Halucinaţii în timpul somnului: cauze şi tratament

Halucinaţii în timpul somnului: cauze şi tratament

Sorina Corneanu

Halucinațiile din timpul somnului sunt un fenomen care poate viza orice percepție senzorială, fie ea vizuală, auditivă, tactilă sau olfactivă. Halucinațiile din timpul somnului apar în starea dintre trezire și somn şi sunt adesea confundate cu visele.

Halucinațiile din timpul somnului foarte intense pot implica senzații de mișcare (cum ar fi căderea în gol sau alergarea) sau sentimentul că o persoană străină este în cameră. Aceste halucinații sunt considerate parasomnii, un tip de tulburare de somn, care implică experiențe senzoriale neplăcute în timpul somnului.

Tipuri de halucinaţii în somn

Aproape 40% dintre adulți experimentează halucinații legate de somn, acestea fiind mai rare în cazul copiilor. Halucinațiile legate de somn apar adesea însoţite de alte tulburări de somn, cum ar fi narcolepsia și paralizia somnului.

femeie care sufera de insomnie

Halucinaţii hipnagogice

Halucinațiile hipnagogice apar în faza adormirii. Aceste halucinații pot fi vizuale sau tactile și includ perceperea unor lucruri, persoane sau sunete care nu sunt de fapt acolo. Halucinațiile hipnagogice sunt adesea o consecință a consumului de droguri.

Halucinații hipnopompice

Halucinațiile hipnopompice apar în faza de tranziție de la somn la starea de veghe, când începem să ne trezim. Aceste episoade sunt scurte și apar mai rar decât halucinațiile hipnagogice, cu o prevalență pe parcursul vieții între 6% și 13%.

Cauzele halucinaţiilor în somn

Deşi iniţial halucinaţiile din timpul somnului au fost asociate cu boli mintale, cercetătorii au ajuns la concluzia că acestea pot să apară şi fără ca pacientul să aibă probleme psihice. Cu toate acestea, persoanele cu anxietate, depresie sau tulburare bipolară sunt de două ori mai predispuse la halucinații în timpul somnului.

Stresul, oboseala cronică, insomnia, moștenirea genetică și consumul de alcool cresc riscul de apariție a halucinațiilor din timpul somnului. 

Vezi 8 beneficii incredibile ale somnului asupra organismului!

Simptome ale halucinaţiilor în timpul somnului

Halucinațiile legate de somn sunt asociate cu simptome precum:

  • Somnolență excesivă în timpul zilei
  • Narcolepsie
  • Somn întrerupt
  • Paralizie în timpul somnului

Cum se stabilește diagnosticul de halucinaţii în timpul somnului

Deoarece halucinațiile legate de somn sunt adesea legate de alte tulburări de somn, diagnosticul va fi stabilit în urma evaluării istoricului medical al pacientului. În acest sens, specialistul poate solicita o polisomnogramă, o metodă care măsoară, pe timpul nopţii, activitatea creierului, inimii și plămânilor, pentru a căuta eventuale goluri de somn - care ar putea indica o tulburare de bază. În cazul în care este întâlnită o situaţie mai dificilă, medicul poate cere un RMN.

Tratamentul halucinaţiilor din timpul somnului

Tratamentul halucinațiilor legate de somn se recomandă în funcție de cauza acestora. Când halucinațiile sunt cauzate de consumul de alcool, droguri sau medicamente, întreruperea acestora poate duce la stoparea imediată a halucinațiilor. De asemenea, tratarea tulburărilor de somn care stau la baza halucinaţiilor, cum ar fi narcolepsia sau insomnia, ar putea ajuta, implicit, la tratarea eficientă a halucinațiilor din timpul somnului. Nu în ultimul rând, se recomandă evitarea stresului și a lipsei de somn.

Odihnește-te corespunzător, învață să îți gestionezi sarcinile și să te bucuri de mai mult timp liber, optează pentru un stil de viață sănătos și, bineînțeles, nu neglija consultul de specialitate. Orice tulburare a somnului poate conduce la probleme psihice grave!

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
Keratoza pilară: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (551 vizite)