Ce sa faci cand esti nervos

Ce sa faci cand esti nervos

Redactor Alexa Galgau

Orice persoana, indiferent cat de linistita este din fire, trece prin momente de enervare, care pot declansa si alimenta un sentiment pe cat de neproductiv, pe atat de periculos: furia. Aceasta este un raspuns emotional in situatii in care cineva este atacat, insultat, inselat sau frustrat. Totusi, daca degenereaza starea, persoana in cauza isi poate pierde controlul si poate actiona impulsiv, uneori cu repercursiuni grave. Problema, deci, nu este cu furia in sine, ci cu modul in care fiecare o gestioneaza.

Afla ce sa faci cand esti nervos si cum sa iti mentii calmul care te poate salva in situatii delicate!

Cand este furia o problema?

Mania este caracteristica oricarui om si poate fi chiar utila, insa si infricosatoare. Cand ceva te enerveaza, se elibereaza adrenalina in corp, care te pregateste fizic sa te lupti sau sa fugi. Din acest motiv, te simti brusc energizata si tot corpul devine incordat. Eliberarea acestei energii excesive este recomandata, insa este foarte greu sa faci acest lucru intr-un mod constructiv. Aici intervine intrebarea: cand este furia o problema? Atunci cand iti faci rau tie sau le faci rau celor din jur din aceasta cauza. Exista nenumarate situatii in viata de zi cu zi care ne fac sa fim nervosi si la care adesea reactionam si ne manifestam iritarea, apoi trecem mai departe.

Este mult mai grav, insa, cand acumulam furie in interiorul nostru, deoarece intr-o zi se umple paharul si atunci putem sa ne distrugem relatiile cu ceilalti, dar si sanatatea. Incercarea de a suprima furia poate conduce la atitudini care ii pot rani pe ceilalti, precum raspunsurile pasiv-agresive, sarcasmul sau refuzul de a ajuta pe cineva sau de a vorbi cu persoana respectiva. S-ar putea sa constati ca mania acumulata te face sa reactionezi exagerat in anumite situatii si chiar si atunci cand observi acest lucru, este foarte posibil sa devii furioasa pe tine, intrand astfel intr-un cerc vicios al maniei incontrolabile. In timp, o astfel de tensiune psihica poate cauza depresie sau anxietate, tulburari de somn, dependenta de droguri sau alcool, tulburari de alimentatie si chiar tendinta de a fi violenta cu propria persoana sau cu altii. De asemenea, problemele digestive, circulatorii si cele cu tensiunea sunt asociate cu furia necontrolata.

Ce sa faci cand esti nervoasa?

Ai la indemana o multime de metode de a te calma atunci cand simti ca te cuprinde starea nervoasa. Exista carti intregi scrise pe aceasta tema, dar si articole si chiar site-uri pe Internet dedicate acestui subiect. Citeste aici care sunt cele mai eficiente tehnici de relaxare cu beneficii pe termen lung.

Daca te intrebi ce sa faci in momentul cand esti nervoasa, iata cateva trucuri:

- respira adanc, din diafragma;

- repeta-ti incet o fraza calmanta in timp ce respiri adanc;

- vizualizeaza o experienta relaxanta sau un peisaj care iti place foarte mult;

- practica exercitii simple de yoga, care detensioneaza muschii si te calmeaza profund.



Schimbarea modului in care gandesti este un proces anevoios, dar el te poate scapa de furie. Atunci cand simti ca esti manioasa, incearca sa faci un pas in spate si sa iti dai seama ca esti predispusa la exagerare si dramatizare in momentul respectiv. Vorbeste cu tine insati si in loc sa folosesti cuvinte puternice sau chiar violente pentru a te descarca, fii mai rationala si repeta-ti ca nu este sfarsitul lumii. Oricat de grava ar fi o situatie, furia nu te ajuta sa o rezolvi, ba chiar o agraveaza. Nu folosi cuvintele "niciodata" sau "intotdeauna", de exemplu "Masina aceasta niciodata nu merge" sau "Intotdeauna am problema aceasta", deoarece te minti singura, amplificandu-ti starea si gasind o justificare pentru iritarea puternica pe care o simti.

Logica infrange furia, pentru ca aceasta din urma, chiar si atunci cand este justificata, devine, foarte rapid, irationala. In momentele neplacute, aminteste-ti ca nu exista o conspiratie a universului impotriva ta, ci pur si simplu, ca orice alt om, ai probleme. Oamenii care au o furie latenta in interiorul lor au tendinta de a cere de la altii diferite lucruri: corectitudine, apreciere, cooperare etc. Toti oamenii isi doresc aceste lucruri, dar cei furiosi le cer ca si cum li s-ar cuveni si se irita atunci cand cei din jur nu se comporta cum vor ei. Solutia pentru aceasta atitudine este ca aceste persoane sa invete sa isi exprime dorinte, nu ordine. In timp, dezamagirea va lua locul furiei. Da, este un sentiment dureros, dar nici pe departe la fel de periculos precum cel din urma. Durerea nu poate fi evitata in viata, dar ceea ce poti sa faci este sa inveti sa nu o accentuezi prin actiuni impulsive.

Alte metode pe care poti sa le aplici atunci cand esti nervoasa sunt:

- fa-ti un plan detaliat pentru a rezolva problema pe care o ai, notand pasii si telurile pe o hartie;

- exerseaza o mai buna comunicare cu cei din jur. Oamenii furiosi au tendinta sa traga concluzii foarte rapid si sa spuna ce le trece prin cap, fara a se mai gandi la consecinte. Asculta cu atentie ce zice cealalta persoana si ia o scurta pauza de gandire inainte de a raspunde;

- combate starea de furie cu umor. Orice portie de ras te va face sa te relaxezi imediat si sa nu mai vezi lumea in negru;

- evita pe cat posibil situatiile despre care stii ca iti declanseaza mania de fiecare data.

O viata stresanta cu un program plin de dimineata pana seara inseamna oboseala si adesea frustrare, ceea ce la multi oameni se manifesta prin furie. Daca te-ai intrebat ce sa faci atunci cand esti nervoasa, este bine sa retii ca solutiile pe termen scurt (respiratul adanc, vizualizarea sau numaratul) nu le inlocuiesc pe cele pe termen lung, precum meditatia si schimbarea modului de gandire.

Articolul urmator
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce înseamnă când ai un singur sân umflat
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?
Incepe quiz
Ce greseli faci atunci cand vine vorba de barbati?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.3 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (602 vizite)