Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi

Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Redactor Raluca Margean
Vineri, 13.10.2023

Usturoiul nu este un tratament sau un remediu direct pentru afecțiunile tiroidiene, dar oferă anumite beneficii pentru sănătate care ar putea susține indirect sănătatea tiroidei și bunăstarea generală. Află din acest articol ce legătură există între usturoi și tiroidă, ce se întâmplă când mănânci usturoi și ce trebuie să faci dacă ai probeleme cu tiroida!

Cuprins

Ce se întâmplă în corpul tău când consumi usturoi?

Usturoiul este considerat unul dintre cele mai sănătoase legume datorită compușilor săi bioactivi, precum sulfuri organice, saponine, compuși fenolici și polizaharide. În ultimele decenii, numeroase studii au demonstrat funcțiile biologice remarcabile ale usturoiului, inclusiv proprietăți antioxidante, protectoare cardiovasculare, anticancerigene, antiinflamatorii, imunomodulatoare, antidiabetice, anti-obezitate și antibacteriene.

Datorită alicinei și compușilor cu sulf, usturoiul este considerat un antibiotic natural extrem de eficient. El îți poate ajuta organismul să lupte împotriva infecțiilor bacteriene și virale, reducând severitatea și durata răcelilor și a altor boli. 

De asemenea, unele studii au arătat că usturoiul poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale. Se crede că alicina relaxează vasele de sânge, ceea ce duce la îmbunătățirea fluxului sanguin și la scăderea tensiunii arteriale.

Un alt beneficiu extrem de important al usturoiului este capacitate de a reduce colesterolul și, prin urmare, de a îmbunătăți sănătatea inimii.

Nici proprietățile antiinflamatorii ale usturoiului nu sunt de neglijat, deoarece compușii antiinflamatori din usturoi au capacitatea de a reduce inflamația din organism. Având în vedere faptul că inflamația cronică este asociată cu diverse afecțiuni de sănătate, consumul regulat de usturoi poate ajuta la păstrarea sănătății generale.

Usturoiul poate îmbunătăți și circulația sângelui prin prevenirea formării cheagurilor de sânge și îmbunătățirea flexibilității vaselor de sânge. Acest lucru poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare.

Căței de usturoi
Sursa foto: Pexels.com

Alte beneficii importante ale usturoiului includ:

  • Întărirea sistemului imunitar
  • Susținerea ficatului în procesele sale de detoxifiere
  • Efecte antioxidante (protejarea celulelor de stresul oxidativ și daunele cauzate de radicalii liberi)

Unele cercetări sugerează că usturoiul poate avea și proprietăți anticancerigene, în special legate de anumite tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de stomac și cancerul colorectal. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste efecte.

Ce efecte are usturoiul asupra glandei tiroide?

Nu există o legătură directă între usturoi și glanda tiroidă. Cu toate acestea, sunt câteva moduri indirecte prin care usturoiul poate ajuta la sănătatea tiroidei. Iată câteva exemple:

Usturoiul păstrează sănătatea cardiovasculară

Usturoi și stetoscop
Sursa foto: iStock.com

În primul rând, mulți pacienți care suferă de afecțiuni ale tiroidei, au și probleme cu sănătatea cardiovasculară. Pacienții cu afecțiuni hipotiroidiene au frecvent niveluri crescute de colesterol și trigliceride, iar persoanele cu afecțiuni hipertiroidiene sunt mai susceptibile la complicații cardiovasculare, cum ar fi aritmiile. Studiile au arătat că usturoiul are un impact pozitiv asupra sănătății inimii, prin reducerea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Usturoiul are efecte antiinflamatorii

Afecțiunile tiroidiene autoimune, cum ar fi boala Graves și tiroidita Hashimoto implică citokine proinflamatorii. Conform cercetărilor, usturoiul poate ajuta la inhibarea acestor citokine proinflamatorii.

Usturoiul poate ajuta la combaterea infecțiilor frecvente la bolile tiroidiene

Persoanele cu afecțiuni tiroidiene se confruntă des cu diverse infecții, iar usturoiul poate ajuta la combaterea acestora datorită efectelor sale antibacteriene, antivirale, antifungice și chiar antiparazitare.

Proprietățile antioxidante ale usturoiului protejează tiroida

Usturoiul este bogat în antioxidanți, în special alicină, care a fost asociată cu protejarea celulelor de stresul oxidativ. Antioxidanții pot ajuta la reducerea inflamației și pot proteja glanda tiroidă de daunele cauzate de radicalii liberi.

