Polen crud: beneficii și proprietăți

Polen crud: beneficii și proprietăți

Redactor Andreea Baluteanu

Lăptișor de matcă, miere, polen, chiar și ceară: pare că darurile albinelor nu se mai termină. Considerat un „aliment viu”, cu atât de multe beneficii, polenul crud este venerat de către nutriționiști, cu toate că unii oameni de știință recomandă precauție, căci nu toate beneficiile și proprietățile sale au fost demonstrate.

Desigur că polenul crud are o serie de efecte pozitive care îl recomandă drept un ajutor prețios pentru sănătatea ta. Discutăm despre aceste aspecte, dar și despre contraindicațiile polenului crud mai jos!

Ce este polenul crud?

Pulberea fină care apare în staminiele florilor, recoltată de către albinele lucrătoare, este amestecată de aceste harnice insecte cu nectar, enzime, miere, ceară și secreții de salivă, de aici rezultând polenul crud, cu nenumărate efecte pozitive.

Polenul crud este folosit ca sursă de hrană, de calitatea sa depinzând energia și capacitatea de supraviețuire a întregii colonii, așa că albinele vor fi extrem de atente atunci când îl culeg. Ele nu aleg orice fel de polen, precum cel purtat de vânt, ce poate fi amestecat cu substanțe toxice, de aceea polenul crud e atât de valoros.

Beneficiile polenului crud

Un aliment nutritiv, cu o extraordinară valoare, polenul are un profil nutrițional de-a dreptul impresionant, conținând nu mai puțin de 250 de substanțe active. Dintre acestea se remarcă proteine, carbohidrați, lipide, acizi grași, vitamine, minerale, enzime și antioxidanți.

Cu un asemenea coeficient nutrițional, nu e de mirare că polenul crud a luat pe sus comunitatea științifică. El a fost utilizat însă încă din cele mai vechi timpuri, din Antichitatea egipteană, medicina chineză fiind, de asemenea, conștientă de proprietățile sale.

Ce spun studiile moderne? Vezi mai jos!

Protejează de boli cronice

Conținutul ridicat de antioxidanți te apără de efectele devastatoare ale radicalilor liberi, la rândul lor considerați ca fiind una dintre principale cauze ale unor boli cronice precum cancerul sau diabetul.

Scade inflamația

Acizii grași prezenți în polenul crud pot reduce inflamația din corp, astfel diminuând riscul de boli. Testele pe animale au revelat această proprietate, deși nu s-au făcut încă cercetări și pe om.

Protejează și îmbunătățește funcționarea ficatului.

Organul detoxifierii, ficatul, are de ce să mulțumească polenului crud. Un studiu realizat pe animale arăta că acest dar al albinelor potența efectele de purificare ale ficatului, în timp ce alte cercetări subliniau rolul de protecție a ficatului de substanțele toxice.

Te ajută să faci față stresului

Polenul crud susține homeostaza (proprietatea organismului de a-și menține constantele mediului intern) în condiții de stres și îmbunătățește performantele fizice. Așadar, fie că ești la muncă și ai un proiect dificil sau participi la o competiție, vei fi mai stăpân/ă pe tine.

Susține imunitatea

Și mierea are proprietăți antibiotice și antibacteriene, așa că nu ne mirăm că și polenul crud se remarcă. Aceste extracte pot să distugă bacterii periculoase precum E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, dar și infecțiile cu stafilococ, arată studiile.

Reduce alergiile

Una dintre cele mai importante proprietăți ale polenului crud e aceea că inhibă eliberarea de histamină, ca răspuns la reacțiile alergice.

Poate să prevină infecțiile, grăbind vindecarea.

Proprietățile antiinflamatorii și antioxidante lucrează din acest punct de vedere, testele pe animale demonstrând că extractele de polen au aceleași efecte precum sulfadiazina de argint în tratarea arsurilor.

Efectele antimicrobiene ale polenului crud sunt de asemenea utile pentru evitarea infecțiilor.

