Lipsa de vitamine și minerale provoacă depresie!

Lipsa de vitamine și minerale provoacă depresie!
Redactor Andreea Baluteanu
Luni, 06.02.2017

Cuprins

O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine şi minerale, nu este vitală doar sănătăţii tale fizice, ci şi celei mintale, nuanţează tot mai mulţi specialişti. Atunci când acorzi o grijă sfântă conţinutului meselor, nu vei dobândi doar o siluetă armonioasă, ci şi un psihic echilibrat şi o bună-dispoziţie contagioasă.

Reversul medaliei este, la rândul său, valabil: dacă fast-foodul este principala ta destinaţie şi nici nu mai ţii minte de când te-ai înfruptat dintr-o salată gustoasă, rişti să devii o candidată ideală pentru dezvoltarea formelor de depresie. Află care este explicaţia în rândurile de mai jos!

Consumul insuficient de nutrienţi, o cauză ignorată a depresiei

Majoritatea psihologilor şi psihiatrilor caută să discearnă evenimentele care au condus la apariţia depresiei şi prescriu liste lungi de medicamente care să amelioreze condiţia pacienţilor. Puţini dintre ei accentuează însă şi importanţa unei alimentaţii echilibrate, care să hrănească nu doar trupul, ci şi mintea.

femeie trista

Creierul guvernează activitatea trupului nostru, dar are nevoie de nutrienţi pentru a se descurca excelent. Nutrienţi pe care nu îi primeşte din escapadele noastre la un fast-food delicios, dar complet nesănătos, sau din aventurile cu pungi de chipsuri şi felii decadente de pizza. Atât sinteza şi funcţionarea neurotransmiţătorilor (aminele biogene: serotonină, dopamină şi norepinefrina, responsabile cu sănătatea mintală), cât şi controlul inflamaţiilor sunt determinate de ceea ce includem zilnic în alimentaţia noastră. Eşti ceea ce mănânci, cu alte cuvinte!

Este important însă de specificat faptul că medicaţia în tratarea formelor de depresie este în continuare esenţială, dar trebuie însoţită, pentru rezultate pozitive, şi de o alimentaţie echilibrată. Descoperă alături de noi care sunt nutrienţii cu un impact uriaş în sănătatea mintală, al căror deficit poate cauza, printre alte boli, şi depresia!

Grăsimi Omega-3

Nu te simţi mai binedispusă după ce ai savurat o porţie suculentă de somon, doar pentru că papilele ţi-au fost răsfăţate de un gust extraordinar, ci şi pentru că grăsimile Omega conţinute îmbunătăţesc funcţionarea neuronilor şi reduc inflamaţia din corp, luptând astfel împotriva depresiei. Pe lângă somon, poţi obţine grăsimile Omega-3 din alte sortimente de peşte gras, ouă şi suplimente.

Iodină

Necesară pentru funcţionarea tiroidei şi obligatorie astfel pentru un metabolism echilibrat, iodina este din ce în ce mai puţin prezentă în alimentaţia noastră, ceea ce cauzează deficite destul de grave. Surse bogate în iodină sunt iarba de mare, codul şi sarea iodată, dar o poţi absorbi şi din lapte, iaurt sau ouă.

Seleniu

Precum iodina, şi seleniul este absolut necesar unei tiroide sănătoase, reglând metabolismul. Acest mineral se dovedeşte însă util şi în producerea unuia dintre cei mai importanţi antioxidanţi din corp, glutationul, responsabil cu reducerea nivelului de inflamare din creier şi, prin urmare, cu lupta împotriva depresiei. Introdu în alimentaţie nuci, peşte, ficat, pui şi creveţi.

vitamine

Zincul

Peste 250 de reacţii biochimice desfăşurate în organism: aşa arată misiunea pe care zincul şi-o asumă. Mineralul se implică în sinteza şi funcţionarea neurotransmiţătorilor, dar şi în întărirea sistemului imunitar şi în îmbunătăţirea digestiei, un aspect extrem de important, dat fiind faptul că circa 90% din serotonină şi 50/% din dopamină sunt produse în intestinul subţire. Ai nevoie de o alimentaţie bogată în peşte, scoici, crabi, carne roşie, pui, legume, caju sau suplimente de calitate.

Magneziu

Magneziul, la fel ca „fratele” său zincul, este implicat în aproximativ 300 de reacţii în organism, reducând presiunea sângelui, întărind oasele şi dinţii, diminuând anxietatea şi contribuind la producerea nepreţuiţilor neurotransmiţători. Nu uita de nuci, seminţe, legume de culoare verde închis, cereale integrale şi ciocolată neagră, toate surse extrem de importante de magneziu.

Fier

Femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii la deficitul de fier din organism, din cauza menstruației. Iar lipsa de fier antrenează, la rândul ei, oboseală, iritabilitate, lipsă de motivare, apatie, pierderi de memorie, şi, în cele din urmă, chiar şi depresie. Adaugă în alimentaţie carne roşie, pui, ouă şi scoici, dar nu uita nici de vitamina C, care ajută la absorbţia fierului.

Vitamina C

Dacă tot am vorbit despre unul dintre cei mai importanţi nutrienţi, să îi şi omagiem realizările! Deficienţa de vitamina C conduce la o funcţionare slabă a sistemului imunitar, dar are efect şi asupra sănătăţii mintale. Așa ne explicăm de ce ne simţim mai revigorate după un pahar cu suc de portocale. Nu respinge însă nici consumul de kiwi şi fructele de pădure!

Vitamina D

Nu degeaba te simţi mai fericită atunci când stai la soare! Sinteza vitaminei D este accelerată sub razele binefăcătoare, dar ea poate fi obţinută şi consumând somon, sardine, hering şi ouă. Vitamina D este vitală, deficitul său fiind asociat nu doar cu risc crescut de depresie, dar şi cu anxietate şi demenţă.

Vitamina B

Grupul select al vitaminelor B este un combatant eficace împotriva depresiei. Vitamina B12 susţine masa cerebrală şi previne contractarea creierului, despre care unii specialişti consideră că este o cauză a demenţei. Mai departe, vitaminele B, B6 şi B3 continuă munca acesteia, dar important este şi acidul folic, care scade nivelurile aminoacidului homocisteină, ce pot creşte riscul apariţiei depresiei. Cerealele integrale, nucile şi seminţele, legumele verde închis şi carnea te pot ajuta să multiplici rezervele de vitamine din complexul B ale organismului.

Acordă o grijă sporită de acum încolo acestor nutrienţi şi alimentelor care le conţin. Astfel, te vei asigura că depresia e un coşmar de care eşti tot mai departe.

Află de aici şi cum te poate ajuta o postură bună să lupţi împotriva depresiei!

Vezi si
Magneziu pentru somn: cum acționează
Magneziu pentru somn: cum acționează
Raluca Margean | Luni, 06.02.2017
Articolul urmator »
Casexie: ce este și de ce apare
Casexie: ce este și de ce apare
Raluca Margean | Duminică, 31.03.2024
Incepe quiz
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (6)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Vinul roșu: este sau nu bun pentru organism?
Raluca Margean | Sâmbătă, 29.06.2024

Ne găsești pe