Condrosarcom - simptome, diagnostic si tratament

Condrosarcom - simptome, diagnostic si tratament

Tiganasu Olivia

Condrosarcomul este o tumora maligna care debuteaza in centrul osului. Dintre tipurile de sarcoame (forma de cancer care isi are originea in oase sau tesuturi moi) este pe locul doi ca incidenta, dupa osteosarcom.

Aceasta afectiune apare, cel mai adesea, in decada a 5-a sau a 6-a de viata si este mai frecvent la barbati decat la femei. Localizarile cele mai des intalnite sunt la nivelul femurului, humerusului, coastelor si pe suprafata bazinului.

Pentru pacientii cu condrosarcom, prognosticul general este corelat cu dimensiunea leziunii, localizarea anatomica si gradul histologic. Rata de supravietuire la 5 ani pentru pacientii cu leziuni de grad 1 este de 90%, aceasta scazand la 29% pentru cei cu tumori de gradul 3.

Cauzele condrosarcomului

Nu se stie exact ce anume determina aparitia condrosarcoamelor. In functie de varsta de debut si de aspectul histologic anumiti factori pot creste riscul. De exemplu, copiii cu anumite boli congenitale rare pot avea un risc mai mare de a face aceasta boala.

Riscul de aparitie a acestei boli creste cu varsta. Aceasta afectiune poate debuta in os sanatos sau se poate grefa pe leziuni benigne osoase, in special encondroame.

Alti factori de risc pentru condrosarcom sunt:

- iradierea

- boala Piaget

- boala Ollier

- sindrom Maffuci

- exostoza multipla ereditara

Simptomele condrosarcomului

Simptomele unui condrosarcom depind de tipul bolii, de localizare, de dimensiune ?i de amploarea extinderii. Manifestarile prezentate mai jos pot fi determinate si de alte afectiuni, necanceroase. Prin urmare, daca aveti dubii, adresati-va unui medic specialist ortoped.

Varsta de aparitie a acestei boli este peste 40 de ani. Ea este mai rara la copii, iar cand apare este mai agresiva. Tabloul clinic al condrosarcomului include:

- durere (este cel mai frecvent simptom)

- tumefiere locala

- deformarea regiunii

- invazia partilor moi, prin exteriorizarea tumorii

Durerea aparuta are un caracter predominant nocturn, nu cedeaza la repaus si poate sa existe de ani de zile, dar cu o intensificare lenta in timp - durata medie a simptomelor condrosarcomului inainte de prezentarea la medic este de 1-2 ani.

 condrosarcom

Diagnosticul condrosarcomului

Pentru diagnosticul unui condrosarcom este necesar un examen clinic amanuntit. Radiografia este esentiala pentru diagnosticul initial al acestei boli. Se remarca o radiotransparenta larga, cu pereti grosi, cu zona centrala de calcifiere "in perna de ace". Distructia corticala apare tardiv, cand tumora evolueaza expansiv spre exteriorizare.

Pentru clarificarea diagnosticului de condrosarcom este necesara o biopsie. Aceasta inseamna indepartarea unui fragment din tumora pentru a fi analizat la microscop - fie o parte din masa tumorala, fie a masei tumorale in intregime. Uneori biopsia poate fi facuta cu un ac de biopsie, dar de regula aceasta se face chirurgical.

Alte examinari imagistice necesare sunt:

- ecografia

- tomografia computerizata (TC/ CT)

- rezonanta magnetica nucleara (RMN/ MRI)

- tomografia cu emisie de pozitroni (PET) - permite identificarea zonelor cu activitate canceroasa

Tratamentul condrosarcomului

Aceasta boala are o incidenta crescuta de recidiva locala, mai ales in cazul formelor slab diferentiate. Tratamentul condrosarcomului consta in rezectie radicala, in special in cazul tumorilor bine diferentiate, deoarece leziunea este rezistenta la radiochimioterapie.

Prognosticul general este corelat cu dimensiunea leziunii, localizarea anatomica si gradul histologic. Extinderea metastatica, tipic pulmonara este mai frecvent asociata leziunilor de grad 3. Recurenta tumorala poate apare la 5-10 ani dupa interventie. Condrosarcomul recurent este mai agresiv decat cel primar, iar gradul histologic este crescut.

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.5 (20)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.