Popcornul chiar îngrașă? Răspunsul la această întrebare chiar te va surprinde

Popcornul chiar îngrașă? Răspunsul la această întrebare chiar te va surprinde

Florina Gomoescu

Pe lângă chips-uri, popcornul este gustarea preferată atunci când urmărești un serial sau un film, însă, spre deosebire de prima variantă, floricelele sunt mult mai sănătoase, sunt ușor de preparat acasă, oferă rapid senzația de sațietate și sunt și foarte gustoase. Tocmai de aceea, mare ne-a fost tristețea atunci când am auzit de pretutindeni că „popcornul îngrașă”. 

Este însă adevărat sau nu? Dezlegăm misterul în rândurile de mai jos! Află dacă popcornul îngrașă sau nu și descoperă și care sunt beneficiile acestei gustări adorate pretutindeni!

Popcornul îngrașă? Iată ce spune silueta ta!

Bogate în fibre și slabe în calorii, floricelele de porumb sunt o opțiune sănătoasă, atunci când vrei să ronțăi ceva, între mese. Și nu îți face griji în ceea ce privește kilogramele! Popcornul este recomandat de nutriționiști chiar dacă te afli la dietă! Nu am fi putut să fim mai fericite aflând că răspunsul la întrebarea „popcornul îngrașă” este de fapt unul negativ. 

femeie cu bol de popcorn in mana

Atenție, însă! Vorbim despre popcornul clasic, fără unt, cașcaval, caramel, șuncă sau ciocolată, deoarece acestea sunt foarte bogate în calorii și nu te ajută deloc dacă încerci să slăbești sau să îți menții greutatea. Așadar, iată sfatul nostru: nu cumpăra floricele de porumb cu diferite arome, din comerț, ci prepară gustarea singură, acasă.

În cazul în care recurgi la varianta din magazin, tentată fiind de promisiunea unui film de acțiune întovărășit de niște floricele de porumb savuroase, poți primi la schimb peste 1400 de calorii și circa 5 grame de sare, conținutul estimativ al unei porții mari de popcorn de la cinema.

Dieta cu popcorn: ai voie sau nu?

Îți vine sau nu să crezi, chiar sunt specialiști care recomandă popcornul în dietă. Cum se pare că mitul „popcornul îngrașă” era doar o legendă urbană, poți consuma liniștită floricele de porumb când ești la dietă.

Ba, mai mult, experții chiar te încurajează în acest sens. Conform cercetătorilor, popcornul ajută la instalarea senzației de sațietate și te poate astfel ține departe de alte gustări „calorioase”: nu e o veste excelentă? 

Mai mult decât atât, popcornul are puține calorii; o cană de floricele cu sare include aproximativ 150 de calorii, în timp ce o pungă de chips-uri de cartofi poate depăși 500 de calorii. Astfel, un bol de floricele are mai puține calorii chiar și decât un grepfruit.

Ceea ce nu înseamnă că fructele și legumele sunt de evitat, evident! Vrem doar să nuanțăm că popcornul este o variantă pe care nu trebuie să o pierzi din vedere atunci când te gândești să diversifici gustarea dintre mese cu un aliment delicios și rapid de preparat. Nu uita: o dietă echilibrată este cea mai sănătoasă variantă prin care poți slăbi!

Așadar, optează pentru preparatul natural, fără aditivi, fără grăsimi și fără zahăr. Cât poți mânca? Experții subliniază că o gustare de popcorn la dietă nu ar trebui să depășească 25-30 de grame.

Consumul de popcorn face bine sau rău?

Acum, că ni s-a confirmat că nu este adevărat că popcornul îngrașă, ne întrebăm în continuare: sunt floricelele de porumb sănătoase? Veștile sunt îmbucurătoare! 

boabe de porumb pentru popcorn preparat in casa

Conform nutriționiștilor americani, floricele de porumb sunt bogate în fibre și conțin vitaminele B1 și B2, dar și potasiu, magneziu și mangan. Bonus, acestea conțin și minerale precum fierul și zincul, deși nu neapărat în cantități extraordinare. 

