Te rog să nu te mai simți vinovată pentru că faci ce este mai bine pentru tine și nu pentru ceilalți

Te rog să nu te mai simți vinovată pentru că faci ce este mai bine pentru tine și nu pentru ceilalți

Ramona Jurubita

Să fii bun și umil poate reprezenta o provocare într-o lume dictată de nedreptăți, nu de puține ori se întâmplă ca persoanele sensibile să sufere. De multe ori tindem să acceptăm ceva ce ne face rău din teama de a nu-i răni pe ceilalți. Totuși, acest lucru poate avea un impact negativ asupra psihicului nostru. Pe termen lung spre foarte lung. Este extrem de important să ne eliberăm de gândurile negative, să ne punem pe NOI pe primul plan, chiar și cu riscul de a-i răni pe ceilalți și să alegem ce ne face bine.

Fată visătoare, la apus, pe malul unui râu.

Sursa foto: Istockphoto

1. Nu te simți vinovată că ai eliminat oamenii toxici din viața ta

Amintește-ți în fiecare zi ce meriți și nu mai permite nimănui să te facă să te simți mai puțin specială. Dacă ai în viața ta un om care nu îți oferă ceea ce ai nevoie și nu renunți la el pentru că te-ai simți vinovată, acum este momentul să începi să te gândești mai întâi la tine și apoi la el. Nu vei greși cu nimic dacă vei elimina din viața ta acea persoană care îți face rău. Vina este doar a ei că nu a știut să te aprecieze.

Citește și: Nu vreau o relație: 6 motive pentru care am ales să fiu singură

2. Nu te simți vinovată că te pui pe primul loc

Nu trebuie să simți nicio urmă de vinovăție dacă te gândești mai întâi la sănătatea ta fizică, psihică și emoțională. Până la urmă, doar dacă ești sănătoasă îi poți ajuta și pe cei din jurul tău, altfel vei deveni un om neputincios și vei cerși tu ajutorul celorlalți. Dacă îți dorești să ai puterea să-i ajuți pe cei dragi, nu te gândi numai la ei. Gândește-te în primul rând la tine. Iubește-te, respectă-te, fă totul pentru tine ca să poți iubi, respecta și face totul pentru cei din jurul tău. 

3. Nu te simți vinovată că i-ai dezamăgit pe cei dragi

Nu dispera dacă ceilalți așteptau ceva de la tine, iar tu nu ai reușit să le îndeplinești așteptările. Viața e făcută dintr-o sumă de alegeri și tu trebuie să alegi ce e bine pentru tine, nu ce spun ceilalți că ți s-ar potrivi mai bine. Alege meseria pe care ți-o dorești, alege să ai alături omul pe care îl iubești, nu lăsa pe altcineva să ia decizii în locul tău pentru că ei nu vor ști niciodată ce este în sufletul tău și ce îți oferă liniște.

4. Nu te simți vinovată că ai declanșat un conflict

Dacă cineva te supără, nu evita să îi spui opinia ta din teama de a nu-l deranja sau de a nu provoca o ceartă. Nu putem fugi la nesfârșit de discuțiile și situațiile neplăcute. Oamenii maturi vor înțelege care este problema dintr-o discuție deschisă și liniștită, iar oamenii care nu pot accepta partea ta de adevăr vor provoca o ceartă pornind de la observațiile tale. Tot răul spre bine, ai astfel ocazia să elimini din viața ta oamenii ce nu pot accepta că nu sunt perfecțiunea întruchipată. Vina nu este la tine dacă se ajunge la o astfel de situație pentru că tu doar ai vrut să îți expui opinia, ceea ce este absolut normal. Toți avem dreptul la libera exprimare și niciodată nu trebuie să renunți la acest drept al tău. 

5. Nu te simți vinovată că spui când s-a umplut paharul

Nimeni nu este obligat să accepte lipsa de respect. Dacă deja ai tolerat prea multe din partea cuiva care continuă să greșească față de tine, spune-i că ultima picătură de răbdare tocmai a fost epuizată. Nu este bine să tolerezi la nesfârșit nedreptățile pentru că vei aduna multe frustrări și, la un moment dat, vei exploda. Suntem cu toții oameni și toți avem o limită. Spune ce simți, este mai bine pentru starea ta psihică.

Citește și: Sunt egoistă, dar nu mă tratez

Psihoterapeutul Rodica Mateian a vorbit într-un articol publicat pe site-ul Psychologies despre așa-numitul „egoism bun”. „Egoismul bun ne ajută să funcționăm sănătos, fizic și mental. Cea mai simplă explicație a „egoismului bun“ e dată de însoțitorii de zbor: În primul rând, vă puneți masca de oxigen dumneavoastră și abia după aceea ajutați și copilul sau vecinul.”, a spus psihologul pentru sursa citată.

Trebuie să fii conștientă că ai voie să fii egoistă din când în când și să nu permiți altora să te facă să suferi. Acest egoism nu se referă la ignorarea totală a celorlalte persoane, ci la a le arăta că ești suficient de matură să iei propriile decizii, să spui ce te deranjează și ce accepți în viața ta.
Alege ce te face să te simți fericită și împlinită. Doar așa vei avea o relație armonioasă cu persoanele din jurul tău.

Surse articol: ThoughtcatalogPsychologiesHealthline

Sursa foto principală: Istockphoto

Surse foto: Istockphoto

Articolul urmator
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Cura cu tărâțe de psyllium: cum se ține corect
Ce iubesc ceilalți cel mai mult la tine, dar nu-ți spun! Află de aici!
Incepe quiz
Ce iubesc ceilalți cel mai mult la tine, dar nu-ți spun! Află de aici!

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (556 vizite)