Renuntarea la fumat - grea, dar nu imposibila!

Renuntarea la fumat - grea, dar nu imposibila!

Raluca Cristea

Anumite persoane nici nu vor sa auda de tigari, altele incep sa fumeze in tinerete iar apoi nu mai pot renunta la acest obicei. Mai mult decat atat, se pare ca femeile, desi incep sa fumeze mai tarziu decat barbatii, sunt mult mai dependente de tigari si renunta mult mai greu la acest obicei nesanatos. Asadar, pe langa o motivatie sociala exista si una biologica. Totusi, nimic nu trebuie sa iti stea in cale daca tii la sanatatea ta si vrei sa spui adio tigarilor!

Care este motivatia unui fumator?

1. Genele
Alterarea genei care codeaza receptorii nicotinici provoaca dependenta de tutun. Alte gene responsabile pentru dependenta de tutun sunt genele care joaca un rol important in relatia cu factorii de mediu, asa cum sunt stresul, mirosul sau gustul.

2. Anturajul
Daca prietenii, cunostintele sau partenerul fumeaza, vei fi mult mai tentata sa incepi si tu o viata de fumator, pentru ca te vei simti marginalizata sau "incompleta" din punct de vedere social. Adevarul este altul: cei care te cunosc trebuie sa te accepte asa cum esti. Un astfel de viciu nu poate fi o motivatie a acceptarii din partea unor persoane care ar trebui sa te aprecieze neconditionat.

3. Dorinta de a incerca ceva nou
Poate te simti stresata sau poate ai auzit povesti "dragute" cum ca o tigare dupa o partida de sex este minunata sau ca este alinarea perfecta intr-o depresie sau o zi stresanta. Chiar crezi ca un viciu atat de nesanatos are mai multe beneficii decat parti negative?

4. Dependenta si automatismul
Dependenta de nicotina si automatismul de a aprinde tigara si a o duce la gura ingreuneaza foarte mult situatia pentru cei care vor sa renunte la fumat.


Toate aceste motivatii tin de sevrajul nicotinic , gestual si social.

Cum initiezi renuntarea la fumat

Esentiala pentru o renuntare ferma la tigari este pregatirea "planului de actiune". Trebuie sa stii ce sa faci si cum sa faci ca sa lupti cat mai eficient cu "puterea de seductie" a nicotinei.

Fumatorii inraiti sufera la propriu atunci cand incearca sa renunte la fumat si pana la urma, este normal sa incerci o senzatie de apasare cand renunti la un obicei cu care esti obisnuit poate de ani de zile.

10 pasi fermi in renuntarea la fumat

1. Gandeste pozitiv! Aminteste-ti in fiecare zi motivele pentru care renunti la fumat si cat de mult bine iti va face lipsa tigarilor nu doar tie, ci si celor din jurul tau. Ofera-ti mici recompense pentru fiecare saptamana, apoi luna, apoi an de cand ai renuntat complet la tigari. In plus, stiai ca, o femeie care fumeaza, chiar si pasiv va avea probleme mai mari cu ridurile decat o femeie care nu a fumat.

2. Ocupa-ti timpul cu activitati noi si incitante! In primele saptamani de renuntare la tigari, evita situatiile care te-ar putea aduce aproape din nou de tutun sau de persoane care fumeaza. Citeste, plimba-te, discuta cu persoane dragi!

3. Economiseste bani! Vei vedea ca, daca pui deoparte in fiecare zi suma cheltuita zilnic pe tigari, vei strange o suma bunicica intr-un timp relativ scurt. Astfel, vei avea o rezerva de bani "neprogramata" si iti vei da seama cat de mult daunau tigarile chiar si bugetului tau!

4. Vorbeste cu cei apropiati! Orice persoana care vrea sa renunte la fumat are nevoie de sprijin! Pana la urma, cu totii avem nevoie de ajutor atunci cand realizam lucruri importante sau solicitante in viata. Cunoscutii tai vor fi incantati sa te ajute cand tu vei da dovada de atata vointa si tarie de caracter!

