Pierderea gustului: de ce apare şi cum se tratează

Pierderea gustului: de ce apare şi cum se tratează
Sorina Corneanu
Marţi, 04.09.2018

Cuprins

Ce este pierderea gustului

Pierderea gustului se referă, simplu, la o disfuncţionalitate la nivelul papilelor gustative. Practic, simţul gustului nu mai funcţionează optim, este modificat, metalic, iar în unele cazuri acesta lipseşte cu desăvârşire.

Deşi cele mai multe persoane îşi pierd gustul doar temporar, există şi cazuri în care această problemă devine permanentă. Imediat ce simţi că e ceva în neregulă, mergi la medic! Cu cât te prezinţi mai repede la cabinet, cu atât mai uşor de tratat va fi problema!

Cauzele pierderii gustului

Cauzele pierderii gustului variază de la o simplă răceală până la afecțiuni medicale grave, care implică sistemul nervos central. Însă pierderea gustului poate culmina şi odată cu înaintarea în vârstă (se estimează că aproximativ 75% dintre persoanele cu vârsta peste 80 de ani au probleme cu modificarea gustului).

pastile

Cele mai frecvente cauze ale pierderii gustului sunt:

  • Gripa
  • Anumite medicamente (chimioterapicele și cele pentru tratamentul afecțiunilor tiroidei)
  • Infecţii ale sinusurilor
  • Faringita
  • Infecţia cu streptococ
  • Parodontoza
  • Leziuni ale urechii
  • Fumatul
  • Răceala
  • Deficitul de vitamina B12 şi zinc
  • Refluxul gastroesofagian

Totodată, tulburările sistemului nervos pot afecta modul în care nervii trimit mesajele către restul organismului, iar astfel apare pierderea gustului. Limba poate detecta gusturile dulci, sărate, acre și amare. O mare parte din ceea ce este perceput ca „gust” este, de fapt, miros. Astfel, persoanele care se confruntă cu pierderea gustului au deseori o tulburare de miros care poate face dificilă identificarea unor gusturi. Pentru că pierderea gustului poate fi strâns legată şi de tulburări ale mirosului, e posibil ca medicul să îţi recomande un control ORL.

Tratament pentru pierderea gustului

Pentru a trata corect problema pierderii gustului sau modificarea acestuia, este esenţial să se descopere cauza care stă la baza acestui simptom. Antibioticele pot trata sinuzita bacteriană şi infecţiile gâtului, iar medicamentele uşoare pentru răceală şi gripă pot ajuta la vindecarea mai rapidă şi la restabilirea gustului.

În cazul în care pierderea gustului este cauzată de o boală autoimună sau de o tulburare a sistemului nervos, medicul va efectua investigaţii mai amănunţite şi va găsi un tratament personalizat, ideal pentru tine. Problemele neurologice asociate bolii Alzheimer pot prezenta inițial simptome precum pierderea gustului şi a mirosului, motiv în plus să te prezinţi imediat la medic.

medic

Deficitul de zinc poate provoca modificarea sau pierderea temporară a gustului, însă suplimentele te pot ajuta să remediezi rapid problema. Totodată, o dietă bogată în alimente care conţin zinc (carne de vită, caju, seminţe de floarea-soarelui, carne de miel, ciuperci, spanac, chefir, năut) te-ar putea ajuta să îţi recapeţi simțul gustului.

Nu neglija nici vizita la medicul dentist! Dacă ai sângerări gingivale, suferi de gingivită sau parodontoză, pierderea gustului este un simptom firesc. În plus, parodontoza poate conduce rapid la pierderea danturii, deci o igienă corectă a gurii şi consultul medical periodic sunt obligatorii! De asemenea, renunţarea la fumat te poate ajuta să îţi recapeţi rapid gustul.

Netratată, pierderea gustului poate conduce către afecţiuni mult mai grave, cum ar fi malnutriția.

Pentru a evita pierderea gustului, dar și alte probleme de sănătate, mergi regulat la medic și fă-ți analizele de rutină. Și, cel mai important, întreţine-ţi sănătatea în fiecare zi, adoptând un stil de viaţă echilibrat.

Vezi si
Cum dezvolți relații autentice ca adult
Cum dezvolți relații autentice ca adult
Raluca Margean | Marţi, 04.09.2018
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Marţi, 04.09.2018

Surse foto: Pexels

Articolul urmator »
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
People pleaser: ce înseamnă și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Duminică, 22.09.2024
Incepe quiz
Cum vei fi la batranete?
Cum vei fi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Andreea Baluteanu | Marţi, 16.01.2024

Ne găsești pe