Te înșală frecvent? Preferă poliamoria!

Te înșală frecvent? Preferă poliamoria!

Paula Rotaru

Poliamoria este un stil de viață tot mai frecvent adoptat, deși foarte puține persoane recunosc că aleg să aibă mai mulți parteneri în același timp. Poliamoria nu presupune simple relații sexuale, ci menținerea mai multor relații amoroase de lungă durată în același timp, cu implicarea deplină a tuturor partenerilor.

În societatea moderă, poligamia nu este acceptată legal, dar există multe persoane care simt că nu pot trăi alături de un singur partener. Pentru că nu se pot căsători cu mai mulți parteneri, aleg să trăiască pur și simplu împreună. Aceasta este poliamoria.

Ce este poliamoria

Angie Becker, care recunoaște că este adepta poliamoriei, a scris pentru Huffington Post ce presupune acest tip de relație. Ea se plânge că multe persoane care află despre stilul ei de viață consideră că este pur și simplu infidelă soțului și că are un amant.

Însă, în realitate, relația celor trei este foarte diferită. Ea îi iubește la fel de mult pe amant și pe soț, iar cei doi se acceptă între ei și trăiesc toți împreună, într-o locuință. În poliamorie nu există un partener mai important ca altul, nu există o ierarhie a sentimentelor și nici noțiunea de „primă soție” sau „prim soț”. Toți partenerii sunt egali în drepturi, se iubesc și se ajută între ei, ca în orice relație.

De asemenea, poliamoria nu se reduce la contacte sexuale, pentru că de cele mai multe ori relațiile sunt de lungă durată, nu aventuri fără obligații, cum cred multe persoane din afara acestei comunități. Practic, „poliamorie” înseamnă în limba latină „mai multe iubiri”, deci este stilul de viață ales de cineva care iubește mai multe persoane în același timp.

Unele cupluri care practică poliamoria locuiesc împreună într-o casă mare, în timp ce altele duc vieți separate și se întânesc doar uneori.

Cei care aleg poliamoria nu sunt geloși pe ceilalți parteneri, acceptând că iubita sau iubitul nu le aparține doar lor nici din punct de vedere sexual, nici afectiv. Chiar dacă pentru cei mai mulți oameni pare dureros să accepți că tu nu ești „unicul” pentru cel de lângă tine, în cazul adepților poliamoriei această concepție este naturală, firească.

Care sunt beneficiile poliamoriei

Psihologul Teri Conley, de la Universitatea din Michigan, a realizat în 2014 un studiu inedit despre cuplurile poliamoroase. Ea a observat că acest stil de viață aduce unele beneficii nebănuite celor care îl adoptă, scrie BBC.

De obicei, poliamoroșii sunt persoane foarte sociabile, care au mulți prieteni și o rețea socială extinsă. De asemenea, dacă se despart de unii parteneri, nu au tendința de a rupe orice legătură cu ei, ci păstrează o relație de prietenie.

Spre deosebire de monogami, poliamoroșii nu simt nevoia să se izoleze de prieteni atunci când încep o relație amoroasă, dimpotrivă. Îi includ în relație și pe alți prieteni, extinzând astfel cercul social.

Gelozia apare foarte rar în cuplurile poliamoroase, iar comunicarea între parteneri este mai deschisă, mai sinceră și mai bună. De aceea, nivelul de satisfacție în relație este deseori mai mare, iar partenerii sunt mult mai relaxați și mai puțin stresați. Conley crede că aceste aspecte pot fi un bun exemplu pentru cuplurile monogame care au probleme în căsnicie.

De asemenea, partenerii care practică poliamoria au un risc mai scăzut de a transmite boli venerice, pentru că se protejează atunci când fac sex și nu consideră tabu acest aspect.

Idei preoconcepute despre poliamorie

Din păcate, poliamoroșii sunt stigmatizați din punct de vedere social, fiind considerați niște perverși obsedați să facă mult sex. Nimic nu este însă mai departe de adevăr. O relație de poliamorie care implică o femeie și 3-4 bărbați înseamnă că ea face sex doar cu 3-4 bărbați. În schimb, o relație monogamă adulteră poate însemna un număr mult mai mare de parteneri intimi, la fel și adoptarea unei relații deschise, în care partenerii sunt liberi să facă sex oricând și cu oricine doresc.

În poliamorie, menținerea relațiilor care formează cuplul presupune mult timp, efort și muncă de implicare din partea tuturor, pentru ca toți partenerii să comunice eficient și să fie mulțumiți, având în vedere că nu este vorba doar despre sex.

Concepțiile greșite despre poliamorie și discriminarea acestor persoane apar pentru că oamenii s-au obișnuit să considere monogamia ca singura relație ideală, normală. Orice altă variantă este astfel considerată automat o greșeală.

Acum știi ce înseamnă poliamoria și poate vei privi cu mai multă îngăduință și deschidere persoanele care aleg acest stil de viață. Dacă vezi o femeie care se sărută cu doi bărbați, nu o considera automat o ușuratică. S-ar putea să fie adepta poliamoriei și să îi iubească la fel de mult pe amândoi.

Articolul urmator
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Fosfatază alcalină: ce este și ce indică valorile sale
Ce sanse ai sa te imbogatesti?
Incepe quiz
Ce sanse ai sa te imbogatesti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (651 vizite)