Ce se întâmplă în corpul tău când îți este dor de casă

Ce se întâmplă în corpul tău când îți este dor de casă

Redactor Andreea Baluteanu

Cu siguranță, mulți am trecut prin situația de a ne fi dor de casă. Poate totul s-a întâmplat când am plecat la facultate sau când am decis că este cazul să ne mutăm în alt oraș pentru a beneficia de un job mai bun. Oricât de incredibil ar părea, chiar și în toiul celor mai frumoase vacanțe putem experimenta dorul acut de casă.

Nu e nimic rușinos, nu e nimic anormal, spun psihologii. Poate deveni îngrijorător de la un anumit punct și doar dacă tu permiți sentimentului dulce-amar să te copleșească. Pentru a-l ține sub control și a înțelege astfel mai bine despre ce e vorba, descoperă ce se întâmplă în corpul tău când ți-e dor de casă și cum poți scăpa din ghearele acestei senzații!

Dorul de casă: cum îți afectează trupul și mintea

La început, entuziasmul mutării într-un alt oraș sau poate al atingerii unei alte etape de evoluție din viață te-a ținut la adăpost de nefericire, dar acum simți că nu îi mai poți face față. Dorul de casă te-a cuprins precum o tornadă devastatoare, din ghearele căreia nu mai știi cum să scapi. Și totul pare să dureze la nesfârșit.

Femeie creier

Psihologii sunt de părere că dorul de casă e, pe de o parte, expresia atașamentului pe care îl ai pentru cei dragi, iar pe de altă parte, modul în care se manifestă nesiguranța, lipsa confortului emoțional pe care îl experimentezi într-un loc nou.

Astfel se explică de ce ne aflăm de multe ori în situația de a ne fi dor de un cămin unde lucrurile nu mergeau chiar pe roate și de a trăi aceste sentimente într-un loc nou, plin de experiențe pozitive. Nu ne e neapărat dor de fericirea de care ne bucuram acasă (deși e clar și acesta cazul, mai ales dacă provii dintr-o familie iubitoare), cât de stabilitatea, de predictibilitatea ambientului familiar.

Dar ce se întâmplă în corpul tău? În primul rând, reacția emoțională de „dor de casă” intervine ca răspuns la hormonii stresului și ai adrenalinei, care sunt activați în corpul tău de mutarea într-un loc nou. Acum simți nevoia de a te întoarce într-un cămin în care totul era liniștit, iar tu nu trebuia să îți bați capul cu adaptarea.

Pe plan psihologic, dorul de casă se poate dovedi la fel de acut ca sentimentul pe care îl ai când pierzi pe cineva. Tristețe, melancolie, nostalgie, aproape o durere fizică. Și nu e de ignorat, pentru că într-adevăr ți s-a rupt o parte din tine: cea lipsită de griji în bula ei de confort.

Pe plan fizic, efectele pot fi chiar și mai devastatoare. Durerile de stomac, tremurul, amețeala, lacrimile sunt numai câteva dintre consecințele antrenate de dorul de casă. Poți avea dificultăți de somn și chiar probleme digestive. Tot corpul tău simte că ceva e în neregulă și face tot posibilul pentru a-ți indica acest lucru.

O altă consecință a dorului de casă este reprezentată de idealizarea căminului. Nu îți vei mai aminti de certurile cu mama ta sau de momentele când visai cu ochii deschiși la plecarea din orașul natal și la cucerirea lumii. Acum, casa ta e perfectă, noul mediu e înfricoșător și dur, iar tu ești o biată fetiță care își dorește să fie din nou protejată de brațele părinților.

Cum faci față dorului de casă

Atunci când ești cutremurată de dorul de casă, poți avea senzația că lucrurile nu se vor schimba niciodată. Pare o stare perpetuă și, oricât de ciudat ar părea, începi să fii convinsă că va dura pentru totdeauna. Deja te gândești dacă nu cumva e mai bine să renunți la mutare, la job, la facultate și să te întorci în luminosul „acasă”.

Stop! Deja ai alunecat pe panta negativismului, iar psihologii te atenționează că e extrem de periculoasă. Dorul de casă e profund legat de necesitatea de adaptare și e doar o reacție de frică a organismului în fața noului. Mintea noastră, acționând pe căi iraționale, vrea să se protejeze de sentimentele negative plonjând o imagine idealizată a „acasă” și determinându-te să fugi către ea.

