Sevrajul nicotinic - simptome, cauze, tratament

Sevrajul nicotinic - simptome, cauze, tratament
Bulgaru Cristina
De Bulgaru Cristina
Joi, 23.12.2010

Cuprins

Incerci sa renunti la fumat? Foarte bine, esti pe calea cea buna! Este dovedit stiintific ca fumatul poate fi cauza unor numeroase probleme de sanatate, precum:

- cancerele: se pot dezvolta nu doar la nivelul plamanilor ci si la nivelul nasului, sinusurilor, cavitatii bucale, faringelui, laringelui, esofagului, stomacul, pancreasului, rinichilor, vezicii urinare, uterului;
- infarct de miocard;
- accidente vasculare cerebrale;
- hipertensiune arteriala;
- boli cardiovasculare;                                                                       
- astm bronsic;
emfizem pulmonar ;
- tuberculoza pulmonara;
- pneumonie;
- viroze respiratorii frecvente;
- ulcer gastric, gastrita, esofagita ;
- cataracta;
- afectarea dintilor si gingiilor;
- leucemii;
- osteoporoza;
- infertilitate;
- impotenta sexuala;
- psoriazis;
- pierderea auzului.

Prin renuntarea la fumat reusesti sa scapi de un viciu dar si sa aduci organismului tau o multime de beneficii. Astfel, in 72 ore se amelioreaza respiratia, in 3-9 luni se vor imbunatati problemele respiratorii in special tusea tabagica, in 12 luni scade riscul de infarct de miocard, in 10 ani scade riscul  de aparitie a cancerului pulmonar si in 15 ani riscul de infarct este identic cu al nefumatorilor. Functia pulmonara se amelioreaza cu 10% pe an.

Femeile sunt cele ce trebuie sa se inarmeze cu multa rabdare in acesta lupta pentru ca ele sunt cele ce devin dependente de nicotina mai usor si renunta mai greu, dar odata castigata lupta, de beneficiile obtinute se vor bucura atat mama cat si copiii.

Ce este sevrajul nicotinic?

Sevrajul nicotinic este o boala a carei simptome sunt datorate stoparii administrarii nicotinei, ce apare mai ales la cei care au fumat o perioada mai lunga de timp. 

Cauza aparitiei sevrajului nicotinic

Simptomele sevrajului nicotinic sunt raspunsuri fiziologice la eliminarea unei substante de care corpul tau a devenit dependent: nicotina.


Simptomele sevrajului nicotinic

Numarul simptomelor care apar in cazul renuntarii la fumat dar si intensitatea acestora difera de la persoana la persoana. Unii pot sa nu prezinte niciun simptom, pe cand altii pot prezenta o multitudine de simptome care se vor intensifica la 2-3 zile dupa renuntarea la fumat insa se vor ameliora pe parcursul urmatoarelor saptamani.

Nu dispera! Cu putina rabdare vei depasi aceste momente dificile. Sevrajul nicotinic se manifesta prin simptome psihice si simptome fizice, intrucat aceasta boala determina o dependenta atat psihica cat si fizica.

Astfel simptomele psihice care apar sunt:

- necesitatea de a fuma: cel mai frecvent simptom intalnit in cazul sevrajului deoarece cantitatea de nicotina din sange scade. Din fericire, aceasta nevoie acuta dureaza doar cateva minute, iar daca reusiti sa va ocupati acest timp, ati castigat o batalie;
- depresie sau frustrare;
- nervozitatea: este determinata de lipsa substantelor inhalate prin fumul de tigara care afecteaza tot sistemul nervos central (acelasi lucru este valabil si in cazul simptomelor ca iritabilitatea, anxietatea);
- cresterea apetitului: poate fi datorata inlocuirii tendintei de a fuma cu cea de a manca, datorita imbunatatirii metabolismului sau datorita faptului ca centrii foamei si satietatii isi revin la normal;
- insomnia: datorita bunei oxigenari a creierului organismul nu mai necesita un timp lung pentru a se odihni.

Simptomele fizice ce se fac simtite pot fi urmatoarele:

- cefaleea (durerea de cap). Odata cu scaderea concentratiei nicotinei in sange se produc o serie de modificari: creste cantitatea de oxigen in timp ce cantitatea de monoxid de carbon scade, iar fluxul de sange ce merge spre creier creste;
- tuse: lipsa nicotinei are efecte pozitive asupra aparatului respirator. Arborele bronsic se curata si se elimina secretiile ce duc la accentuarea tusei;
- stari de ameteala;
- balonare;
- transpiratii si tremuraturi;
- oboseala;

Tratamentul sevrajului nicotinic

Scopul tratamentului este de a ameliora neplacutele simptome ce insotesc sevrajul nicotinic. Se pot utiliza diverse produse ce vor substitui nicotina asa cum sunt:

- guma cu nicotina: este important sa se cunoasca faptul ca aceasta nu este o guma de mestecat obisnuita, ea trebuie mestecata putin timp si apoi plasata intre gingie si obraz pentru a permite absorbtia rapida a nicotinei;
- plasturele cu nicotina: va fi lipit pe piele evitand zonele de frecare sau cele cu par, dimineata, iar seara va fi dezlipit pentru a evita insomnia;
- spray nazal;
- comprimate masticabile.

