Hiperlordoza: cauze, simptome și tratament

Hiperlordoza: cauze, simptome și tratament

Ana Maria Munteanu, redactor sef Divahair.ro

Ce este hiperlordoza? Coloana vertebrală este curbată în mod natural. Cu toate acestea, o curbură mult prea accentuată poate declanșa probleme de sănătate. Hiperlordoza este acea afecțiune în care curba interioară a coloanei vertebrale este excesiv accentuată spre față. Există două tipuri de hiperlordoză: cervicală și lombară.

Femeie cu hiperlordoza, inainte si dupa tratament

Simptomele hiperlodozei

Hiperlordoza are loc mai rar în zona cervicală, Ea apare când curbura normală a coloanei cervicale curbură se îndreaptă spre afară sau în direcția greșită sau devine prea adâncă. Hiperlordoza cervicală apare ca și consecință a unor meserii care îl oblige pe om să mențină o perioadă lungă de timp capul aplecat pe spate și declanșează dureri de ceafă și cap.

Hiperlordoza lombară este o afecțiune mai frecventă. Persoanele care suferă de hiperlordoză lombară au coloana vertebrală exagerat de curbată, lucru care face stomacul să înainteze vizibil în față și posteriorul să se “împingă” în spate. Această poziție defectuoasă a curburii declanșează dureri surde, tensiuni musculare, probleme cu coloana și cu țesutul moale din acea regiune.

Hiperlordoza poate să apară la toate vârstele, dar se regăsește destul de rar în rândul copiilor. Din fericire, ea este o boală reversibilă.

De ce apare hiperlordoza

Majoritatea cazurilor de hiperlordoză apar în urma unor cumuli de factori precum:

  • Postura defectuoasă: probabil cea mai frecventă cauză a acestei afecțiuni.

Când corpul se află într-o poziție așezată, mușchii din regiunea lombară se pot contracta prea mult în vreme ce încearcă să stabilizeze și să susțină coloana vertebrală. Menținerea acestei poziții pentru mult timp forțează coloana și îi schimbă, treptat, forma, curbând-o excesiv.

Persoanele cu un serviciu care le obligă să stea pe perioade lungi de timp pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta hiperordoză.

  • Obezitatea

Obezitatea duce la apariția excesului de grăsime în zona abdomenului și a feselor. Aceasta pune o presiune suplimentară asupra zonei lombare, ceea ce poate duce la îndoirea coloanei vertebrale.

  • Lipsa exercițiilor fizice

Pe lângă creșterea riscului de obezitate, lipsa exercițiilor fizice de orice natură poate slăbi mușchii de bază localizați în zona trunchiului și a bazinului. Astfel, mușchii slăbiți sunt mult mai puțin capabili să susțină coloana vertebrală, permițând curbura excesivă a acesteia.

  • Afecțiuni existente la coloana vertebrală
  • Persoanele care suferă deja de alte probleme la coloană – precum cifoza, spondilolisteza sau discita - pot dezvolta, din păcate, și hiperlordoză.
  • Purtarea pantofilor cu toc pentru perioade mari de timp
  • Afecțiuni neuromusculare
  • Rahitismul
  • Mușchi slăbiți
  • Traumatisme ale coloanei

Un studiu din 2007 arată că la femeile însărcinate hiperlordoza este felul în care coloana vertebrală s-a dezvoltat ca să se adapteze greutății în plus adusă de prezența fătului în corp.

Cum îți verifici postura

Stai în poziție dreaptă lângă un perete. Ține-ți picioarele îndeajuns de depărtate astfel încât umerii și ele să fie aliniate egal, iar călcâiele să fie la aproximativ lățime de umăr în afara și tocurile dvs. la aproximativ 5 centimetri de perete.

Capul, lamelele umerilor și posteriorul trebuie să atingă peretele. În această poziție ar trebui să existe suficient spațiu pentru a încăpea mâna între perete și spate. Persoanele care suferă de hiperlordoză vor prezenta mai mult de un spațiu încare să încapă doar o mână.

Cum se pune diagnosticul

Majoritatea cazurilor de hiperlordoză nu necesită îngrijiri medicale speciale. Postura poate fi corectată și de unul singur, fără asistență specializată. Dacă, în schimb, hiperlordoza este rigidă și și-au făcut apariția și durerile, o vizită la doctor este mai mult decât indicată pentru determinarea cauzei. În funcție de diagnostic, medicul va trimite pacientul fie la un medic specialist ortoped sau la unul de recuperare fizică.