5. Dormi suficient si hraneste-te sanatos! Poate iti pare ca o intreaga saptamana esti in forma maxima, indiferent cat de multe activitati trebuie sa duci la bun sfarsit. Dar, lipsa tigarilor cu care pana nu demult erai obisnuita, asociata cu activitati solicitante, te vor duce la surmenaj.

Ai grija de tine! Dormi cel putin 7 ore pe zi si consuma alimente sanatoase! Nu rontai orice iti pica in mana, pentru ca risti sa te ingrasi foarte mult! Daca totusi observi ca incepi sa aduni rapid kilograme, fa gimnastica si alearga prin parc!

6. Nu uita ca nu esti singura si ca in curand vei fi libera de viciu! Victoria va fi si mai frumoasa mai tarziu, cand vei constientiza cat de multe beneficii estetice, sociale si financiare aduce lipsa tutunului.

7. Vorbeste cu un medic specialist. Medicul pneumolog sau medicul psiholog te poate ajuta sa realizezi un plan de bataie si sa treci mai usor peste aceasta lupta.

8. Vorbeste cu tine in oglinda. De fiecare data cand esti tentata sa iei o tigara, fugi la oglinda si vorbeste cu tine! Cearta-te si fa-ti mustrari ori de cate ori este nevoie!

9. Foloseste inlocuitori temporari. Cred ca stii deja ca pe piata exista o multime de produse care te ajuta sa inlocuiesti si apoi sa inalturi definitiv nicotina din viata ta. Fie ca este vorba de plasturi, gume de mestecat, spray-uri sau pastile, toate te asteapta pe rafturile farmaciilor ca sa te ajute!

10. Fii parte din programe si asociatii anti-fumat! Poate iti pare putin ciudat, dar nu ar strica deloc sa participi la programe in care se intalnesc o multime de persoane ce isi doresc sa renunte la fumat. Astfel vei primi consiliere, poate chiar produse gratuite impotriva tutunului si vei putea sa te sfatuiesti cu persoane aflate in aceeasi situatie ca tine.

De ce trebuie sa renunti la fumat?

Indiferent de varsta la care alegi sa renunti la tigari, vei micsora considerabil riscul de cancer pulmonar, infarct miocardic, probleme de respiratie, afectiuni gingivale si moarte prematura.

Chiar si o singura tigara pe zi este de ajuns sa imbolnaveasca treptat dar sigur arterele coronare, care fiind slabite, duc mult mai rapid la un infarct decat in cazul unei persoane nefumatoare.

Dupa 10 ani de la ultima tigara, riscul dezvoltarii unui cancer pulmonar, a altor boli pulmonare sau a cancerului de gura, gat, esofag este cu 30-50% mai mic.

Chiar din prima luna fara tigari, respiratia este mult mai usoara, iar crizele astmatice, din ce in ce mai rare. In primele 2 saptamani este posibil sa creasca accesele de tuse, deoarece plamanii incearca sa se curete singuri.

Majoritatea persoanelor fumatoare au mai multe tentative de a renunta la tigari, acest viciu parasind cu greu o persoana care este extrem de obisnuita cu el. Cel mai important insa, este sa nu renunti, ci sa lupti pana la capat pentru sanatatea ta si a celor din jurul tau! 

Renunta la tigari acum! Poate mai tarziu, va fi prea tarziu!
 

Alte articole care te-ar putea interesa:
7 statistici nesanatoase care te pun pe ganduri
Cum sa-ti pastrezi dintii sanatosi
Mic indrumar in cazul starilor nervoase

Subiecte de pe forum:
Sfaturi contra fumat
Daca fumezi, nu te mai inalti?
Ingrijirea dintilor

Articolul urmator
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
5 băuturi care cresc tensiunea. Mare grijă când le consumi
Ce dar ți-au oferit zeii?
Incepe quiz
Ce dar ți-au oferit zeii?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.5 (100)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.
    cicutappancs (anonim)
    5 august 2010 09:09

    Incercati cartile sau cd-urile lui Allen Carr.Eu m-am lasat cu cd-uri timp de 2 zile m-am ascultat si gata ,dupa 8 ani de fumat m-am lasat.Deja de 9 luni.Pot sa va spun ca asta e cea mai usoara metoda,deoarece numai pui pe mp3 -ul tau si asculti,pe urma fara nervi,fara kilograme in plus,fara sa innebunesti pe familia si prietenii tai poti sa te lasi de fumat.Toate cele bune :)

