Cum să-ți câștigi respectul de sine

Cum să-ți câștigi respectul de sine

Redactor Alexa Galgau

O mare parte dintre oameni, dar mai ales femeile, au probleme cu stima de sine. Atunci când te subapreciezi din toate punctele de vedere și ai o părere proastă despre tine, întreaga ta viață este influențată negativ, iar succesul pe orice plan este doar un vis, pentru că unul dintre ingredientele principale ale acestuia este respectul de sine. Psihologii nu contenesc să ne spună cât de important este să începem să ne privim cu mai multă toleranță și chiar admirație, pentru a nu ne confrunta cu depresia. Indiferent ce a fost în trecut, atât timp cât te agăți de el și te urăști din cauza acțiunilor tale, el nu îți va permite să privești niciodată în față și să faci ceva cu viața ta.

Citește câteva sfaturi foarte utile despre cum să îți câștigi respectul de sine și să devii o femeie încrezătoare, gata să ia viața de coarne!

Cum să îti recapeți respectul de sine

Poți determina respectul de sine răspunzând la întrebarea: „Cum mă simt în legătură cu mine?”. Dacă răspunsul sincer este unul negativ sau pur și simplu ai tendința de a evita o astfel de întrebare, înseamnă că stima ta de sine este deja afectată. Respectul de sine își are rădăcinile în familie, fiind învățat, nu dobândit genetic.

Un alt lucru pe care trebuie să îl ținem minte despre respectul de sine este faptul că este situațional: el poate să difere în funcție de locul/situația în care ne aflăm. De exemplu, putem avea un respect de sine mare la muncă, dar scăzut acasă. Există și un respect de sine global, legat de persoana noastră ca un tot unitar, care de obicei rămâne constant și este destul de greu de schimbat, dar nu imposibil.

Respectul de sine scăzut înseamnă că ne evaluăm în mod negativ, iar această evaluare are loc în momentul în care anumite circumstanțe din viețile noastre ating puncte sensibile, iar noi ajungem să luăm personal evenimentele, adesea acuzându-ne în sinea noastră și simțind durere fizică și emoțională. Starea aceasta este atât de alarmantă pentru mintea noastră, încât răspundem printr-o manieră autodistructivă, chiar dacă cel mai adesea nu suntem conștienți de acest lucru.

Atunci când respectul nostru de sine este foarte scăzut, avem blocaje emoționale mari și o gândire mai îngustă, avem mult mai puțină grijă de noi și devenim concentrați pe a căpăta controlul complet, ceea ce ne face să devenim absorbiți de propria persoană. 

Respectul de sine global începe să crească atunci când ne înfruntăm temerile și învățăm din experiențele noastre. Uneori este nevoie de ajutorul unui psihoterapeut, alteori poate fi rezolvată problema doar cu multă perseverență, urmând câteva sfaturi:

  • renunță la dependențe: persoanele care au respect de sine scăzut au tendința de a dezvolta dependențe. Primul pas spre vindecare și o viață mai bună este renunțarea la toate substanțele toxice (cu ajutor profesional sau nu) și înlocuirea lor cu grijă mai mare față de propriul corp.

  • schimbă-ți stilul de viață: poți începe cu alimentație, sport sau chiar o practică spirituală care să te facă să te simți mai bine, dar este important să faci pași mărunți în direcția schimbării, altfel te va copleși și nu vei putea să o menții pe termen lung;

  • identifică factorii declanșatori ai respectului de sine scăzut: de fiecare dată când începi să te gândești în mod negativ la propria persoană, încearcă să afli de ce și să înlocuiești gândul negativ cu întrebarea „Ce aș putea învăța din această experiență?”. Dacă reușești să orientezi mintea către învățare, nu critică față de sine, vei evolua ca om și îți va crește respectul de sine.

  • verbalizează momentul în care începe să se instaleze starea proastă: de exemplu, spune „O luăm de la capăt...”. Este important să observi când se instalează sentimentul și apoi să decizi tu dacă vrei să cazi pe această pantă sau nu.

  • învață și exersează abilitățile emoționale care te vor ajuta cel mai mult în viață: 

    identificarea sentimentelor și senzațiilor din corp, pentru a evita starea de confuzie;
    - gândirea opțională, adică încercarea de a privi mereu problema din alte perspective și a nu permite minții să o ia mereu pe aceleași căi bătătorite;
    - detașarea, respectiv capacitatea de a te îndepărta puțin de presupuneri și interpretări personale ale unui eveniment și de a privi situația în ansamblu;
    - asertivitatea sau capacitatea de a afirma clar și răspicat ceea ce simți, ceea ce ești, ceea ce gândești etc.;
    - receptivitatea sau capcitatea de a-i asculta pe alții și de a nu mai fi absorbită de propria persoană.

Toate aceste lucruri se învață treptat, prin exercițiu zilnic, dar rezultatele sunt garantate. Dacă simți că nu poți să îți refaci respectul de sine singură, apelează la ajutorul unui psihoterapeut și nu lăsa problema să se agraveze!

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Ai merita să câștigi premiul Nobel?
Incepe quiz
Ai merita să câștigi premiul Nobel?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1.5 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (639 vizite)