Ce înseamnă, de fapt, "trezirea spirituala" și cum te ajută?

Ce înseamnă, de fapt, "trezirea spirituala" și cum te ajută?

Redactor Raluca Margean

Termenul de ”trezire spirituală” sau ”iluminare” este folosit pentru a descrie o transformare mentală profundă, care are ca rezultat o schimbare a percepției unei persoane asupra lumii. Trezirea spirituală este un proces de conștientizare a propriului eu, este despre a fi conștient de darul extraordinar al existenței și despre a accepta prezentul, îmbrățișând atât durerea, cât și bucuria, tristețea, extazul, certitudinea și îndoiala. Orice persoană poate experimenta această stare, fără să fie nevoie să se detașeze de realitățile lumiii moderne, fără ajutorul unui guru și fără să intre în vreun cult religios. Află din acest articol ce înseamnă, mai exact, acest termen și cum poți experimenta așa ceva!

Ce este trezirea spirituală?

Conceptul de trezire spirituală a fost făcut cunoscut în lumea occidentală de renumitul psihiatru Carl Jung, care a descris procesul ca fiind revenirea la sinele original. O astfel de experiență este caracterizată prin transcenderea sentimentului obișnuit, finit, al sinelui și cuprinderea unui simț mai larg, infinit, al adevărului sau realității. Ea este percepută ca o conexiune directă sau fuziune cu o conștiință universală, care este considerată a fi divinitatea.  

Cu alte cuvinte, trezirea spirituală descrie un sentiment inefabil de cunoaștere interioară profundă, înțelegere sau „dezvăluire” a universului și cuprinde experiențe de pace și beatitudine, extaz, recunoștință și iubire abundentă, necondiționată.

Această experiență este subiectivă și este dificil de cercetat din punct de vedere științific, dar, în general, este considerată a fi profund vindecătoare, deoarece implică schimbări cognitive și comportamentale precum:

  • Empatie crescută, compasiune și recunoștință;
  • Încredere în umanitate, un sentiment de altruism și devotament față de valorile bazate pe iubire;
  • Curiozitate, creativitate, autenticitate, integritate;
  • Conștientizare și un sentiment de scop și sens superior în viață;
  • Un sentiment de renaștere și o respingere a stilurilor de viață materialiste.

De obicei, experiențele de trezire spirituală sunt scurte, de la câteva minute la câteva ore, dar schimbările psihologice pe care le declanșează în conștiința unei persoane sunt de lungă durată.

Când apare trezirea spirituală?

Trezirea spirituală poate fi spontană și, de cele mai multe ori, este declanșată de evenimente majore sau traume care schimbă viața unui om (de exemplu pierderea locului de muncă, accidente de mașină, boli care pun viața în pericol, divorțuri, război, pandemii, depresii sau stări de anxietate, criza vârstei mijlocii, etc). Aceste experiențe obligă un om să privească viața dintr-o altă perspectivă și pot deschide o ”ușă” spre trezirea spirituală.  

Pe lângă evenimentele spontane, există și un proces natural de trezire spirituală care are loc prin practicarea unor activități ce determină o mai mare conștientizare. Acestea sunt: meditaţia și procesul de mindfullness, dezvoltarea unui sentiment profund de conexiune cu natura, plantele și animalele și practica de auto-transformare.

Semnele trezirii spirituale

Persoanele care au experimentat treziri spirituale spun că aceste evenimente pot fi confuze, deoarece te fac să te confrunți cu întrebări existențiale, precum: ”Cine sunt eu și de ce sunt aici?” și pot include momente de nefericire și depresie. Totuși, în același timp există și un anumit sentiment de uimire și entuziasm, care te face să te simți plină de energie pozitivă, bucurie și recunoștință că ești în viață.

Iată care sunt principalele semne ale trezirii spirituale:

  • Hipersensibilitate și conștientizare crescută

Femeie care se simte bine în natură

Simțurile tale se întețesc, crește intuiția și simțul de conștientizare. Devii mai empatică cu oamenii din jurul tău, ești mai conectată cu ceilalți și cu natura. Este posibil să ai sentimente copleșitoare de apreciere, iubire și recunoștință. Iubești intens, fără a aștepta nimic în schimb și simți nevoia să ajuți pe toată lumea.

