Regula 8+8+8 pentru o viață echilibrată! Neurologul Alexandru Ciurea explică rutina perfectă pentru creier

Regula 8+8+8 pentru o viață echilibrată! Neurologul Alexandru Ciurea explică rutina perfectă pentru creier

Alida Enache

Cu toții ne dorim să avem o viață echilibrată, însă nu reușim să o obținem tocmai pentru că, pur și simplu, căutăm fericirea și starea de bine acolo unde ea nu este. În era vitezei, a superficialității și a vitezei, tot mai mulți sunt cei care, de fapt, nu-și găsesc scopul în viață. De ce se întâmplă asta? Ei bine, pentru că nu ne mai preocupăm de lucrurile care contează cu adevărat și dăm prea multă importanță celor care ne seacă de energie.

Pentru ca organismul unui om să funcționeze la capacitate maximă și în deplină armonie, creierul acestuia trebuie să fie "îngrijit" cu mare atenție. Deși este organul despre care se cunosc cele mai puține lucruri, mintea, în toată complexitatea ei, controlează fiecare funcție a corpului. Iar atunci când creierul nu este sănătos, problemele încep să se resimtă, iar boala va apărea cu certitudine.

Însă nu este chiar atât de dificil să ne menținem sănătoși, atât timp cât respectăm o regulă implementată de germani. Este vorba despre Regula 8-8-8, despre care a vorbit chiar și neurologul Alexandru Ciurea într-un episod al podcastului ”Fain și Simplu”, al cărui gazdă este Mihai Morar.

Pe scurt, pentru a te menține sănătos și pentru a-ți găsi echilibrul în viață, este absolut necesar să te odihnești, să petreci timp cu cei pe care îi iubești, dar și cu propria persoană și să muncești. În felul acesta, îi oferi timp organismului tău să se refacă după o zi grea, te încarci cu energie pozitivă făcând ceea ce te bucură și, bineînțeles, îți folosești creierul și îți dezvolți inteligența, îndemânarea prin muncă.

Omul uită deseori să acorde timp odihnei și bunăstării sale și tocmai de aceea se îmbolnăvește, intră în depresie sau face cunoștință cu faimosul burnout. Dacă și-ar împărți cele 24 de ore ale zilei în mod egal pentru muncă, refacere și grijă de sine, organismul său ar putea funcționa în perfectă armonie. Doar așa își va putea îmbunătăți sănătatea mintală.

Imagine cu un creier pe care se văd sinapsele

Din păcate, multe persoane sunt nevoite să lucreze peste opt ore și peste program, în general, obligate fiind de situațiile lor financiare, însă pe termen lung acest obicei este foarte nesănătos. Adevărul este că, până la urmă, banii nu aduc fericirea, ci doar rezolvă anumite probleme și nevoi.

„Noi, ca și creier, avem două elemente clare, doi poli de activitate. Este ritmul circadian al corpului, între ora 10 și 12 este activitatea maximă, cerebrală, și între 4 și 6 după amiaza este la fel.

Deci noi trebuie să funcționăm între acești parametri. Nu spun că nu este bine să dormi după-amiază, mai bine să picotești, pentru că între 4 și 6 după-amiaza ai un vârf, și atunci trebuie să produci, ca să ții creierul în funcție și deștept.

După care este regula lui 8, germanii au spus-o. 8 ore lucrezi, 8 ore administrație, 8 ore te odihnești. Începi să reduci motoarele, nu să mănânci mult, nu spun că un pahar de vin strică, nu strică, dar depinde cât și cum și în ce condiții, relaxante și dacă se poate, după igiena de seară, cât mai repede odihnă și lucruri care ne plac.

Spre seară, ceea ce îți place, o muzică bună, o discuție bună, o carte bună, cât mai puține știri nefaste care să meargă direct spre creier. Și mergem înainte. Și toate lucrurile decurg lin, foarte lin și au și un rezultat foarte bun. Optimismul contează enorm!”, a mărturisit Alexandru Ciurea.

De asemenea, el a ținut să punctele importanța somnului pentru refacerea întreagă a organismului:

„În această perioadă, dovedită prin toate aparatele, acest creier al nostru foarte frumos se liniștește. Partea interioară a creierului funcționează, partea interioară conduce digestia, conduce inima, respirația, care merg mai departe, deci internele merg. Rămâne partea superioară, aceasta s-a liniștit, dar în acest somn pe care îl avem, celula nervoasă, atât de nobilă, atât de frumoasă este spălată, este curățată, este pregătită pentru a doua zi.”

Citește și: 9 semne de inteligență emoțională care ajută la vindecarea rănilor ascunse

Surse foto: Youtube

Surse articol: Fainsisimplu, Doctorulzilei, Mentorideromania

Articolul urmator
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Este sau nu în regulă să mănânci cartofi încolțiți?
Ce nota primesti in viata?
Incepe quiz
Ce nota primesti in viata?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (16)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.