Iubirea și dopamina - sau cum ne agățăm, fără să conștientizăm, de o altă ființă

Iubirea și dopamina - sau cum ne agățăm, fără să conștientizăm, de o altă ființă

Ramona Jurubita

Tot mai multe relații din zilele noastre au la bază dependența, iar unii parteneri nu mai știu să trăiască dincolo de legătura pe care o au cu persoana iubită. Din păcate, aceste situații pot duce la drame și la comportamente extreme. Ca să poți evita implicarea atât de profundă într-o conexiune amoroasă, trebuie să știi ce îți provoacă această dorință nebună de a te contopi în totalitate cu sufletul pereche.

De mii de ani, îmbrăcăm dependența de dragoste în cuvinte și opere de artă. Mulți compun melodii, scriu cărți, poezii, realizează filme și alte produse prin care exprimă ceea ce simt. Și nu este nimic rău în asta. Dar să nu faci greșeala de a ignora alte suflete care poate te-ar merita mai mult. Această dependență te poate orbi, făcându-te să îți îndrepți atenția asupra unui singur om.

Femeie care își cuprinde partenerul în brațe.

Iubirea cu dopamină, pe care o numim iubire romantică și idealistă, a apărut mai târziu decât toate celelalte „iubiri”, odată cu apariția vorbirii și a artei. Până atunci, totul era primitiv și bazat pe instinct: relații intime - reproducere - creșterea copilului timp de câțiva ani. Apoi procesul se putea repeta iar și iar.

Ce este dragostea cu dopamină? Este o stare sau o emoție declanșată de eliberarea regulată a hormonului numit dopamină, ca răspuns la vederea unei anumite persoane. Este genul de iubire de care cineva devine „dependent” și simte nevoia constantă să fie lângă acea persoană.

Oamenii de știință care au scanat creierul unor persoane aflate într-o stare de îndrăgostire au asistat la o descoperire interesantă: în timp ce vorbeau despre persoanele iubite li s-au luminat puternic zonele creierului care se activează în timpul consumului de cocaină la dependenții de droguri. Dacă vreodată te-ai întrebat cum este să te droghezi (ceea ce nu este recomandat), nu ai nevoie să faci asta ca să afli. Este suficient să te îndrăgostești.

Iubirea cu dopamină este, de obicei, acea euforie profundă, care îi face pe oameni să renunțe la obiectivele lor și la relațiile cu alte persoane, în favoarea uneia pe care o văd mai specială.

Iată simptomele care indică faptul că ești cuprins/ă de această „vrajă”:

  1. Posibilitatea de a întâlni pe cineva îți face bătăile inimii să devină accelerate, așteptarea este mare și ești nerăbdător/oare să vezi dacă îi va plăcea și lui/ei totul la tine;
  2. Idealizezi imaginea unei persoane: lauzi virtuțile sale și consideri că totul la el/ea este excepțional, în timp ce îi estompezi defectele sau găsești scuze pentru fiecare în parte (el este nepoliticos, dar curajos; ea este isterică, dar atât de imprevizibilă);
  3. Te simți ca și cum întreaga lume din jurul tău a devenit brusc mai întunecată și doar în preajma acestei persoane spațiul este umplut de o strălucire specială;
  4. Totul la acea persoană ți se pare special, interesant, frumos. Casa, domeniul său de activitate și chiar obiectele sale personale pot declanșa în tine un val de emoții intense;
  5. Simțiți că nu veți găsi în altă parte o altă persoană de aceeași valoare.

Citește și: Cum se comporta un barbat indragostit: semne care il dau de gol

Ce înseamnă acest lucru?

Deși nu toată lumea experimentează acest gen de iubire, mulți trec prin stările enumerate mai sus. Și fiecare trăiește totul la o altă intensitate, evident.

