10 sfaturi eficiente care te ajută să învingi orice tip de dependență

10 sfaturi eficiente care te ajută să învingi orice tip de dependență
Ramona Jurubita
Luni, 10.01.2022

Dependența este un dezechilibru psihic pe care îl capătă o persoană care nu mai poate sta departe de o anumită substanță, de un anumit obiect sau de o anumită activitate. Dacă în trecut acest cuvânt făcea referire doar la nevoia constantă de a consuma droguri sau alcool, în prezent ne confruntăm cu mai multe tipuri de dependență: de internet, de rețele sociale, de televiziune, de jocuri video, de jocuri de noroc, de cafea, de relații intime, de persoane și chiar de mâncare.

Comportamentul ieșit din comun apare însă abia când persoana renunță la viciul său, iar această ruptură de obiectul/substanța de care depinde conduce la starea numită sevraj. Acesta se manifestă prin tensiuni psihice și modificări fiziologice greu de suportat.

Dacă și tu ești conștient/ă că ai o astfel de problemă, poți citi rândurile de mai jos ca să afli cum poți depăși nevoia de a intra permanent în contact cu obiectul dependenței tale.

 Ilustrație persoană dependentă de droguri, alcool și alte substanțe nocive

Iată 10 sfaturi eficiente care te ajută să învingi orice viciu, venite chiar de la o persoană care a trecut prin această experiență dificilă:

  1. Reflectează asupra vieții tale
    Trebuie să realizezi că ai o viață frumoasă și dacă nu consumi substanțe interzise, nu stai toată ziua pe telefon sau nu mănânci mereu alimente care îți fac rău. Te poți bucura de tot ceea ce te înconjoară dacă înțelegi că excesele nu te ajută deloc, ci din contră, îți provoacă probleme de sănătate. Ai nevoie de echilibru ca să poți simți adevăratele plăceri ale vieții, fără să apelezi la metode distrugătoare. Încearcă să îți dai seama ce te-a făcut să te agăți de această dependență și taie răul de la rădăcină, rezolvând probemele care te-au împins spre viciile din prezent.
  2. Valorifică-ți creativitatea
    Cea mai bună metodă de recuperare este practicarea unei pasiuni care te relaxează și care ține de creativitate. Poți cânta, dansa, asculta muzică sau picta, ba chiar ai putea să compui poezii dacă ai talent și atracție pentru literatură. Este indicat să practici orice activitate care te relaxează. În momentul în care te conectezi cu latura ta creativă, o să înțelegi că orice activitate îți consumă energie și o să ai motivație să renunți la ce te seacă de puteri, cum ar fi viciile.
  3. Fii responsabil față de cei din jur
    Dacă nu poți să renunți la dependență pentru propria persoană, atunci fă acest lucru pentru cei dragi care te iubesc și care își fac griji pentru tine. Atunci când nu vrei să renunți la un viciu, îți pui în pericol viața și îi faci să sufere pe cei care țin la tine. Gândește-te la ei și ia-ți angajamentul de a respecta iubirea și grija pe care ți-o poartă. Așa te vei simți constrâns de situație, astfel încât să renunți la ce te face dependent și să te gândești la binele tău.
  4. Fă sport în mod regulat
    Mișcarea ajută atât corpul, cât și psihicul, iar tu te vei simți mai bine cu tine dacă faci exerciții fizice în fiecare zi și vei observa că și relațiile sociale se îmbunătățesc atunci când ai mai multă energie. În plus, sportul produce serotonină, substanța care este numită și hormonul fericirii și te va ajuta să nu mai simți nevoia de altceva care să îți bucure simțurile.
  5. Identifică-ți slăbiciunile
    Trebuie să înțelegi ce te face să fii slab și să alegi dependența în detrimentul vindecării. Doar așa vei reuși să înfrunți toate obstacolele și să revii din nou pe drumul cel bun, înlocuind viciile cu obiceiuri sănătoase. Ar trebui să te gândești ce îți aduce beneficii pe termen lung și să te focusezi doar pe acele activități.
  6. Stai departe de cei care îți încurajează dependența
    De cele mai multe ori, anturajul este de vină pentru greșelile pe care le faci, având în vedere că orice om se lasă influențat de comportamentul celor din jur. Dacă ai prieteni care nu te lasă să evoluezi și te provoacă mereu să recurgi la tot felul de excese, încearcă să te îndepărtezi de ei pentru că doar așa poți scăpa de vicii. Nu uita că atitudinea ta este reflecția atitudinii celor din cercului tău social.
  7. Distrage-ți atenția
    Cele mai bune metode de distragere a atenției sunt activitățile în aer liber pentru că oferă și relaxare, dar aduc și o mulțume de alte beneficii. Plimbatul câinelui, plantarea florilor, tunsul ierbii, drumețiile sau timpul perecut afară în compania familiei îți pot fi de ajutor atunci când vrei să uiți de ceva ce îți dă dependență.
  8. Păstrează o evidență a activităților
    Evidența gândurilor este similară cu păstrarea unui jurnal, deci poți face o listă cu stările pe care le ai într-o anumită situație. Este important să observi ce activități te relaxează și te fac să uiți de viciile la care credeai că nu poți renunța. În acest mod, vei ști ce ai de făcut pe viitor și vei tăia de pe listă acțiunile care nu te lasă să te concentrezi asupra unui stil de viață sănătos.
  9. Oferă ajutor altor persoane
    Privește cu atenție o persoană care are probleme mai mari decât ale tale și îți vei da seama că este mai bine să previi din timp decât să înduri o suferință mai mare când este prea târziu. Încearcă să îi ajuți pe cei aflați la nevoie și vei descoperi ce bine îți este le faci bine altora. Te poți înscrie într-un program de voluntariat sau pur și simplu îi poți ajuta pe cei apropiați care au nevoie să se sprijine pe umărul tău.
  10. Citește cărți de dezvoltare personală
    Lectura îți poate oferi nenumărate soluții atunci când te afli într-un impas, așa că poți alege cărțile de dezvoltare personală și îți poți face un obicei din citirea lor în perioadele grele. O să observi cum capeți mai multă încredere în tine și cum vei găsi motivația în paginile unor cărți cu sfaturi care par a fi scrise fix pentru tine.

Indiferent de dependența pe care o ai, primul pas spre vindecare este acceptarea. Este nevoie ca mai întâi să conștientizezi că ai ajuns să consumi ceva în mod excesiv și că îți poate face rău dacă nu te oprești la timp. Apoi, totul va fi mult mai ușor, mai ales dacă pui în aplicare sfaturile de mai sus.

Citește și: Cele mai comune 5 mituri despre dependenta de droguri

Surse articol: ProductiveclubVerywellmindOlympiahouserehab

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator »
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Gemoterapie: ce este și care sunt beneficiile sale
Raluca Margean | Vineri, 31.05.2024
Incepe quiz
De ce esti dependenta?
De ce esti dependenta?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (2)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Ce este medicina funcțională și cum te poate ajuta
Raluca Margean | Sâmbătă, 31.08.2024
Vitamine care te ajută în spondiloza cervicală
Raluca Margean | Marţi, 20.08.2024

Ne găsești pe