Fibroza pulmonara-simptome, diagnostic si tratament

Fibroza pulmonara-simptome, diagnostic si tratament
Albu Andreea
De Albu Andreea
Vineri, 27.01.2012

Cuprins

Afectiunea cunoscuta sub numele de fibroza pulmonara se caracterizeaza prin prezenta unor cicatrice in tesutul pulmonar. Fibroza pulmonara are diverse cauze, dar exista persoane la care ea se dezvolta fara a se gasi o pricina, dupa inhalarea unor substante toxice sau a prafului organic.

Cauzele aparitiei fibrozei pulmonare

Fibroza pulmonara poate fi un efect secundar al unei alte afectiuni, numita afectiune pulmonara interstitiala. Exemple de acest tip includ:boli autoimune, infectii virale si rani de dimensiuni microscopice ale plamanilor.Mai exista si forma de fibroza pulmonara idiopatica, fara o cauza cunoscuta. Din afectiunile care pot cauza o fibroza pulmonara fac parte: artrita reumatoida, sclerodermatoza, sarcoidozagranulomatoza Wegener , infectii, anumite medicamente (cum ar fi amiodarona, bleomicin, metrotexat,s.a.). Alte cauze ale bolii mai pot fi considerate fumatul si radiatiile X la nivelul toracelui.

Simptomele fibrozei pulmonare

Cele mai importante simptome ale fibrozei pulmonare sunt reprezentate de: dificultate la respiratie, tuse seaca pe o perioada lunga de timp (cronica), fatigabilitate si slabiciune, disconfort la nivelul toracelui, inapetenta (lipsa poftei de mancare) si scadere semnificativa in greutate. In fibroza pulmonara, forma necomplicata, aceste simptome evolueaza progresiv, dar exista si cazuri in care se instaleaza foarte rapid, in cateva luni sau chiar saptamani.

 
fibroza pulmonara

Diagnosticul fibrozei pulmonare

Diagnosticul fibrozei pulmonare se confirma de catre medicul pneumolog pe baza examenului clinic. Examenul este completat de biopsia pulmonara, in care se preleva, sub anestezie generala, o bucata de tesut din plamani care este analizata histopatologic, la un microscop, pentru a se evidentia caracterele clasice de fibroza. Tot la acest examen histopatologic se mai pot vedea cauzele care au determinat formarea fibrozei, cum ar fi: prezenta de particule de praf sau alte semne ale fibrozei interstitial non-specifice.
Din pacate fibroza pulmonara este frecvent diagnosticata gresit, nu pentru ca ar fi o afectiune rara, ci pentru ca ea evolueaza diferit de la o persoana la alta, fiind greu de diagnosticat.

Tratamentul fibrozei pulmonare

Formarea acestor cicatrice la nivelul plamanilor este ireversibila, tratamentul in fibroza pulmonara fiind unul pentru a incetini progresia sau pentru a preveni aparitia bolii. In cazurile mai usoare de fibroza pulmonara se recomanda un tratament cu Prednison, care este un medicament corticosteroid, sau alte medicamente care inhiba sistemul imun. In formele severe de fibroza pulmonara se poate ajunge pana la transplant pulmonar. Sistemul imun este considerat a fi factorul cheie in dezvoltarea fibrozei. Toate medicamentele care sunt recomandate in aceasta afectiune incearca sa reduca inflamatia pulmonara si sa incetineasca procesul de fibrozare pulmonara.
Mai este recomandata suplimentarea cu oxigen, care imbunatateste calitatea vietii.

Prognosticul in fibroza pulmonara

Hipoxia (lipsa oxigenarii) cauzata de fibroza pulmonara poate duce la hipertensiune pulmonara, care, in timp, poate duce la insuficienta cardiaca a ventriculului drept. Aceste complicatii pot fi prevenite prin suplimentarea cu oxigen. Mai pot sa apara tromboembolii pulmonare care pot fi tratate cu anticoagulante.

 

Bibliografie

1.,,Pulmonary fibrosis'' -autori: Sem Hin Phan, Roger Steven Thrall, 1995.
2.,,Idiophatic Pulmonary Fibrosis'' -autori: Joseph P. Lynch, 2004.

 

Vezi si
Urina verde: cauze și tratament
Urina verde: cauze și tratament
Raluca Margean | Vineri, 27.01.2012
Articolul urmator »
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Limba încărcată: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 13.10.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.1 (83)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024

Ne găsești pe