Ceea ce nu înseamnă că așa va fi! Dorul de casă se va stinge în momentul în care te vei adapta noului mediu. De fapt, psihologii compară acest sentiment cu plonjarea într-o piscină: la început, apa rece te determină să te întrebi ce cauți tu acolo, dar cu timpul, obișnuindu-te, începe să îți placă.

Iată ce poți face propriu-zis pentru a atenua din dorul de casă!

Găsește locuri noi, familiare! Fie că e vorba despre o cafenea, o bibliotecă, un magazin sau un parc, descoperă acel loc în care te simți ca acasă și frecventează-l cât mai des!

Fă-ți prieteni! Cel mai probabil, nu ești singură în această situație. Dacă ai venit la facultate, cu siguranță și ceilalți studenți suferă de dorul de casă. Ieșiți, împrieteniți-vă, descoperiți-vă reciproc și vei vedea că „acasă” e acolo unde ești tu și cei pe care îi îndrăgești.

Creează-ți noi obiceiuri. Suntem ființe dependente de confort și de rutină, tendințe pe care le-am dezvoltat în lunga noastă istorie a evoluției. Încearcă pe cât posibil să repeți în locul nou activitățile pe care le făceai cu bucurie acasă; îți vor da un sens al apartenenţei. Mergi la film, fă sport, mergi la biserică: orice te făcea să te simți împăcată va avea din nou puteri magice asupra ta.

femeie fericită

Vorbește despre ceea ce simți. Dacă dorul de casă îți scaldă ochii în lacrimi, nu îl mai înghesui într-un colț al minții, de teamă să nu te facă să suferi. E cea mai mare greșeală! Să îți lași sentimentele să se manifeste e primul pas spre a le stăpâni. Dar nu te apuca să le povestești doar mamei și amicilor de acasă cât de greu îți e: cu ei vei forma același cerc al nefericirii (și lor le e dor de tine și nu vor face decât să îți acutizeze sentimentele). Discută cu noii prieteni, cu viitorii colegi: li se va părea înduioșător că ai ales să te deschizi în fața lor și te vor încuraja.

Fii bună cu tine! Dacă te vei critica în mod constant că ai căzut în capcana dorului de casă, împroșcându-te cu critici și cu imagini negative ale căminului adorat, vei fi și mai tulburată. Cheia depășirii dorului de casă e să îți explici că e un sentiment normal și că va trece. Fii cea mai bună prietenă a ta și te vei simți peste tot ca acasă!

Când devine periculos dorul de casă

În mod normal, dorul de casă trece; te vei adapta, îți vei face prieteni noi și poate chiar un iubit. Însă există și situații când aceste sentimente sunt prea profunde pentru a le putea controla de una singură.

Ești deja predispusă la anxietate și depresie. Dacă erai deja dominată de sentimente negative înainte de a pleca de acasă, e posibil ca dorul de casă să le acutizeze. Discută cu un psiholog dacă simți că nu mai poți face față.

Ai trecut printr-un eveniment traumatizant. Dacă înainte de a pleca de acasă ai suferit o pierdere personală (sau financiară) ori locul nou în care ai ajuns îți provoacă coșmaruri, dorul de casă poate deveni insuportabil. Fă tot posibilul să rezolvi ceea ce te frământă, înainte de a încerca să te adaptezi.

Femeie pe malul marii

Nu ești pregătită pentru „a doua lovitură”. Psihologii ne atrag atenția că dorul de casă poate lovi în două etape. Prima fază se va atenua când te vei adapta, dar după ceva vreme e posibil să înțelegi că, cel mai probabil, nu te vei mai întoarce niciodată acasă sau că vei petrece o lungă perioadă departe de cămin. A doua „lovitură” a dorului de casă se poate dovedi mai puternică decât prima și te poate lua prin surprindere. Ai grijă să fii pregătită!

Dorul de casă nu e o afecțiune psihică, precum depresia sau anxietatea, dar are multe în comun cu acestea, așa că se poate dovedi problematic. Ține cont de sfaturile noastre și vei trece cu bine peste el! După ce ești bine, nu uita însă să îți suni și să îți vizitezi părinții la fel de des ca atunci când erai lovită de dor: o merită din plin!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Cata grija ai de corpul tau?
Incepe quiz
Cata grija ai de corpul tau?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.7 (11)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (561 vizite)