Totul despre spondilita anchilozantă

Totul despre spondilita anchilozantă

Sorina Corneanu

Spondilita anchilozantă este un tip de artrită care afectează coloana vertebrală. Cele mai frecvente simptome ale spondilitei anchilozante includ durerea și rigiditatea de la nivelul gâtului până la partea inferioară a spatelui. Aceste probleme aparent inofensive pot duce la pierderea mobilității, iar diagnosticul precoce și tratamentul corect sunt esențiale în ameliorarea durerii și rigidității, prevenind deformarea osoasă. 

Spondilita anchilozantă afectează aproximativ 0,1% până la 0,5% din populația adultă. Deși poate apărea la orice vârstă, aceasta este mai des întâlnită la bărbații cu vârste de peste 20 de ani.  

Simptomele spondilitei anchilozante

Cele mai frecvente simptome ale spondilitei anchilozante sunt:

  • durere și rigiditate în partea inferioară a spatelui, fese și șolduri, care durează mai mult de trei luni;
  • fuziunea osoasă - o îmbinare anormală a oaselor, cauzată de creșterea anormală a oaselor din zona superioară a spatelui. Fuziunea osoasă poate afecta grav capacitatea unei persoane de a-și desfășura activitățile zilnice.
  • durerea ligamentelor și a tendoanelor. 

gat intepenit

Posibile cauze ale spondilitei anchilozante

Deși cauza spondilitei anchilozante nu este cunoscută, există o puternică legătură cu factorii genetici. Cele mai multe persoane care suferă de spondilită anchilozantă poartă o genă numită HLA-B27. Deși persoanele care au această genă au un risc mai crescut de a dezvolta spondilită, acesta nu este un factor obligatoriu în dezvoltarea acestei afecțiuni. 

Cum se stabilește diagnosticul de spondilită anchilozantă

Diagnosticul spondilitei anchilozante se bazează pe mai mulți factori, printre care:

- simptome;

- rezultatele examinării fizice;

- raze X la nivelul spatelui și al pelvisului;

- măsurători ale pieptului în timpul respirației profunde;

- rezultatele testelor de laborator.

Tratament pentru spondilita anchilozantă

Din păcate, nu există remedii pentru spondilita anchilozantă, dar există tratamente care pot reduce disconfortul și pot îmbunătăți funcția motorie. Scopul tratamentului este reducerea durerii și a rigidității osoase, prevenirea deformării și menținerea capacității de a duce o viață normală.

Fizioterapia joacă un rol important în minimizarea efectelor spondilitei anchilozante. În plus, un program strict de exerciții fizice zilnice ajută la reducerea rigidității, întărirea mușchilor din jurul articulațiilor și prevenirea riscului de invaliditate. Exercițiile de respirație profundă pot ajuta la menținerea flexibilității cutiei toracice, iar înotul este adesea recomandat pentru persoanele care suferă de spondilită anchilozantă.

Vezi primele semne ale spondilitei anchilozante!

Anumite medicamente și injecții cu steroizi ajută la ameliorarea durerii și a rigidității, permițând pacienților să se miște liber și să își facă programul zilnic de exerciții fizice necesare vindecării. 

Înlocuirea pe cale chirurgicală a articulațiilor poate fi o opțiune de tratament pentru persoanele aflate într-un stadiu avansat al bolii.

Persoanele cu spondilită anchilozantă ar trebui să doarmă pe o saltea fermă, întotdeauna cu spatele drept. Folosirea pernelor mari sub cap este nerecomandată, deoarece poate favoriza blocarea gâtului în poziție flexată. Deoarece persoanele cu spondilită anchilozantă se pot răni cu ușurință în zona gâtului sau a spatelui, trebuie evitate săriturile sau mișcările bruște.

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Totul despre oxalați: ce sunt și cum îți afectează sănătatea
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.