofia cornetelor nazale poate fi de două feluri: acută sau cronică. Printre cele mai frecvente cauze ale acestei afecțiuni se regăsesc:

- alergiile sezoniere
- inflamația cronică a sinusurilor (sinuzita)
- efectele negative ale substanțelor poluante din mediul înconjurător (cum ar fi, de pildă, praful, fumul de țigară, felurite noxe sau diverși alergeni)
- sarcina sau alte modificări hormonale
- procesul firesc de îmbătrânire
- unele modificări congenitale

Fiecare dintre aceste situații poate determina mărirea cornetelor nazale, fie a părții osoase, fie a țesutului moale. Cele mai frecvente cauze noninfecțioase ale hipertrofiei mucoasei cornetului nazal inferior și, în consecință, ale micșorării cantității de aer care pătrunde în cavitatea nazală sunt rinitele alergice și nonalergice (vasomotorii, medicamentoase). De semnalat faptul că multe persoane care suferă de hipertrofia cornetelor nazale au un istoric familial de rinită alergică.

Tratamente pentru hipertrofia cornetelor nazale

Întrucât alergiile pot determina umflarea mucoasei, conducând la hipertrofierea cornetelor nazale și, deci, la îngreunarea respirației, o primă modalitate de a contribui la vindecarea pacientului este aceea de a limita expunerea lui la alergenii de mediu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Can’t breathe out of your nose?! If you are unable to breathe in and out of one side, both sides, or alternating sides of your nose, it may be due to your nasal anatomy. Some people are born with a “crooked” or deviated septum, the wall that divides your nasal passages, or it may have been caused by a nasal trauma. The result is the same: nasal obstruction. Difficult nasal breathing can also be caused by enlarged nasal turbinates. Turbinates are structures on the side wall of the inside of the nose, their function is to heat and humidify the air we breathe. Dr. Dodson, our board certified ENT surgeon, may be able to surgically improve your nasal breathing by correcting a deviated septum and/or reducing the size of enlarged turbinates, make a consult appointment today! 406-556-9798

A post shared by Dr. Dodson - Bridger ENT (@bridger_ent) on

Printre primele măsuri recomandate care pot conduce la diminuarea simptomelor alergiei se numără: reducerea excesului de praf din încăperi, care provoacă alergii, înlăturarea cât mai atentă a firelor de păr provenite de la animalele de companie, precum și a mucegaiului.

Iată și câteva sfaturi care vor contribui la reducerea alergenilor din locuință:

- îmbracă saltelele, pernele, păturile și plăpumile cu huse impermeabile la alergeni
- spală săptămânal lenjerie de pat la temperaturi de cel puțin 60 de grade Celsius
- aspiră atent, tot săptămânal, covoarele, saltelele, draperiile cu un aspirator cu saci de praf cu filtru dublu și șterge bine praful de pe mobilier
- spală jucăriile din pluș sau din alte materiale textile cu apă la temperaturi de 55-60 de grade Celsius sau îngheață-le (pune-le în pungi și lasă-le în congelator timp de cel puțin 24 de ore - acest lucru ajută la distrugerea acarienilor cauzatori de alergii)
- abține-te de la fumat, mai ales în interiorul locuinței
- îndepărtează mucegaiul cu detergenți speciali, îndeosebi în subsoluri, în băi și în bucătării
- utilizează în interiorul locuinței (de preferat, în dormitor) un filtru de aer de înaltă eficiență (HEPA), care va contribui la eliminarea din încapere a unei cantități semnificative de praf iritant

Răcelile și infecțiile pot provoca și ele hipertrofierea cornetelor nazale, ceea ce va conduce la congestionări nazale obstrucționante. În majoritatea cazurilor, recuperarea pacientului va conduce la revenirea la dimensiunile normale a cornetelor nazale. Cu toate acestea, există și unele situații - cum ar fi la suferinzii de sinuzită cronică – în care hipertrofia cornetelor nazale poate deveni permanentă.

Medicație și tratamente la domiciliu în hipertrofia cornetelor nazale

În afară de măsurile recomandate pentru reducerea alergenilor la domiciliul pacientului, există, firește, și medicamente sau alte metode terapeutice care contribuie la vindecarea hipertrofiei cornetelor nazale. Tratamentul farmacologic al acestei afecțiuni include:

- folosirea unor medicamente pentru reducerea alergiilor sezoniere
- utilizarea decongestionantelor orale, cum ar fi pseudoefedrina sau fenilefrina. (aceste medicamente pot afecta tensiunea arterială a pacientului și, de aceea, ar trebui evitate de oricine are o asemenea problemă de sănătate)
- folosirea temporară a unor decongestive nazale, pentru a se evita umflarea nasului (acestea nu trebuie utilizate în mod regulat, deoarece pot duce la sângerare și, cu timpul, devin ineficiente)

Intervenția chirurgicală în hipertrofia cornetelor nazale

Atunci când un pacient nu răspunde la tratamentele recomandate, deși au fost corect aplicate, pentru a înlătura cauzele care produc îngreunarea respirației, medicul poate recomanda o intervenție chirurgicală. În cazul hipertrofiei cornetelor nazale, intervențiile chirurgicale se aplică în funcție de fiecare patologie în parte și au ca obiectiv diminuarea obstrucției nazale și asigurarea unei respirații mai ușoare prin micșorarea volumului cornetelor. 

