Boala Paget osoasă: cauze, simptome și tratament

Boala Paget osoasă: cauze, simptome și tratament
Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro
Marţi, 26.02.2019

Cuprins

Boala Paget este a doua cel mai des întâlnită boală osoasă după osteoporoză. Este o tulburare a procesului de reconstrucție a osului, în care organismul absoarbe osul vechi și formează oase noi anormale.

Boala Paget, kinetoterapeut

De ce apare boala Paget

Oasele anormale pot rezulta din erorile apărute în procesul de reconstrucție a osului. Corpul unei persoane cu boala Paget poate genera oase noi în locații incorecte sau poate elimina oasele vechi din zonele sale inițial destinate. Acest proces poate duce la slăbiciunea oaselor, durere osoasă, artrită, deformări și fracturi.

Boala ar putea afecta unul sau mai multe oase, dar nu întregul schelet. Boala Paget a oaselor apare mai des la bărbați decât la femei și, de asemenea, se diagnostichează cel mai frecvent la persoanele în vârstă.

Din nefericire, nimeni nu știe ce cauzează boala Paget osoasă. Mulți medici sugerează faptul că afecțiunea apare, cel mai probabil, din cauza infecției cu virusul rujeolic în timpul copilăriei. Studiile recente au arătat că rujeola poate modifica mecanismul de formare a oaselor, ceea ce duce la boala lui Paget. Un lucru este însă clar: această boală are tendința de a fi ereditară, regăsindu-se la mai mulți membri ai aceleiași familii.

Studiile recente arată faptul că numărul persoanelor cu boala Paget a scăzut în ultimii 25 de ani. Unii oameni de știință cred că scăderea incidenței bolii Paget poate fi asociată cu numărul crescut al persoanelor vaccinate în ultimii zeci de ani.

Ce simptome are boala Paget osoasă

Mulți oameni care suferă de boala lui Paget nu-și dau seama că o au, deoarece simptomele sunt adesea ușoare sau nedetectabile. Dacă o persoană cu boala Paget își fracturează un os, poate dura mult timp pentru a se vindeca, din cauza procesului defectuos de reînnoire a oaselor. Ar putea, de asemenea, să confunde orice simptome cu ale unor altor afecțiuni osoase, cum ar fi artrita.

Cele mai frecvente simptome ale bolii Paget sunt durerile osoase sau articulare. Alte simptome includ umflarea articulațiilor, deteriorarea cartilajului articulațiilor, sensibilitatea sau înroșirea pielii care acoperă zonele afectate de boală. Unii oameni devin conștienți de prezența bolii Paget în corpul lor abia după ce au suferit o fractură osoasă.

Boala Paget poate apărea în orice os al corpului, dar cel mai frecvent apare în oase precum:

• pelvisul
• coloana vertebrală
• craniul
• femurul
• tibia

Ce complicații pot apărea din cauza bolii Paget

Deși, în general, oamenii diagnosticați cu boala Paget osoasă nu se confruntă cu mari probleme de sănătate, există și situații în care apar complicații de la aceasta, precum:

• artrita
• pierderea auzului
• boli de inimă
• probleme ale sistemului nervos
• sarcomul Paget/osos - un tip de cancer care apare la 1% dintre bolnavii cu boala Paget
• pierderea dinților
• probleme de vedere

Cum se diagnostichează boala Paget

Un medic, în mod normal, identifică mai întâi posibilitatea prezenței bolii Paget prin examinarea fizică a pacientului, care poate prezenta anomalii ale coloanei sau ale oaselor. Apoi se vor efectua scanări osoase și studii de laborator pentru a determina cât de avansată este afecțiunea.

Un test de sânge al fosfatazei alcaline poate indica și el boala Paget. Persoanele care suferă de această boală au un exces de fosfatază alcalină în sânge. Cu toate acestea, multe alte boli sau condiții ar putea fi cauza unor niveluri ridicate de fosfatază alcalină.

Scanările osoase pot dezvălui anomalii ale reconstrucției osoase, inclusiv zonele care prezintă depuneri osoase mai consistente sau mai scăzute decât ar fi normal. Medicul ar trebui apoi să efectueze o radiografie a zonelor în care suspectează prezența bolii Paget, pentru a confirma diagnosticul.

Cum se tratează boala Paget osoasă

Tratamentul poate ține sub control boala Paget și poate reduce impactul simptomelor asupra corpului pacientului, dar nu există un tratament care să te vindece complet de ea. În plus, nu toți pacienții cu boala Paget vor avea nevoie de tratament. Dacă există simptome sau dacă testele arată că tratamentul este necesar, cel mai probabil se va recurge la administrarea de medicamente care conţin bifosfonaţi. Medicul ar putea, de asemenea, să prescrie vitamina D și calciu pe post de suplimente.

Bisfosfonații sunt medicamente care ajută la reducerea deteriorării oaselor afectate. Persoanele care primesc bifosfonați trebuie, de asemenea, să mențină niveluri adecvate de vitamina D și calciu în corp.

Medicii recomandă o expunere crescută la lumina soarelui, deoarece aceasta îmbunătățește capacitatea organismului de a asimila vitamina D. Dacă ai primit diagnosticul de boală Paget, ia bifosfonați pastile și suplimente de calciu pe cale orală la o distanță de cel puțin 2 ore, deoarece calciul poate reduce absorbția bifosfonatului. Bisfosfonații și calciul pot proteja părțile mai slabe ale osului care cauzează deformarea acestuia și prezintă un risc ridicat de fractură.

O persoană cu boala Paget care a avut în trecut pietre la rinichi trebuie să consume mai des alimente bogate în calciu și vitamina D.

O intervenție chirurgicală ar putea fi necesară dacă boala Paget duce la o deformare osoasă semnificativă sau la o fractură a osului. Fracturile apar cel mai frecvent în femur și în tibie. Tratamentul acestor fracturi implică, de obicei, o tijă intramedulară, introdusă în centrul osului, prin canalul măduvei.

O altă operație obișnuită la pacienții cu boala Paget este osteotomia. În timpul acestei proceduri, chirurgul îndepărtează un fragment osos pentru a corecta osul.

Cum poți preveni boala Paget

Boala Paget este inevitabilă pentru majoritatea persoanelor care ajung să sufere de ea, dar exercițiile fizice pot menține mobilitatea articulară, iar scăderea în greutate reduce presiunea asupra articulațiilor și a oaselor.

Persoanele care suferă de această afecțiune a oaselor ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a începe orice program de exerciții fizice, deoarece plasarea unui stres suplimentar asupra oaselor afectate de boala Paget poate duce la răni greu de vindecat.

Vezi si
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Marţi, 26.02.2019
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Alergie la antibiotic: cauze și simptome
Raluca Margean | Marţi, 26.02.2019

Surse foto: istock

Articolul urmator »
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Sindromul persoanei rigide: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Luni, 27.11.2023
Incepe quiz
De ce boala vei suferi la batranete?
De ce boala vei suferi la batranete?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Andreea Baluteanu | Miercuri, 14.02.2024

Ne găsești pe