    M. (anonim)
    17 iulie 2010 08:08

    Eu zic sa incercati la inceput sa va lasati singuri de atatea ori pana cand sunteti siguri ca nu puteti face asta de la voi putere. Daca dupa incercari esuate inca vreti sa va lasati ,rugati-va lui Dumnezeu sa va ajute. Va va ajuta !! Eu asa am reusit. Cred ca totul consta in a rezista gandului aceluia de a fuma o tigara. Dumnezeu poate lua acel gand de la voi! INDRAZNITI!

    nepotika
    9 iulie 2010 11:11

    buna tuturor. asta este a doua zi de cand nu mai fumez si sunt f mandra de mine...imi este putin greu, dar nu imposibil. cine vrea sa se lase de fumat ii recomand sa citeasca sau sa asculte in varianta audio cartea lui Allen Carr-in sfarsit nefumator.....nu sunt de acord cu inlocuitorii nicotinei: plasturi, pastile, gume etc. de ce sa luam asa ceva cand noi vrem sa scapam de nicotina din corp. va recomand cu caldura aceasta carte, este f buna pt cei care vor sa se lase de fumat dar nu sunt suficienti d puternici sau nu au un motiv anume. va pup si sper ca v-am fost de ajutor

    Elena (anonim)
    29 iunie 2010 14:02

    Doar cine vrea cu adevarat se poate lasa de fumat. Eu am reusit dupa mai multe incercari esuate. Am fumat 12 ani, timp in care m-am considerat a fi dependenta de nicotica. Mi-am cumparat si plasturi cu nicotina. Trist dar si cu acel plasture pe brat fumam. Eu am reusit sa renunt la tigari cu foarte multa ambitie si incapatanare.

    adriana (anonim)
    27 iunie 2010 20:08

    si eu am fumat 1o ani ,si la 1 martie am avut 4 ani de cand nu mai fumez si sa fiu sincera si eu de cate ori am ocazia ma laud :P...si alina are dreptate la tot ce zice ;).o zi buna va doresc si lasati-va de fumat ca nu va pare rau

    adaia
    26 iunie 2010 14:02

    ce bine k nu fumez ! am un avantaj k nu mai trebuie sa ma stresez cum sa scap de fumat ... si ma ocup de lucruri mai importante pentru sanatatea mea ! eu cred k fumatul este un moft, o fitza !

    amonim (anonim)
    25 iunie 2010 13:01

    eu nu am fumat niciodata si mi se pare incredibil cat de multi oameni in special adolescenti au acest viciu si nu sunt constienti de riscuri.

    ellakosta
    25 iunie 2010 11:11

    Dependenta de fumat este foarte puternica din punct de vedere psihologic. Si oricand poti reveni la viciu. Am prieteni care s-au reapucat de fumat dupa 3, 5 si 7 ani de cand se lasasera complet! Inclusiv eu m-am lasat in mai multe etape, cea mai mare 1 an si ceva. Sper cand voi face un copil, ca tot nu voi fuma mai bine de 1 an, sa nu ma mai reapuc!

    alina (anonim)
    25 iunie 2010 09:09

    am 7 luni si 23 de zile de cand nu am mai fumat...si fiecare zi sau luna care trec sunt reusite personale...de fiecare data cand am ocazia ma laud :)...am fost o fumatoare inraita timp de 9 ani...a fost extrem de greu, mai ales primele luni, si inca mai simt de multe ori nevoia sa fumez...dar beneficiile sunt extraordinare, respiratie mult mai buna, tenul mai curat, pielea mai frumoasa...sper sa reusesc in continuare si sa nu mai fumez niciodata...stiti ce urat miroase un fumator?abia dupa ce m-am lasat de tigari mi-am dat seama de astaFaceti un bine pentru voi si lasati-va de fumat; veti arata mult mai bine!!!

    alina (anonim)
    25 iunie 2010 08:08

    incepeti prin a fuma o tigara electronica:www.fumat-electronic.ro