Există persoane care sunt capabile de acest lucru, dar care, în mod conștient sau inconștient, evită oamenii care le evocă astfel de sentimente. Știi de ce? Pentru că simt pericolul și îi aleg, din principiu, doar pe aceia care evocă un răspuns hormonal mai adecvat, optând pentru relații intime, atașament sau o combinație a celor două (relații testosteron-oxitocină).

Sunt și indivizi care nu au astfel de sentimente, nici pentru oameni, nici pentru evenimente. Acestea sunt, de obicei, persoane cu tulburări de producere a dopaminei.

Și mai există o a treia categorie: oamenii care se pot lipi cu ușurință de o persoană timp de ani de zile. Se îndrăgostesc atât de tare încât le sare inima din piept și ochii le strălucesc, de parcă ar ieși din ei scântei. Aceștia tind să își divinizeze partenerul, să facă din el întreaga lor lume. În mintea lor, dacă rămân fără acel suflet de care s-au lipit, își vor pierde sensul și va trebui să îl caute din nou. Nu ar fi o problemă atât de mare dacă nu s-ar teme și că nu îl vor mai găsi niciodată.

Dacă ai realizat acum că ești foarte aproape de această ultimă categorie, îți voi da două vești: una bună și una rea.

Vestea bună este că nu ai probleme cu producerea de dopamină, ceea ce poate fi considerat noroc. Din păcate, unii se confruntă cu dereglări hormonale. Poți respira fără grijă, căci nu este și cazul tău.

Vestea proastă este că ți-ai închis orizonturile și nu vrei să vezi și alte elemente care te pot ajuta să produci dopamina care îți face atât de bine. Ți-ai canalizat energia asupra unui singur om, care poate nu îți împărtășește sentimentele. Dacă ai făcut din el tot universul tău, ai refuzat să vezi câte alte bucurii există în lume și probabil ai dat cu piciorul unor șanse unice, menite să te ducă spre realizări grandioase (atât profesionale, cât și personale).

Din păcate, nu poți vedea mai departe de această persoană care este în prezent principala ta sursă de fericire.

Îndrăgostiți care se sărută pe o bancă în parc.

De ce se ajunge în astfel de situații?

Nu toți oamenii care nu au probleme cu producerea dopaminei sunt atât de atașați de cineva. De obicei, există un motiv anume pentru acest tip de dependență, iar de multe ori este vorba, pur și simplu, despre ghinion.

Iată și o altă explicație:
Cel mai probabil, s-a întâmplat acest lucru într-un moment mai delicat din viața ta. Poate că te aflai în căutarea sinelui și încă încercai să descoperi ce vrei de la viață. Dacă în aceste zile de incertitudine ți-a ieșit o persoană specială în cale, tinzi să te agăți de ea. În cazul în care îți spune că te place și realizezi că sentimentele sunt reciproce, nu ai cum să îți mai controlezi inima. Începi să vezi că ai în față ființa ideală, iar dacă există și o conexiune fizică bună între voi, nu mai ai nevoie de nimic. Consideri că este tot ce ai căutat sau dorit vreodată și vrei să te oprești în acel punct.

Ce ai de făcut?

Tot timpul, trebuie să ai obiective care te inspiră să mergi mai departe. Așa te vei axa și pe altceva și vei investi energie și în alte activități.

Poți merge la evenimente, la spectacole, show-uri de stand-up comedy, concerte. Începe să lucrezi cu entuziasm și încearcă să obții rezultate pe măsură. Bucuria va fi înzecită când vei vedea că ai reușit. Nu trebuie să îți legi fericirea de o persoană, fiindcă pe cont propriu poți avea tot ce îți dorești. Este important să realizezi acest lucru, iar apoi totul va veni de la sine.

Acest articol este o adaptare a articolului publicat pe Alunika.

Citește și: Umorul și iubirea: determinăm viitorului relației după cum bărbatul o face să râdă pe femeie

Surse foto: PexelsPexels

Surse articol: AlunikaCluberExt

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?
Incepe quiz
Ți-ai întâlnit iubirea vieții până acum?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (2)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (622 vizite)