  • Sentiment de detașare față de lucruri și oameni

Este posibil să simți o lipsă de atașament față de lume și să cauți o împlinire spirituală. Poți avea tendința de a lăsa lucrurile să se întâmple, mai degrabă decât de a le face să se întâmple. De asemenea, te poți confrunta cu un sentiment de deziluzie, să te simți ca și cum ai fi într-o stare de vis în realitatea actuală. Știi că ești trează, dar ai senzația că viața ta este un vis. În general, se crede că acest sentiment este provocat de demontarea percepțiilor anterioare ale realității.

  • Singurătate

Deși există un sentiment de conștientizare profundă, te poți simți singură și izolată. Percepția ta asupra vieții se schimbă și simți că totul s-a dat peste cap. Acest lucru poate aduce cu sine un sentiment de singurătate și o senzație că nu ești înțeleasă. Este posibil să te simți superioară celorlalți la nivel emoțional.

  • Sentimente de ”Deja Vu”

Aceasta înseamnă să ai sentimentul că o anumită situație sau eveniment s-a mai întâmplat odată.

  • Sentiment de pace interioară

Femeie fericită care bea cafea

Acest lucru poate să însemne că nu te mai îngrijorezi pentru lucruri inutile, eviți conflictele și încetezi să te mai judeci pe tine sau pe oamenii din jurul tău. Accepți lucrurile și oamenii așa cum sunt și îți crește abilitatea de a te bucura de fiecare moment.

  • Schimbări fizice

Pe măsură ce simțurile tale se intensifică, și corpul tău poate suferi anumite modificări. De exemplu, poți experimenta o creștere a sensibilității fizice și mentale la stimulii interni și externi, inclusiv sensibilitatea la culoare, lumină, atingere, sunete și mirosuri. În timpul experiențelor de iluminare pot apărea:

  • Senzații de căldură în corp, de obicei în și în jurul coloanei vertebrale;
  • Furnicături, gâdilături, înțepături în corp, în special în jurul coroanei capului, vârfului sprâncenelor și inimă;
  • Senzații electrice în extremitățile corpului;
  • Tulburări ale sistemului digestiv;
  • Senzații orgasmice;
  • Mișcări spontane involuntare, inclusiv tremur.

Ocazional, aceste sensibilități senzoriale se pot extinde la experiențe paranormale și telepatice sau simțirea prezențelor spirituale. De asemenea, pot apărea insomnii și o senzație de oboseală cronică, însă aceste transformări fizice pot avea și cauze medicale, de aceea este important să le verifici la un specialist.

  • Schimbări în rutina ta zilnică

Este posibil să simți nevoia să meditezi mai mult, să petreci mai mult timp în natură și să renunți la obiceiurile toxice. Ai tendința de a deveni mai curioasă despre tot ce se întâmplă în univers și începi să-ți pui mai multe întrebări existențiale.

Etapele trezirii spirituale

Procesul de trezire spirituală este complex și diferit pentru fiecare persoană în parte. Totuși, există anumite etape ”generale” prin care trec majoritatea oamenilor care au parte de o astfel de experiență. Acestea includ:

1. Inițierea

La începutul trezirii spirituale, ai un sentiment profund de conștientizare a propriului eu și ești conștient de prezența unei energii puternice în Univers. Îți pui întrebări legate de propria existență și treci prin mai multe stări contradictorii. Cel mai probabil, vei simți o tulburare interioară și vei avea un sentiment de deconectare față de lume. Simți că lipsește ceva în viața ta, dar nu știi exact ce anume. Ești confuză, pierdută și ai tendința de a privi înăuntrul ființei tale pentru a căuta răspunsuri.

2. Noaptea întunecată a sufletului

Femeie cu depresie

În această etapă, de cele mai multe ori, apare o stare de deznădejde și nefericire. Te înstrăinezi de oamenii și lucrurile care-ți plăceau până atunci și poți avea episoade de depresie. Această etapă este extrem de provocatoare, deoarece este momentul când sufletul tău se recalibrează.

