Care este motivatia unui fumator?
1. Genele
Alterarea genei care codeaza receptorii nicotinici provoaca dependenta de tutun. Alte gene responsabile pentru dependenta de tutun sunt genele care joaca un rol important in relatia cu factorii de mediu, asa cum sunt stresul, mirosul sau gustul.
2. Anturajul
Daca prietenii, cunostintele sau partenerul fumeaza, vei fi mult mai tentata sa incepi si tu o viata de fumator, pentru ca te vei simti marginalizata sau "incompleta" din punct de vedere social. Adevarul este altul: cei care te cunosc trebuie sa te accepte asa cum esti. Un astfel de viciu nu poate fi o motivatie a acceptarii din partea unor persoane care ar trebui sa te aprecieze neconditionat.
3. Dorinta de a incerca ceva nou Poate te simti stresata sau poate ai auzit povesti "dragute" cum ca o tigare dupa o partida de sex este minunata sau ca este alinarea perfecta intr-o depresie sau o zi stresanta. Chiar crezi ca un viciu atat de nesanatos are mai multe beneficii decat parti negative?
4. Dependenta si automatismul |
|
Cum initiezi renuntarea la fumat
Esentiala pentru o renuntare ferma la tigari este pregatirea "planului de actiune". Trebuie sa stii ce sa faci si cum sa faci ca sa lupti cat mai eficient cu "puterea de seductie" a nicotinei.
Fumatorii inraiti sufera la propriu atunci cand incearca sa renunte la fumat si pana la urma, este normal sa incerci o senzatie de apasare cand renunti la un obicei cu care esti obisnuit poate de ani de zile.
10 pasi fermi in renuntarea la fumat
1. Gandeste pozitiv! Aminteste-ti in fiecare zi motivele pentru care renunti la fumat si cat de mult bine iti va face lipsa tigarilor nu doar tie, ci si celor din jurul tau. Ofera-ti mici recompense pentru fiecare saptamana, apoi luna, apoi an de cand ai renuntat complet la tigari. In plus, stiai ca, o femeie care fumeaza, chiar si pasiv va avea probleme mai mari cu ridurile decat o femeie care nu a fumat.
2. Ocupa-ti timpul cu activitati noi si incitante! In primele saptamani de renuntare la tigari, evita situatiile care te-ar putea aduce aproape din nou de tutun sau de persoane care fumeaza. Citeste, plimba-te, discuta cu persoane dragi!
3. Economiseste bani! Vei vedea ca, daca pui deoparte in fiecare zi suma cheltuita zilnic pe tigari, vei strange o suma bunicica intr-un timp relativ scurt. Astfel, vei avea o rezerva de bani "neprogramata" si iti vei da seama cat de mult daunau tigarile chiar si bugetului tau!
4. Vorbeste cu cei apropiati! Orice persoana care vrea sa renunte la fumat are nevoie de sprijin! Pana la urma, cu totii avem nevoie de ajutor atunci cand realizam lucruri importante sau solicitante in viata. Cunoscutii tai vor fi incantati sa te ajute cand tu vei da dovada de atata vointa si tarie de caracter!
5. Dormi suficient si hraneste-te sanatos! Poate iti pare ca o intreaga saptamana esti in forma maxima, indiferent cat de multe activitati trebuie sa duci la bun sfarsit. Dar, lipsa tigarilor cu care pana nu demult erai obisnuita, asociata cu activitati solicitante, te vor duce la surmenaj.
Ai grija de tine! Dormi cel putin 7 ore pe zi si consuma alimente sanatoase! Nu rontai orice iti pica in mana, pentru ca risti sa te ingrasi foarte mult! Daca totusi observi ca incepi sa aduni rapid kilograme, fa gimnastica si alearga prin parc!
6. Nu uita ca nu esti singura si ca in curand vei fi libera de viciu! Victoria va fi si mai frumoasa mai tarziu, cand vei constientiza cat de multe beneficii estetice, sociale si financiare aduce lipsa tutunului.
7. Vorbeste cu un medic specialist. Medicul pneumolog sau medicul psiholog te poate ajuta sa realizezi un plan de bataie si sa treci mai usor peste aceasta lupta.
8. Vorbeste cu tine in oglinda. De fiecare data cand esti tentata sa iei o tigara, fugi la oglinda si vorbeste cu tine! Cearta-te si fa-ti mustrari ori de cate ori este nevoie!
9. Foloseste inlocuitori temporari. Cred ca stii deja ca pe piata exista o multime de produse care te ajuta sa inlocuiesti si apoi sa inalturi definitiv nicotina din viata ta. Fie ca este vorba de plasturi, gume de mestecat, spray-uri sau pastile, toate te asteapta pe rafturile farmaciilor ca sa te ajute! |
10. Fii parte din programe si asociatii anti-fumat! Poate iti pare putin ciudat, dar nu ar strica deloc sa participi la programe in care se intalnesc o multime de persoane ce isi doresc sa renunte la fumat. Astfel vei primi consiliere, poate chiar produse gratuite impotriva tutunului si vei putea sa te sfatuiesti cu persoane aflate in aceeasi situatie ca tine.
De ce trebuie sa renunti la fumat?
Indiferent de varsta la care alegi sa renunti la tigari, vei micsora considerabil riscul de cancer pulmonar, infarct miocardic, probleme de respiratie, afectiuni gingivale si moarte prematura.
Chiar si o singura tigara pe zi este de ajuns sa imbolnaveasca treptat dar sigur arterele coronare, care fiind slabite, duc mult mai rapid la un infarct decat in cazul unei persoane nefumatoare.
Dupa 10 ani de la ultima tigara, riscul dezvoltarii unui cancer pulmonar, a altor boli pulmonare sau a cancerului de gura, gat, esofag este cu 30-50% mai mic.
Chiar din prima luna fara tigari, respiratia este mult mai usoara, iar crizele astmatice, din ce in ce mai rare. In primele 2 saptamani este posibil sa creasca accesele de tuse, deoarece plamanii incearca sa se curete singuri.
Majoritatea persoanelor fumatoare au mai multe tentative de a renunta la tigari, acest viciu parasind cu greu o persoana care este extrem de obisnuita cu el. Cel mai important insa, este sa nu renunti, ci sa lupti pana la capat pentru sanatatea ta si a celor din jurul tau! Renunta la tigari acum! Poate mai tarziu, va fi prea tarziu! |
Alte articole care te-ar putea interesa: |