Osteoporoza: simptome, cauze, tratament

Osteoporoza: simptome, cauze, tratament

Andreea Constantin

Osteoporoza este o afecțiune osoasă care apare atunci când organismul pierde prea mult țesut osos, produce prea puțin sau ambele. Ca urmare, oasele devin slabe și se pot rupe ușor în urma unor căzături sau, în cazuri grave, chiar și în urma unor leziuni minore.

Osteoporoza înseamnă „os proros”. Privit la microscop, osul arată ca un fagure de miere. Atunci când apare osteoporoza, găurile și spațiile din os sunt mult mai mari decât cele dintr-un os sănătos. Oasele afectate de osteoporoză își pierd densitatea și conțin un țesut anormal. Pe măsură ce oasele își pierd masa, se slăbesc și devin mai predispuse la fracturi. Persoanele de peste 50 de ani care își fracturează un os trebuie să solicite medicului un test de densitate osoasă. 

Osteoporoza este o afecțiune care progresează adesea fără simptome sau dureri și nu este descoperită decât în urma unor fracturi. Din fericire, există modalități de prevenție, precum și diferite variante de tratament. 

Pe cine afectează osteoporoza?  

Osteoporoza apare atât la bărbați, cât și la femei, dar femeile au de patru ori mai multe șanse de a dezvolta această afecțiune. 

După vârsta de 50 de ani, una din două femei și unul din patru bărbați vor suferi o fractură legată de osteoporoză și 30% vor avea o densitate osoasă scăzută care îi expune riscului de a dezvolta osteoporoză. 

Osteoporoza: cauze

Oasele sunt alcătuite din țesut viu, în creștere. Interiorul unui os sănătos arată ca un burete, iar acesta este învelit de un strat dens, numit os cortical. 

Atunci când apare osteoporoza, „găurile” din „burete” devin mai mari și mai numeroase, ceea ce duce la slăbirea interiorului osului. Oasele suțin corpul și protejează organele vitale, de asemenea, oasele stochează calciu și alte minerale. Atunci când organismul are nevoie de calciu, acesta descompune și reconstruiește osul. Acest proces, numit remodelare osoasă, furnizează orgnismului calciul necesar, menținând, în același timp, oasele puternice. 

Până la vârsta de 30 de ani, o persoană construiește mai multe oase decât pierde. După vârsta de 35 de ani, descompunerea osoasă are loc mai repede decât acumularea de țesut osos, fapt ce duce la pierderea treptată a masei osoase. Persoanele care suferă de osteoporoză pierd masă osoasă într-un ritm mai mare. După menopauză, rata de degradare a oaselor se produce și mai rapid. 


Osteoporoza: semne și simptome

De obicei nu există simptome specifice osteoporoza. De aceea, osteoporoza este numită și boală tăcută. 

Cu toate acestea, există anumite lucruri la care trebuie să fiți atenți: 

  • Pierderea înălțimii
  • Schimbarea posturii
  • Dificultăți de respirație 
  • Fracturi frecvente
  • Durerei în partea inferioară a spatelui

Osteoporoza: factori de risc

Există numeroși factori de risc ce cresc șansele de a dezvolta osteoporoza, cei mai importanți dintre aceștia fiind sexul și vârsta. 

Femeile de peste 50 de ani sau femeile aflate în postmenopauză au cel mai mare risc de a suferi de osteoporoză. Femeile suferă o pierdere osoasă rapidă în primii 10 ani de la intrarea la menopauză, deoarece la menopauză producția de estrogen este încetinită, iar estrogenul este un hormon care protejează împotriva pierderii în exces a țesutului osos. 

Vârsta și osteoporoza îi afectează și pe bărbați. 

Un alt factor care afectează structura osoasă este greutatea corporală. Persoanele mici de statură și slabe au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoza, deoarece au mai puțin țesut osos decât persoanele cu o greutate corporală mai mare și cu oase mai mari. 

De asemenea, antecedentele familiale au un rol în riscul de osteoporoză. 

Anumite afecțiuni medicale și medicamente mai pot crește riscul de osteoporoză. Persoanele care au avut oricare dintre următoarele afecțiuni au un risc crescut de a dezvolta osteoporoza: 

  • Afecțiuni ale tiroidei sau ale glandelor suprarenale
  • Antecedente de operație bariatrică sau de transplant de organe
  • Tratamente hormonale pentru cancerul de sân sau de prostată
  • Boala celiacă sau boala inflamatorie intestinală
  • Boli ale sângelui, precum mielomul multiplu

Unele medicamente cauzează efecte secundare care pot afecta oasele, printre acestea se numără: steroizii, tratamentele pentru cancerul la sân și medicamente pentru tratarea convulsiilor. 

Deși mulți dintre factori par să nu se afle sub controlul dumneavoastră, fiecare poate controla anumite aspecte pentru a preveni apariția osteoporozei: 

  • Obiceiurile alimentare (persoanele în dieta cărora nu există un aport suficient de calciu și vitamina D au un risc crescut de osteoporoză)
  • Tulburările alimentare precum bulimia sau anorexia sunt, de asemenea factori de risc
  • Stilul de viață: persoanele cu un stil de viață sedentar au un risc mai mare
  • Consumul de tutun
  • Consumul de alcool

Osteoporoza: diagnostic

Pentru a diagnostica osteoporoza, medicul poate solicita un test de densitate osoasă, acesta sunt radiografii care folosesc mici cantități de radiații pentru a determina cât de solide sunt oasele. Radiografiile obișnuite vor evidenția osteoporoza doar în stadii foarte avansate. 

Osteoporoza: gestionare și tratament

Tratamentele pentru osteoporoză includ: 

  • Exercițiile fizice
  • Fizioterapia
  • Kinetoterapia
  • Masajul terapeutic
  • Suplimentele de vitamine și minerale

Exercițiile fizice și suplimentele alimentare sunt adesea recomandate pentru a preveni apariția osteoporozei. Exercițiile de susținere a greutății, de rezistență sunt foarte importante. 

Articolul urmator
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.