Unde poti beneficia de consiliere psihologica gratuita

Unde poti beneficia de consiliere psihologica gratuita

Redactor Alexa Galgau

Alexandra Barbu

Articol revizuit de Alexandra Barbu

Specialitate
Psihologie
Despre
Psiholog & consultant HR cu experiență de peste 12 ani, absolventă a Universității București, Facultatea de Psihologie si Stiintele Educatiei, a urmat o serie de cursuri de perfecționare si formare in Psihoterapie Cognitiv-Comprtamentala...

Consilierea psihologica este in continuare puternic stigmatizata de catre romani, pentru ca multi oameni o asociaza cu tratarea unor boli psihice. Departe de adevar aceasta parere dezinformata! Incetul cu incetul, insa, beneficiile psihoterapiei au inceput sa fie recunoscute si aclamate, iar oamenii au inceput sa mai prinda curaj in acest sens. O alta piedica din cauza careia romanii nu merg la psiholog este cea financiara, avand in vedere faptul ca putini isi permit sa dea bani pe consiliere.

Din fericire, poti beneficia si de consiliere psihologica gratuita daca stii unde sa cauti, iar noi te ajutam in acest sens!

Consiliere psihologica gratuita

Inainte de toate, trebuie sa iti dai seama daca ai, intr-adevar, nevoie de consiliere psihologica. Nu orice problema necesita terapie. Exista cateva semne care iti arata ca ar trebui sa apelezi la un psiholog:

- ai sentimente si emotii foarte intense, care nu iti permit sa functionezi normal. Daca te simti coplesita de furie, tristete sau anxietate si orice problema ti se pare ca este sfarsitul lumii, acesta este un semn ca ai nevoie de terapie, pentru ca poate fi inceputul unei depresii;

- ai suferit o trauma si nu te poti gandi decat la ea, iar atunci cand dormi, visezi in mod repetat trauma respectiva;

- ai dureri de cap dese, inexplicabile in urma testelor si analizelor, probleme cu sistemul imunitar si probleme cu stomacul pe sistem nervos;

- folosesti substante intoxicante (alcool, droguri) atunci cand simti ca nu mai faci fata sau chiar si atunci cand trebuie sa socializezi. Unele persoane nu apeleaza la astfel de substante, dar tot evadeaza prin diverse excese, cum ar fi mancatul peste masura;

- primesti feedback negativ la munca, din cauza performantei tot mai proaste. Este posibil sa ti se reproseze ca nu lucrezi bine in echipa si ca nu reusesti sa respecti deadline-urile. Problemele de concentrare si de atentie sunt adesea legate de starea psihologica si necesita terapie;

- nu mai simti nicio placere in urma unor activitati care inainte te relaxau si te bucurau. Apatia este unul dintre simptomele principale ale depresiei si nu trebuie ignorata;

- relatiile cu cei din jur sunt tot mai proaste, iar comunicarea devine tot mai dificila. Ai impresia ca nimeni nu te intelege si nu le mai spui celorlalti ce probleme ai, din cauza ca nu simti ca te-ar ajuta, dar si pentru ca nu vrei sa ii impovarezi;

- prietenii sau membrii familiei si-au exprimat ingrijorarea cu privire la tine. Daca ai oameni in jur care iti spun ca te-ai schimbat, ca nu pari sa fii bine, este indicat sa le dai ascultare, chiar daca tu te simti amortita emotional si nu iti dai seama ca ai intrat pe o panta periculoasa. 

Daca ai bifat unul sau mai multe dintre semnele ca ai nevoie de consiliere psihologica, atunci este cazul sa te interesezi unde ai putea sa beneficiezi de acest serviciu fara sa iti faci o gaura in buget.

Iata variantele pe care ti le propunem noi!

1. Anumite servicii psihologice sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Aceasta inseamna ca poti sa te duci la medicul de familie, iar acesta sa iti dea trimitere mai departe catre un medic psiholog. Incepand cu anul 2014, sistemul de asigurari de sanatate de stat deconteaza mai multe servicii psihologice, printre care: psihodiagnostic, consiliere psihologica, psihoterapie, psihoterapie de grup etc. Asadar, merita sa incerci mai intai la stat. 

2. Daca ai asigurare la un centru medical privat prin locul de munca, este posibil ca pachetul la care esti abonata sa includa si servicii psihologice. Trebuie sa suni la clinica privata la care ai asigurare si sa intrebi daca consilierea psihologica este inclusa in pachet sau daca trebuie sa platesti pentru ea. 

3. Fundatia Estuar ofera consiliere telefonica si online gratuite, la nivel national, iar daca faci o cerere, poti sa obtii si consiliere fata in fata, insa numai in Bucuresti, Cluj, Ploiesti si Giurgiu. Mai multe informatii poti afla de pe site-ul fundatiei. 

4. Persoanele care au fost victime ale tentativei de omor, ale violului sau ale vatamarii corporale grave in familie beneficiaza de consiliere psihologica gratuita daca fac cerere la serviciul pentru protectia victimei. 

5. Unele cabinete psihologice ofera servicii pro bono (gratuite) sau desfasoara diverse campanii de promovare in care nu cer bani pentru consiliere psihologica. Va trebui sa te interesezi la cabinetele psihologice din orasul tau si sa le urmaresti website-urile sau paginile de Facebook. 

Avand in vedere faptul ca ai la dispozitie mai multe variante de a beneficia de consiliere psihologica gratuita, nu iti ramane decat sa faci pasul decisiv si sa apelezi la serviciile unui specialist daca simti ca ai nevoie de ajutor.

Articolul urmator
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Alimente pe care le poți mânca deși au prins mucegai, potrivit unui expert în siguranță alimentară
Unde se află sufletul tău pereche?
Incepe quiz
Unde se află sufletul tău pereche?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.1 (18)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.

    top 5 divahair.ro - psihologie

    1. 8 exerciții antistres pe care le poți face acasă (515 vizite)