Pentru tratamentul chirurgical al hipertrofiei cornetelor nazale inferioare, în literatura de specialitate sunt descrise numeroase metode, care pot fi clasificate în metode sângerânde (de exemplu, electrocauterizarea, turbinoplastia) și nesângerânde (chirurgia laser, cauterizarea cu radiofrecvență, reducția volumetrică cu ultrasunete).

În general, în tratarea hipertrofiei cornetelor nazale se apelează la trei tehnici chirurgicale principale:

- turbinoplastie - constă în rezecția parțială sau totală a unui cornet nazal (ITBR), pentru a înlesni pătrunderea fluxului de aer în nas

- turbinectomia inferioară parțială (PIT) - vizează îndepărtarea țesuturilor moi ale cornetelor nazale inferioare

- diatermie submucoasă (SMD) - implică utilizarea unui ac special, numit ac cu diatermie, și folosește energia termică pentru a micșora țesutul moale din interiorul cornetelor nazale, creând astfel spațiul necesar unei mai bune respirații

Alte metode chirurgicale utilizate în tratamentul hipertrofiei cornetelor nazale sunt:

- criochirurgia – tehnică bazată pe necroza produsă prin înghețarea cornetului nazal, sub anestezie locală;

- reducția volumetrică folosind ultrasunete - tehnică minim invazivă prin care se produce distrucția tisulară utilizând frecvențe foarte ridicate (de până la 50.000 Hz)

- chirurgia laser – prezintă mai multe avantaje: proprietățile hemostatice deosebit de puternice ale tratamentului laser fac ca sângerările postoperatorii să fie foarte rare, operația se efectuează sub anestezie locală și nu mai e necesar tamponamentul nazal 

- radiofrecvența – metodă prin care reducerea volumetrică a cornetelor nazale se produce în urma fibrozei prin necroză de coagulare, având printre avantaje faptul că oferă posibilitatea efectuării operației sub anestezie locală, în ambulatoriu, durata intervenției este foarte scurtă (aproximativ 10 minute) și nu necesită tamponament nazal postoperator etc.

Avantajele principale ale tehnicilor chirurgicale moderne sunt:

- rapiditatea efectuării intervenției
- disconfortul minim provocat bolnavului (operația e nedureroasă)
- perioada foarte scurtă de recuperare - pacientul poate pleca acasă după doar 30 de minute

În ceea ce privește tratamentele chirurgicale aplicate în hipertrofia cornetelor nazale, există abordări diferite. În consecință, medicul va face recomandarea de a se recurge la o metodă chirurgicală sau la alta în funcție de experiența sa personală, de patologia existentă, de cât de severe sunt simptomele bolii la respectivul bolnav și, nu în ultimul rând, de dorința pacientului.

Trebuie menționat, totuși, că în tratarea hipertrofiei cornetelor nazale intervențiile chirurgicale sunt destul de dificile: medicul trebuie să fie atent să nu îndepărteze complet cornetele nazale, deoarece există riscul ca acestea să nu mai poată să-și îndeplinească rolul în mod corespunzător.

Dacă în urma unei intervenții chirurgicale se îndepărtează complet cornetele nazale, este posibil ca pacientul să rămână cu nasul permanent uscat și înfundat. Doctorii denumesc această situație sindromul nasului vid. Ea atrage după sine destule neajunsuri, precum: dificultăți în respirația pe nas, o senzație constantă de lipsă de aer, de asfixiere, dureri de cap, uscăciune și cruste nazale, ameţeală, sângerări, umflături și dureri nazale, alterarea simțului mirosului sau al gustului, palpitații etc. Se estimează că 20% dintre pacienții care au suferit turbinoplastii dezvoltă sindromul nasului vid.

Care sunt posibilele complicații ale hipertrofiei cornetelor nazale

Netratarea la timp a hipertrofiei cornetelor nazale poate conduce la agravarea simptomelor, generând dificultăți severe de respirație, care împiedică bolnavii să beneficieze de un somn liniștit, afectând serios calitatea vieții acestora. De asemenea, întârzierea tratamentelor mai poate atrage după sine infecții frecvente ale sinusurilor și alte neajunsuri, unele foarte grave, care pot genera și consecințe psihologice majore, ajungându-se până la dizabilități cognitive. Întrucât în interiorul nasului nu mai intră destul aer și astfel nu mai ajunge suficient oxigen la creier, cu timpul se produc fenomene negative, precum tulburările de memorie, diminuarea puterii de concentrare sau a capacității de muncă etc.

În ceea ce privește terapiile de tip „over-the-counter” (fără prescripție medicală) în hipertrofia cornetelor nazale, se constată că acestea nu sunt întotdeauna eficiente, însă experiența arată că în urma unor tratamente chirurgicale adecvate foarte mulți pacienți cunosc o reducere semnificativă a simptomelor acestei afecțiuni.

Toate aceste demersuri medicale au un singur scop – acela de a-i ajuta pe cei afectați de hipertrofia cornetelor nazale să reînceapă să respire normal și să ducă o viață mai bună.

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 13.02.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (48)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.07.2024

Ne găsești pe