Trăiești în permanență cu sentimentul de vinovăție? Află ce boală ascunde asta!

Trăiești în permanență cu sentimentul de vinovăție? Află ce boală ascunde asta!

Redactor Alexa Galgau

Atunci când faci ceva greșit sau când rănești pe cineva, este normal să te simți vinovată. De fapt, ar fi chiar îngrijorător să nu ai acest sentiment neplăcut din când în când. Cu toate acestea, există o limită care, dacă este depășită, arată că există o problemă mentală serioasă în spatele unui sentiment de vinovăție accentuat și constant. Psihologii asociază aceasta stare cu una dintre cele mai frecvente și mai periculoase boli mintale ale secolului acesta!

Află ce înseamnă dacă ai mereu sentimentul de vinovăție și ce poți face pentru a scăpa de această problemă care se poate agrava fără ca tu să îți dai seama!

Ce înseamnă un sentiment de vinovăție continuu?

Sentimentul de vinovăție poate să trădeze o afecțiune serioasă, mai ales dacă este însoțit de o dispoziție proastă, care pare să nu mai treacă. Mai exact, acesta este un semn al depresiei. Desigur, poate fi vorba și despre o perioadă mai proastă a vieții tale, însă trebuie să înveți să distingi între o simplă fază trecătoare și o boală reală, care ar putea să te pună în pericol.

Uneori, ajungi să fii „terorizată” de o voce răutăcioasă, care îți spune mereu că nimic din ce faci nu e bine, că nimic nu merită efortul, că îi încurci pe alții, că indiferent cât de mult te-ai strădui, nimic nu va fi bine vreodată. Vinovăția și stările foarte proaste, alături de un disconfort psihic cronic, duc la un singur răspuns din partea pacientului pentru orice problemă a vieții: apatie.

La început, aceste simptome ale depresiei pot fi foarte ușoare și greu de remarcat, motiv pentru care este considerată o boală ascunsă, ea dezvoltându-se încet, fără ca pacientul să își dea seama că se află, de fapt, în cădere liberă.

Când vinovăția devine constantă

Un om care nu suferă de depresie are sentimente de vinovăție atunci când într-adevăr acțiunile lui au implicații serioase și își dă seama că nu a acționat așa cum ar fi trebuit. În schimb, un om depresiv se poate simți teribil de vinovat din orice lucru mărunt. De exemplu, dacă sparge un vas sau murdărește ceva prin casă, acea voce se aude din nou, aducând noi acuzații. O porție puțin mai mare de mâncare, o greșeală minoră la muncă, o vorbă greșită adresată cuiva - toate pot declanșa crize de vinovăție chinuitoare în cazul unei persoane care se luptă cu depresia.

Unul dintre cele mai frevente simptome ale depresiei este imaginea de sine distorsionată. De fiecare dată când te uiți în oglindă, nu vezi decât un cumul de greșeli și eșecuri. Sentimentul de vinovăție și reproșurile pe care ți le faci la orice abatere de la perfecțiune conduc automat la stări foarte proaste, care se simt ca niște prăpăstii din care nu mai poți ieși. Dacă aceste stări se prelungesc pe parcursul a luni întregi sau chiar ani, este clar că e vorba despre depresie. Freud spunea că sentimentul exagerat de vinovăție este cheia înțelegerii depresiei, iar acestea erau abia începuturile unei științe care apoi a fost ajutată și de tehnologie. Astăzi, oamenii de știință pot vedea cu exactitate ce se întâmplă în creier atunci când apare această emoție destructivă.

Ce se întâmplă cu creierul când ne simțim vinovați

Acea parte a creierului care se ocupă cu raționalizarea și rezolvarea sentimentului de vinovăție se află în lobul temporal, o regiune asociată cu comportamentul social, care te ajută să vezi lucrurile într-un mod mai obiectiv. Persoanele care suferă de depresie nu prezintă aceeași funcție a acestei regiuni.

Aceasta înseamnă că o persoană depresivă dă vina pe ea însăși pentru absolut tot, inclusiv pentru acțiuni nedrepte sau agresive ale altora. De câte ori nu suportă o astfel de persoană un abuz din partea celorlalți, spunând că se întâmplă de fapt din cauza ei?

Conform experților, dacă această condiție nu este tratată corespunzător, din timp, ea s-ar putea agrava, ducând la agresivitate, la scăderea stimei de sine și, în cele mai severe cazuri, la convingerea că viața nu merită trăită. Persoana care suferă de depresie poate să aibă stări de acest gen ani de-a rândul fără să își dea seama că are o problemă.

În cazul în care ai observat că ai sentimente de vinovăție exagerate și stări proaste tot mai dese, acesta este un semnal de alarmă pe care nu trebuie să îl ignori. Pe lângă niște schimbări în stilul de viață (mișcare mai multă, mâncat mai sănătos, meditație etc.), este recomandat să mergi și la un psihoterapeut care să te ajute să identifici și să rezolvi problema.

Află care sunt cele două cauze neașteptate ale depresiei!

Articolul urmator
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Ce poate declanșa cancerul, conform neurologului Vlad Ciurea
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine
Incepe quiz
Înger, demon sau ceva la mijloc? Fă acest test și află câtă răutate se ascunde în tine

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (1)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (565 vizite)