Susține sănătatea cardiovasculară

Cu potențial antioxidant și antiinflamator, polenul crud poate fi de un real ajutor inimii, diminuând daunele pe care le provoacă radicalii liberi, ce pot afecta și ADN-ul. Util în acest sens e un studiu pe animale, care a dovedit că extractele de polen previn infarctul.

Poate preveni cancerul

Cancerele sunt provocate de proliferarea anormală a celulelor, iar aici polenul crud poate interveni victorios. Cercetările au pus accent pe calitatea acestui aliment de a reduce creșterea tumorilor și de a grăbi instalarea apoptozei (moartea celulară programată) celulelor canceroase.

Calmează simptomele menopauzei.

Bufeurile de la menopauză sunt unul dintre coșmarurile unei femei, și și aici polenul crud poate fi valoros. Într-un studiu, 71% dintre participante au afirmat că polenul a alinat toate simptomele menopauzei, în vreme ce în altă cercetare, conform 65% dintre femei, acest aliment garanta mai puține bufeuri, dar și un somn mai bun, iritabilitate scăzută, mai multă energie și poftă de viață și dureri reduse de articulații.

albina care extrage polen dintr-o floare galbena

Crește absorbția nutrienților

Uneori, se întâmplă să ne fie puși la dispoziție nutrienții necesari, dar organismul să nu îi absoarbă în mod adecvat. E bine că există polenul crud, care, într-un studiu pe șoareci cu deficiențe de fier, susținea absorbția acestui mineral cu 66% mai mult decât în absența sa, explicația oamenilor de știință îndreptându-se spre conținutul ridicat de vitamina C și bioflavonoizi al polenului. Dar polenul contribuia și la o mai bună asimilare a fosforului și a calciului.

Asigură longevitatea.

Să mulțumim polenului crud și fiindcă sprijină metabolismul, susține creșterea musculară și prelungește longevitatea, aceste efecte fiind susținute în studiile pe animale.

Cum se păstrează polenul crud

Spre deosebire de polenul uscat care, depozitat la frigider sau congelat, poate să își păstreze proprietățile până la 3 ani, polenul crud e mai pretențios.

Menținut la temperatura camerei, va fi atacat de bacterii și de ciuperci care îi vor reduce valoarea. De aceea, trebuie fie congelat, fie uscat.

Odată uscat, îl poți ține în cămară, departe de lumina soarelui, căci radiațiile UV îi vor afecta profilul nutrițional.

Contraindicațiile polenului crud

Polenul crud este, în general, bine tolerat de către organism, nefiind însă recomandat pentru copiii mici și femeile însărcinate.

Însă, dacă ai alergie la polen sau la albine, evită-l. Printre riscurile la care te supui sunt umflarea feței sau a membrelor, mâncărimi, tuse sau dificultăți de respirație.

Efecte adverse pot apărea și dacă vei consuma mai mult de o lingură de polen pe zi.

Polen crud vs. polen uscat: diferențe și asemănări

Principala diferență între polenul crud și cel uscat e legată de procesare. Polenul crud e un aliment viu, congelat imediat după recoltare, iar cel uscat presupune încălzirea la temperaturi de 38-40 de grade, ceea ce compromite unele substanțe active.

Polenul uscat continuă să dețină cea mai mare parte a nutrienților acestui aliment, dar îi lipsesc din vitaminele și enzimele sale esențiale.

Și la textură diferă: polenul uscat e un aliment mai dur, crocant, în timp ce polenul crud e mai moale, cu un miros floral.

Totodată, tot la categoria diferențe se situează și rezistența, capitol la care polenul uscat câștigă detașat.

Restul aspectelor sunt comune celor două alimente.

Cum consumi polenul crud

Acest aliment e versatil, putând fi consumat așa cum procedezi în cazul mierii. Adaugă în sucuri și smoothieuri, în ceai fierbinte sau în salate, sosuri sau sendvișuri cu unt de arahide.

Polenul crud are o valoare nutrițională extraordinară, protejând de boli, stimulând longevitatea și crescând imunitatea, printre altele. Congelează-l ca să îi menții proprietățile!

Surse foto: iStock, Pixabay

Surse articol: scitechdaily.com, webMD, Healthline, fa-o.org, bee-pollen-buzz.com

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.