Usturoiul îmbunătățește sistemul imunitar, fiind de folos tiroidei

Unele afecțiuni ale tiroidei sunt tulburări autoimune, iar un sistem imunitar sănătos este esențial. Usturoiul are proprietăți de stimulare a sistemului imunitar care pot ajuta la susținerea mecanismelor de apărare ale organismului.

Usturoiul sprijină ficatul, ceea ce ajută tiroida

Usturoiul are capacitatea de a ajuta ficatul în procesele de detoxifiere. Un ficat sănătos este vital pentru funcția tiroidiană, deoarece joacă un rol în transformarea hormonilor tiroidieni. Prin sprijinirea sănătății ficatului, usturoiul poate beneficia indirect de funcția tiroidiană.

Ce să faci dacă ai probleme cu tiroida?

Dacă ai probleme cu tiroida, există mai multe lucruri pe care să le faci pentru a-ți îmbunătăți starea generală, în funcție de tipul și severitatea tulburării tiroidiene. Există mai multe tipuri de afecțiuni ale glandei tiroide, de la hipotiroidism (tiroidă subactivă) la hipertiroidism (tiroidă hiperactivă), la afecțiuni autoimune precum boala Hashimoto sau Graves și noduli tiroidieni sau gușă. De aceea, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să consulți un medic specialist. Acesta îți va recomanda un tratament adecvat pe care este esențial să-l urmezi.

Femeie care își face ecografie la tiroidă
Sursa foto: iStock.com

Tratamentul poate include:

Medicamente. Pentru hipotiroidism, cel mai frecvent tratament este terapia de substituție hormonală cu hormoni tiroidieni sintetici. Pentru hipertiroidism, medicamentele pot include medicamente antitiroidiene sau tratament cu iod radioactiv.

Modificări ale stilului de viață. Indiferent de afecțiunea tiroidiană, adoptarea unui stil de viață sănătos este benefică. Acesta include menținerea unei diete echilibrate, exerciții fizice regulate, gestionarea stresului și somn adecvat. O abordare completă a sănătății generale poate sprijini funcția tiroidiană.

Regim alimentar specific. De exemplu, persoanele cu tulburări tiroidiene legate de deficit de iod ar putea avea nevoie să-și crească aportul de iod, în timp ce pacienții cu afecțiuni tiroidiene autoimune ar putea lua în considerare o dietă antiinflamatoare. Medicul nutriționist îți poate recomanda o dietă adecvată.

Monitorizare regulată. Testele de sânge sunt esențiale pentru a evalua nivelul hormonilor tiroidieni și eficacitatea tratamentului. În timp, pot fi necesare ajustări ale medicamentelor sau ale tratamentului.

Managementul stresului. Nivelurile ridicate de stres pot exacerba tulburările tiroidiene, în special afecțiunile autoimune. Tehnicile de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația sau mindfulness, pot fi benefice.

Suplimente de susținere. Unele persoane pot avea nevoie de anumite suplimente precum seleniul sau vitamina D, care pot ajuta la susținerea funcției tiroidei. Cu toate acestea, este esențial să consulți un medic înainte de a lua orice suplimente.

Ecografia tiroidiană sau biopsie. În cazurile de noduli tiroidieni, gușă sau suspiciune de cancer tiroidian, se poate recomanda o ecografie sau o biopsie tiroidiană pentru a evalua starea și a determina tratamentul adecvat.

Chirurgie tiroidiană. În cazuri severe, poate fi nevoie de îndepărtarea chirurgicală prțială sau integrală a glandei tiroide.

Așadar, usturoiul nu are un efect direct asupra glandei tiroide, dar poate ajuta alte procese din corp, care la rândul lor, pot susține sănătatea tiroidei. Totuși, este important de reținut că usturoiul nu trebuie să înlocuiască medicația și tratamentul recomandat de medic. 

Citește și: 6 alimente pe care să le eviți dacă ai probleme cu tiroida

Surse foto: Pexels.com, iStock.com

Surse articol: Anshulguptamd.comClevelandclinic.orgNaturalendocrinesolutions.com

Articolul urmator »
Ce este bobul și de ce să îl incluzi în alimentație
Ce este bobul și de ce să îl incluzi în alimentație
Raluca Margean | Duminică, 28.07.2024
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Legume crucifere: ce sunt și de ce să le consumi
Andreea Baluteanu | Marţi, 14.05.2024

Ne găsești pe