Nu trebuie uitat ca aceste produse sunt medicamente, ele se vor administra doar dupa ce renuntam la fumat, pentru ca ele au rolul de a reduce simptomele care pot aparea odata cu intreruperea fumatului. Ele nu sunt medicamente "minune" care sa ne ajute sa scapam de dependenta de nicotina fara niciun efort.

Pentru ca tratamentul sa aiba cele mai bune rezultate este recomandat sa mergi la medic, care iti va recomanda cea mai buna metoda de tratament, iti va adapta doza astfel incat acesta sa nu fie nici insuficienta dar nici in exces, si te va informa corect cu privire la modul de administrare. Vizita la medic nu este obligatorie dar te poate ajuta sa gasesti cea mai potrivita metoda de a reduce efectele produse de renuntarea la fumat, astfel incat acesta sa nu fie o povara atat de mare.

Tot medicul iti va putea recomanda si un tratament medicamentos. De regula, medicamentele folosite sunt Bupropion (se crede ca acest medicament actioneaza asupra receptorilor nicotinei din creier, iar nicotina pe care ti-o administrezi nu iti va mai produce un sentiment de placere) si Vareniclina (acelasi mecanism de actiune ca si Bupropionul, dar in plus determina eliberarea unei cantitati mici de dopamina care va trata simptomele sevrajului)

Alte medicante: amitriptilina, bromocriptina, naltrexona, selegilina, reboxetina. 

Exista promisiuni optimiste din partea cercetatorilor in ceea ce priveste metodele de tratament. Astfel se incearca crearea unui vaccin care sa ajute atat fumatorii "inraiti", pe fostii fumatori sau pe cei ce nu fumeaza sa nu inceapa, sa nu reia sau sa renunte usor la fumat. Ajutorul unui psiholog poate fi foarte util, el va poate ajuta sa luptati eficient cu sevrajul nicotinic.

Important! Fii foarte hotarata si motivata atunci cand decizi sa renunti la fumat. Medicii si medicamentele pot fi de ajutor dar singurul medicament minune in acesta lupta este vointa.

Articolul urmator »
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Displazie col uterin: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Vineri, 31.01.2025
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.1 (35)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Viroza digestivă: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 16.03.2025
S.C. (anonim)
15 decembrie 2013 14:02

Buna ziua, Si eu sunt intr-o lupta cu tigarile. Am fumat de la 14 ani pana acum doi ani, cand am trecut la tigara electronica.(Am 23). Tigara electronica este intr-adevar mai putin nociva decat cele clasice, dar nu poate fi considerat un instrument care te ajuta sa te lasi de fumat. Din experienta mea, tigara electronica a fost eficienta folosind un lichid de concentatie 24 mg nicotina,fumat mult, lucru care mi-a crescut dependenta fizica. Datorita faptului ca am putut fuma oriunde, am asociat tigara cu multe din activitatile zilnice, determinand o crestere a dependentei psihice. Acum m-am hotarat sa nu imi mai otravesc corpul cu astfel de iluzii, copilarii. Am aruncat "dispozitivul" pentru a nu fi tentat sa ma mint singur, deoarece nu cred ca as avea vointa necesara sa rezist ispitei care este in sertar. Pana la urma nimeni nu a murit din lipsa tigarilor. Mult succes!

Cotitu Alina (anonim)
2 septembrie 2013 11:11

Buna ziua. Sunt fumatoare de 16 ani si m-am hotarat sa renunt.Am mai incercat de cateva ori, cu nicorette guma si tigara electronica.Cu nicorette fumam doar 5 tigari pe zi, dar tigara electronica nu m-a ajutat cu nimic.Vreau sa nu mai fumez deloc, dar nicorette nu se mai gaseste in farmacii, iar pe net e scump si mai trebuie sa adaug transportul.Personal imi trebuie si un sprijin moral (nicorette sau am gasit ceva pe net, dar nu stiu cat de bun este). De aceea am apelat la sprijinul dvs.EXOTAB SPRAY 30 ML - nu stiu daca este bun.Astept raspuns si multumesc pentru intelegere.

Ne găsești pe