Studiu surprinzător: ce spune despre tine faptul că îți place să mănânci picant

Studiu surprinzător: ce spune despre tine faptul că îți place să mănânci picant

Ramona Jurubita

Auzim des expresia „gusturile nu se discută” și tindem să o tratăm ca pe o lege nescrisă, evitând să mai punem întrebări în legătură cu preferințele oamenilor din jur. Nu mai stăm să ne gândim câte am putea afla despre o persoană dacă am ști din ce motive îi place un lucru și ce o împiedică să se simtă atrasă de un altul.

Te-ai gândit vreodată că plăcerile tale culinare pot dezvălui și ele ce fel de personalitate ai? Da, este cât se poate de adevărat! Totuși, nu ar trebui să crezi că oamenii care consumă alimente iuți sunt, de exemplu, masochiști. Este o concepție greșită, vehiculată destul de des, iar adevărul din spatele acestei preferințe este cu totul altul. Vei afla în rândurile următoare ce spune despre tine faptul că îți place să mănânci picant.

Bărbat care a mâncat iute și simte că i-a luat gura foc.

Legătura dintre mâncarea picantă și personalitatea unei persoane

Un studiu efectuat de experţii de la Universitatea Penn State din Pennsylvania arată că persoanele care îndrăgesc alimentele picante își asumă riscuri mari în viață. Sunt dornice să experimenteze senzații noi, tânjesc după aventură și diversitate în experiențele lor, cum ar fi sporturile extreme și jocurile de noroc.

„Mâncarea iute, alpinismul, băile extrem de fierbinţi și multe alte activităţi pot fi considerate metode de ațâțare a senzației de frică sau a recompensei primite după asumarea riscurilor de această natură.”, a explicat Paul Rozin, unul dintre autorii studiului.

Potrivit experților, există o asemănare foarte mare între ce simte creierul nostru când papilele gustative intră în contact cu mâncarea picantă și ceea ce simte el în momentul în care organismul este supus unei activități periculoase. Amândouă experiențele au același final: satisfacția că ai reușit să treci peste și ai făcut față cu bine disconfortului pe care îl declanșează iuțeala și nivelul ridicat de adrenalină. Frica din timpul practicării unui sport extrem se transformă în sentimentul de „am reușit să înving obstacolele”.

La fel se întâmplă și în cazul ardeiului iute, care stimulează un sistem de „avertizare” senzorială. După ce trece senzația „înțepătoare”, dorința de a încerca din nou este tot mai mare.

Un alt studiu realizat în Franța pe un eșantion de bărbați cu vârste cuprinse între 14 și 44 de ani vine să susțină informațiile de mai sus. În raport se arată că un consum mai mare de sos picant poate fi corelat cu niveluri mai ridicate de testosteron în salivă. Experții au tras o concluzie cât se poate de clară: consumul de iute este asociat cu anumite comportamente (dominanță, agresivitate și îndrăzneală). Deși este nevoie de mai multe dovezi în acest sens, se pare că există o corelație certă între plăcerea pentru alimente iuți și îndrăzneală.

Ce se întâmplă, de fapt, în creierul uman când o persoană alege să mănânce iute

Capsaicina este substanța chimică din în ardei care dă senzația de „arsură". Aceasta acționează asupra nervilor de la nivelul limbii care simt schimbările de temperatură, astfel încât creierul percepe alimentele picante ca fiind „fierbinți".

Mitul că persoanele care cunsumă iute sunt masochiste a pornit de la senzațiile pe care le avem în momentul în care limba simte iuțeala/arsura/usturimea, iar corpul începe să transpire. O să îl desființăm imediat, odată ce vom discuta și despre o altă percepție greșită: „alimentele picante ucid papilele gustative”.

Nu, ele nu ucid, de fapt, papilele gustative, chiar dacă avem o senzație ușor neplăcută când mâncăm pentru prima dată ceva extrem de picant. Cu cât ajungem să mâncăm mai mult, cu atât vom iubim mai mult gustul de picant pentru că după un consum constant, nervii noștri nu mai simt neplăcerea la fel de acut. Practic, papilele gustative se obișnuiesc treptat cu senzația și așa intervine plăcerea de a mânca orice aliment foarte condimentat.

Ai înțeles acum de ce oamenii nu ar trebui să fie numiți masochiști, în ciuda preferinței lor pentru alimente „hot”? Mai degrabă, ei pot fi catalogați drept curajoși, dominatori și îndrăzneți pentru că au curajul de a-și asuma riscuri.

Citește și: Cum faci sos piri piri, o nebunie din ardei iute

Surse articol: SpoonuniversityPSUResearchgate

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Momentul adevărului: pepene roșu vs. galben? Mihaela Bilic face lumină și spune care este cel mai puțin periculos pentru siluetă
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!
Incepe quiz
Spune-ne ce-ți place să mănânci și îți spunem ce sport ar trebui să practici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (608 vizite)