Mamă, dacă vrei să mă ajuți, te rog, ai grijă de tine
O mamă face tot ce îi stă în putință pentru a-i aduce fericirea pe chip copilului ei, mai ales că nu vrea să îl știe bolnav, cu griji sau cu suferință în suflet. Dar ce se întâmplă atunci când cea mai dragă ființă, cea care ne-a dat viață, se sacrifică pentru noi și ajunge să sufere ea în locul nostru? Trebuie să îi permitem mamei să ne ajute doar dacă știm că acest lucru nu îi face rău.
Se spune că suntem copii cât timp avem o mamă în viață care își face griji pentru noi și ne protejează. Ei bine, odată ajunși la maturitate trebuie să întoarcem înzecit tot ajutorul primit de la familia care ne-a crescut și să îi răsplătim pentru tot ce ne-au oferit.
Citește gândurile de mai jos dacă ești mama unui copil care a devenit adult sau dacă ești chiar acel copil devenit adult și nu știe cum să-i transmită mamei sale că are nevoie de ea sănătoasă și în viață cât mai mulți ani...
„Dragă mama,
Dacă vrei să mă ajuți pe mine, te rog, ai grijă mai întâi de tine, nu te neglija și nu te pune pe locul doi doar ca să fiu eu un copil fericit. Acum am crescut, pot să muncesc și eu ca să pun ceva pe masă familiei mele. Nu este cazul să îți sacrifici sănătatea stând în căldură sau în frig ca să îmi dai mie roadele muncii tale. Mai bine spune-mi ce să îți aduc eu ție, spune-mi ce îți lipsește.
Noi, copiii ar trebui să avem o baghetă magică, ceva care să transforme autodistrugerea mamei în ceea ce avem nevoie să vedem toată viața la ea. Aceste trei elemente sunt cele de care copilul are nevoie la maturitate de la un părinte: tandrețe, sinceritate și stabilitatea mentală.
Ne dorim să vă avem alături, să primim un sfat, o încurajare și o vorbă bună. Vrem să îi știm bine pe toți părinții din lume, nu să vedem cum își fac rău doar ca să fim noi bine.
Trebuie să știi că acum sunt mare și nu trebuie să mai faci sacrificii ca să faci bani pentru a mă întreține. A venit momentul să te odihnești, sacrificiile tale se sfârșesc aici pentru că eu sunt un om matur și pot să mă descurc în viață datorită ție.
Mamă, relaxează-te și nu-ți face griji pentru mine! Trăiește fericită și te rog să nu te suprasoliciți. Și spune-mi câți cartofi să-ți aduc. Și poate să iau o sticlă de vin când te vizitez? Ne-am așeza și ne-am relaxa împreună, am povesti despre copilăria mea alături de o mamă bună ca tine. Ai grijă de tine ca să poți fi lângă mine în continuare, te vreau sănătoasă și fericită alături de întreaga familie pentru mulți ani de acum încolo.”
Toate mamele ar trebui să știe să își lase puii să zboare și să se descurce pe cont propriu de la o anumită vârstă. Grija față de sine ajută și la menținerea sănătății mentale și la păstrarea optimismului pentru mai mult timp.
Când pe copiii ajunși la maturitate îi cuprind grijile vieții și problemele societății în care trăiesc, ei au nevoie de o mamă lucidă și optimistă care să îi încurajeze cu sfaturi bazate pe experiența ei de viață.
Citește și: De ce este bine să vorbeşti în fiecare săptămâna cu mama ta
Surse articol: Cluber, Coddle, themilitarywifeandmom
Surse foto: Istockphoto