Cu ce impresionează însă popcornul este cu conținutul de fibre. Conținând cereale integrale în proporție de 100%, complet neprelucrate, popcornul nu îngrașă, dar abundă în fibre. De ce ne bucurăm? Deoarece fibrele ajută la digestie, unul dintre principalele motive pentru care acest aliment este deseori recomandat de nutriționiști.

Ca și în cazul orezului, al pâinii integrale sau al cerealelor integrale, conținutul ridicat de fibre din floricelele de porumb ține și constipația la distanță. Mai mult decât atât, popcornul elimină excesul de colesterol rău din pereții vaselor de sânge, ceea ce te protejează de afecțiunile cardiace, dar și de alte boli asociate colesterolului ridicat, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral.

Nu în ultimul rând, popcornul conține antioxidanți și chiar polifenoli, un activ anti-inflamatoriu care se regăsește și în super-alimente. De ce menționăm cu atâta recunoștință acest fapt? Deoarece antioxidanții reduc daunele provocate de radicalii liberi și pot preveni instalarea cancerului, protejând de asemenea și de afecțiunile cardiace. 

Prin urmare, consumat în cantități mici și ca atare, consumul de popcorn chiar este încurajat.

Contraindicații popcorn: când devin floricelele de porumb nesănătoase

De partea cealaltă, repetăm avertismentul. Dacă ești pe cale să consumi popcorn cu arome, aditivi, conservanți și E-uri, poți crește nivelul inflamației din corp, consumând grăsimi saturate care transformă această gustare într-un coșmar! Nici măcar nu mai contează dacă popcornul îngrașă sau nu, când citești informațiile de mai jos! 

Popcornul pentru cuptorul cu microunde, inamic pentru sănătatate și pentru siluetă

Cantitatea de popcorn consumată a crescut considerabil odată cu apariția variantei pentru microunde. Datorită ușurinței cu care se prepară, pachetele de floricele pentru cuptorul cu microunde au devenit nelipsite din orice locuință. Însă trebuie să înțelegi că raportul nutritiv al popcornului la microunde e cu totul altul față de boabele de porumb expandate: include sare, zahăr, potențatori de aromă, unele dintre cele mai toxice substanțe chimice adăugate în alimentele pre-ambalate. Periculos este mai ales diacetilul, ce conferă produsului aroma de unt și a fost asociat în unele cazuri cu apariția unor afecțiuni pulmonare în rândul consumatorilor fervenți.

Ce trebuie să te preocupe mai departe? Ambalajul! Pungile în care se află popcornul au stârnit numeroase controverse de-a lungul timpului. Acestea conțin perfluorochimicale care cresc rezistența pungilor la grăsimile adăugate în alimente și, odată ajunse în organism, pot rămâne în corp pentru o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au descoperit că perfluorochimicalele pot declanșa și anumite tipuri de cancer, probleme cu tiroida, ADHD și pot deteriora și sistemul de reproducere.

O altă problemă majoră asupra căreia specialiștii ne avertizează este legată de vaporii degajați atunci când pregătești popcorn la microunde. Este estimat că inhalarea substanțelor chimice poate cauza insuficiențe respiratorii serioase consumatorilor cu sensibilități la nivelul aparatului respirator. Cu toate acestea, studiile cu privire la această problemă nu au fost definitivate și nu există concluzii clare cu privire la efectele nocive reale ale vaporilor eliberați de pungile de popcorn.

bol alb cu popcorn si castron de chipsuri si sare in fundal

Floricelele de porumb pot produce balonare

Consumate în cantități mai mari decât cele recomandate de nutriționiști, condimentate cu sare în exces, floricelele de porumb pot produce balonare. Pentru că, la bază, popcornul este un aliment procesat sau preparat cu sare, acesta poate încetini tranzitul intestinal și poate provoca disconfort la nivelul stomacului. De aceea, este foarte important cât consumi, dar mai ales cum prepari această gustare. 