3. Schimbarea perspectivei

După ce ai trecut de etapa a doua, ești pregătită pentru viața ta nouă și îmbunătățită. Deoarece începi să percepi realitatea într-un mod total diferit, în această etapă vei dori să explorezi cât mai mult. În acest moment vei căuta să afli care este scopul vieții tale și care este sensul vieții în sine. Pentru a primi răspunsuri la întrebările care te macină, vei încerca diverse lucruri noi, îți vei schimba hobby-urile, relațiile, te vei interesa de lumea metafizică și ezoterică. Vei încerca să descoperi ce anume se potrivește cu spiritul tău nou.

4. În căutarea sufletului

Această etapă poate dura o perioadă lungă de timp, chiar ani, timp în care vei căuta mentori sau metode pentru a descoperi care este adevăratul tău sine (suflet). Vei avea un sentiment de expansiune, bucurie, speranță și uimire și este posibil să ai parte de o serie de experiențe mistice sau scurte momente de iluminare spirituală.

Dar cum întotdeauna există un flux și un reflux, în această etapă, poți avea parte și de dezamăgiri profunde și stări de nefericire. În plus, deși este posibil să fi experimentat multe descoperiri mentale/emoționale/spirituale, poți simți că acestea sunt superficiale și vei tânji după autenticitate și spiritualitate profundă. Aceste sentimente te vor motiva să continui munca interioară și să aplici cu mai multă seriozitate meditația, tehnicile de mindfulness și alte terapii transpersonale.

5. Eliberarea sau renunțarea completă la obiceiurile vechi

Până în acest moment, ai ajuns să-ți cunoști sufletul și să-ți dai seama care este stilul de viață care funcționează cel mai bine pentru tine. Cu toate acestea, mai pot exista oameni sau obiceiuri  care te împiedică să îmbrățișezi adevărul tău sine, iar acum este timpul să te eliberezi complet de vechile structuri și credințe.

6. Integrarea, expansiunea și bucuria împlinirii

Siluetă de femeie în natură

Această ultimă etapă înseamnă să aplici lecțiile spirituale în viața de zi cu zi. Integrarea are loc atât în mod natural, cât și conștient, ca un obicei în practica spirituală profundă. În această fază, vei experimenta cele mai profunde schimbări în adâncul tău. Mulți oameni spun că au parte de experiențe mistice prelungite și de perioade de unitate cu divinitatea. Apare pacea profundă, iubirea și bucuria și, mai presus de orice, te vei simți conectată, împlinită și în pace cu tine însuți.

Cum faci față trezirii spirituale?

Este important să știi că acest proces de trezire spirituală nu este liniar și se poate să treci de la o etapă inferioară la alta superioară și apoi să te întorci înapoi de unde ai început.

Călătoria spirituală nu este ușoară, dar cei care au experimentat-o spun că merită tot efortul. Pentru a face față acestor schimbări profunde, îți pot fi de folos practicile spirituale, precum meditația și recunoștința. De asemenea, este important să găsești oameni cu care rezonezi spiritual și cu care să poți vorbi. Poți căuta cărți sau podcasturi despre spiritualitate, exersează iubirea de sine și compasiunea. Fii blândă cu tine însăți, ai încredere în tine și intuiția ta. Doar așa poți elimina tot ce nu mai este autentic în viața ta și vei reuși să te armonizezi cu adevăratul tău sine.  

Așadar, trezirea spirituală este complicată, profundă, dar îți schimbă viața în bine. Dacă ai răbdare, deschidere și încredere în acest proces, viața ta se va îmbunătăți.

Surse foto: iStock.com

Surse articol: Minbodygreen.com National Library of Medicine

Articolul urmator
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
"Gândurile rele sunt mai periculoase decât toate bolile": Helena Roerich te învață cum să-ți vindeci gândirea
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Quiz: Din ce "aluat" este făcut sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (17)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (549 vizite)