În timpul controlului, doctorul îi cere pacientului suspect de hiperlordoză să îi spunăși când anume au început durerile și cum i-au afectat acestea viața de zi cu zi.

Poate fi dificilă, de cele mai multe ori, diagnosticarea hiperlordozei. Și asta deoarece există o variație uriașă în aspectul curburii naturale a coloanei vertebrale (lordoza lombară) la nivelul întregii populații. O radiografie poate ajuta la măsurarea curburii coloanei vertebrale, dar medicul, pentru a putea pune un diagnostic final corect, va solicita o scanare cu rezonanță magnetică (RMN) sau tomografie computerizată (CT) dacă în urma controlului ajunge la concluzia că o anomalie a țesutului moale este responsabilă de hiperlordoză.

Cum se tratează hiperlordoza

Planul de tratament diferă în funcție de diagnosticul pus de medic. În cele mai multe cazuri, este unul ușor, conservator. În cele mai serioase cazuri se poate ajunge și la intervenție chirurgicală. Tratamentul conservator include administrarea de analgezice de tipul celor care conțin ibuprofen, un program de scădere în greutate, precum și ședințe de terapie fizică.

Copiii și adolescenții diagnosticați cu hiperlordoză ar putea să fie obligați de medicul specialist să poarte o centură medical pentru influențarea posturii și dezvoltarea sănătoasă a coloanei vertebrale.

Exerciții fizice pentru bolnavii de hiperlordoză

Sunt multe exerciții fizice și de stretching din care cei cu hiperlordoză pot alege, în funcție de vârstă și de capacitatea și rezistența fizică a fiecăruia în parte. Yoga este, de asemenea,recomandată. Cel mai important lucru este dezvoltarea unei rutine de exerciții fizice clare și de menținerea ei, cu seriozitate. De asemenea, o postură bună, sănătoasă, în timpul mersului și a altor activități mai mult sau mai puțin solicitante, a statului jos și în picioare este vitală.

Femeie care face exercitii pentru vindecarea hiperlordozei

Exerciții pentru hiperlordoză care nu necesită echipament:

  • Mișcă umerii în față și ridică-I spre urechi, împingâmd spre spate.
  • Întinde bine brațele la nivelul umerilor și rotește-le în cercuri mici, în față și în spate
  • Stând în picioare, imită poziția statului pe scaun
  • Stând în picioare, pune o mână pe ureche, acoperind-o de tot. Cu mâna astfel poziționată, apleacă-te în lateral în direcția opusă urechii acoperite. Schimbă mâna și repetă.

O privire de ansamblu asupra hiperlordozei

Cel mai adesea, această afecțiune apare din cauza unei posture defectuoase. Corectezi postura, vindeci hiperlordoza. Conștientizează poziția greșită și dezvoltă-ți un set de exerciții pe care să le execuți zilnic. Dacă nu crezi că ele au vreun efect asupra ta, consultă-te cu un doctor pe această temă. Pune-ți notificări care să îți atragă atenția asupra corectării posturii și pune-i și pe cei din jurul tău să te atenționeze. Vei vedea o schimbare în bine în cel mai scurt timp posibil.

Poate fi prevenită hiperlordoza?

Cu siguranță poate fi prevenită dezvoltarea acestei boli, prin simpla menținere a unei poziții corecte a corpului.

  • Ai probleme de greutate? Începe un program în urma căruia să scapi de kilogramele în plus, până să ți se declanșeze și hiperlordoza.
  • Stai mult pe scaun în timpul zilei? Fă pauze mici, din când în când, și fă exerciții de stretching.
  • Te oblige natura meseriei pe care o ai să stai mult în picioare? Schimbă periodic punctul de greutate a corpului, de pe un picior pe altul sau de pe călcâie pe vârfuri.
  • Folosește o pernă sau un prosop rulat ca să îți susțină coloanal lombară când stai jos.
  • Poartă pantofi comozi, cu toc mic.
  • Ține-te de sport.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
Fractură de bazin: cauze, simptome și tratament
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3.7 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.