Concluzia? Deși nu este adevărat că popcornul îngrașă, ca atare, el nu e bun pentru sănătate în condițiile enumerate mai sus.

Alte beneficii ale consumului de popcorn

Ne reîntoarcem la latura pozitivă a popcornului! Nu numai că nu este adevărat că popcornul îngrașă, dar mai poate deține două atuuri importante pentru organism!

Este recomandat în caz de diabet.

Potrivit nutriționiștilor, floricelele de porumb sunt o gustare sănătoasă și pentru diabetici, însă această categorie de persoane trebuie să acorde o atenție sporită porumbului pe care îl aleg. Mai mult, bolnavii nu ar trebui să opteze pentru sortimentele disponibile pe piață, deoarece aditivii alimentari și aromele pe care le conțin le-ar putea afecta starea de sănătate.

Popcornul încetinește procesul de îmbătrânire

Grație antioxidanților despre care am amintit anterior, floricelele de porumb preparate corespunzător ajută la menținerea unui ten tânăr. Cine ar fi crezut că în această gustare care îți lasă gura apă ar putea exista chiar un aliat antirid?

Popcorn fără ulei, preparat acasă: cea mai bună variantă cu putință

Dacă te-au convins rândurile de mai sus și mai ales vestea că am fost amăgite când credeam că popcornul îngrașă, avem pentru tine cea mai bună rețetă de popcorn, cea fără ulei.

Deși floricelele se prepară, de obicei, în grăsime, noi îți recomandăm să optezi pentru o rețetă fără unt sau ulei, ci doar cu puțină sare și mirodeniile preferate. Noi votăm pentru pudra de chilli. Un adevărat deliciu! Mai poți adăuga boia, scorțișoară sau pudră de usturoi. Încă o idee extraordinară? Adaugă peste popcorn cașcaval sau parmezan ras, deși în acest caz vei aduce la pachet și mai multe grăsimi.

Ce mai poți include în ecuație? Orice ierburi aromatice! Însă nu exagera cu sarea, deoarece sarea reține apa în corp.

Ulei pentru popcorn: este permis, totuși?

Dacă alegi să pregătești totuși popcornul în ulei, acceptă că vei mări conținutul de grăsimi ce pot produce inflamație în corp. Însă, dacă tot nu poți să te lași păgubașă, măcar optează pentru o variantă mai sănătoasă de ulei.

Astfel, experții recomandă uleiul de măsline. Adaugă puțin pe fundul recipientului folosit, pune capacul și lasă floricelele de porumb să expandeze fericite. Până la urmă, tot scapi de aromele adăugate la cinema, așa că te situezi în continuare pe partea luminoasă a nutriției. 

bol cu popcorn pe masa de lemn

Oala perfectă pentru popcorn există?

Ești pe cale să spui „da” popcornului preparat acasă, care nu îngrașă? Poți alege orice fel de cratiță încăpătoare (sau un ceaun), de preferință din inox. Asigură-te că deții și un capac potrivit, deoarece în momentul expandării, floricelele pot „sări” din vasul în care le prepari.

Pe piață există și variante de oală specială pentru popcorn. Prevăzute cu tot felul de funcționalități, precum agitator manual pentru amestecarea boabelor, capace speciale ce permit accesul mai facil la conținut sau brațe extensibile, vasele care îți promit preparatul perfect pot fi achiziționate de pe emag, olx, delimano sau alte magazine online de gen.

Am aflat răspunsul la întrebarea care ne bântuia: popcornul îngrașă? Suntem fericite să fi descoperit că nu! Abia așteptăm să aflăm dacă astfel te-am convins să optezi și tu pentru acest preparat, acasă!

Surse foto: Pixabay, iStock

Articolul urmator
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
De ce este extrem de important să avem o igienă corectă a gurii, conform medicului Adina Alberts
Ce sanse sunt sa te indragostesti vara aceasta?
Incepe quiz
Ce sanse sunt sa te indragostesti vara aceasta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.