Risc crescut de stres si depresie pentru angajatii care lucreaza de acasa

Risc crescut de stres si depresie pentru angajatii care lucreaza de acasa

Redactor Divahair.ro

Trecem printr-o perioada in care multi dintre noi am renuntat la programul obisnuit de lucru din birouri si ne-am retras in confortul propriei case pentru a ne desfasura activitatea. Dar poate telemunca sa ne influenteze productivitatea si starea de spirit, in ciuda beneficiilor pe care le aduce?

Un studiu Eurofound a concluzionat ca „angajatii care lucreaza de acasa se confrunta deseori cu granite neclare intre munca si viata personala”, ceea ce ne poate face sa ne simtim izolati si, uneori, deprimati. Atunci cand lucram singuri, pierdem latura sociala, colaborativa a muncii de birou. De asemenea, atunci cand copii cer atentie, vecinii sunt galagiosi, cainele latra sau partenerul ne intreaba cele mai insignifiante lucruri, poate fi o provocare sa ne concentram, ceea ce ne poate afecta nu doar productivitatea si calitatea muncii, ci poate avea un impact asupra sanatatii mintale si a starii de spirit.

femeie-stresata-care-vorbeste-la-telefon

Cercetarile arata ca singuratatea poate avea efecte negative asupra calitatii somnului, a capacitatatii de concentrare si a sanatatii generale.

Telemunca provoaca depresie?

Desigur, depresia nu apare doar ca urmare a izolarii sociale. Depresia poate proveni dintr-o varietate de cauze, incluzand predispozitia genetica, boala, un eveniment neplacut sau alte schimbari semnificative in viata personala (somaj, despartire, divort, decesul unei persoane dragi). Fiecare dintre noi experimentam si gestionam diferit provocarile, dar nu ar trebui sa ne fie teama sa cerem ajutor.

Daca ai experimentat o mare schimbare in viata ta, este rezonabil sa simti tristete. In timp ce tristetea poate evolua in cele din urma in depresie, este important sa intelegem ca depresia este o afectiune clinica tratabila.
In cazul in care starea noastra de spirit incepe sa interfereze cu viata de zi cu zi, este posibil sa dezvoltam depresie. Episoadele de depresie majora dureaza cel putin 2 saptamani.

Desi unele persoane cauta locuri de munca cu program flexibil si cu posibilitatea de a isi desfasura activitatea de acasa, un raport al fundatiei europene pentru imbunatatirea conditiilor de viata si de munca demonstrat ca 41% dintre angajatii care muncesc de acasa raporteaza niveluri mai ridicate de stres decat cei care lucreaza la birou.
Telemunca are atat provocari, cat si beneficii, deci exista modalitati de a ne bucura de munca de acasa. Iata cum sa eficientizam telemunca.

  1. Creaza un spatiu de lucru - Evita sa lucrezi din pat, imbracat in pijamale pana la orele amiezii. Suna tentant, dar in timp, acest stil de lucru isi pune amprenta asupra productivitatii si starii de spirit. Infiintarea unui spatiu de lucru la domiciliu iti va oferi un sentiment de separare intre locul in care trebuie sa muncesti si locul in care te poti relaxa.
  2. Comunica - Vorbeste cu un prieten sau cu un coleg la telefon, prin chat sau video. Simpla auzire a vocii unui prieten sau a unui membru al familiei va poate ajuta sa va simtiti mai conectati social si sa evitati sentimentul de izolare.
  3. Noteaza obiectivele - Depresia ne impiedica productivitatea, mai ales atunci cand lucram de acasa. O lista cu obiective masurabile ne poate ajuta sa monitorizam ceea ce dorim sa realizam, iar odata bifate, ne pot oferi satisfactie instantanee.
  4. Pauzele sunt productive pentru concentrare - Poate fi usor sa pierzi timpul atunci cand nu te afli intr-un birou. Crearea unui program pentru ziua de lucru nu ajta doar la indeplinirea sarcinilor zilnice, ci creeaza oportunitati de a face mici pauze benefice pentru minte.
  5. Ai grija de tine! - Nu te suprasolicita doar pentru ca ai impresia ca timpul iti permite sa indeplinesti mai multe sarcini. Este nevoie de timp pentru a te adapta schimbarii.
  6. Plimba-te - Iesitul la o plimbare scurta iti va aduce atat beneficii fizice, cat si psihice. Un mers activ timp de 10-15 minute te ajuta sa iti imbunatatesti starea de spirit.
  7. Alege remedii naturale pentru o stare de spirit buna - Depresia este o afectiune serioasa care are un impact negativ asupra modului in care simti, gandesti si actionezi. Atunci cand te simti lipsit de enrgie, ai probleme cu somnul, lipseste pofta de mancare, incearca rhodiola.

Rhodiola (rhodiola rosea) este o planta care se dezvolta in regiunile reci, montane din Europa si Asia. Radacinile sale fac parte din categoria adaptogenilor, plante care ajuta organismul sa se adapteze mai usor la stres.
Radacina plantei contine mai mult de 140 de ingrediente active, cele mai puternice fiind rosavin si salidrozide.
Rhodiola are o traditie indelungata, iar lipsa efectelor secundare face din aceasta minunata planta o optiune atractiva pentru cei care doresc sa isi imbunatateasca in mod natural sanatatea si starea psihica. De-a lungul secolelor, populatiile stabilite in regiunile nordice precum Rusia si Peninsula Acandinava au folosit rhodiola cu succes pentru a trata anxietatea, oboseala si depresia.

Un studiu a investigat efectele extractului de rhodiola la 101 persoane cu stres cauzat de ritmul de munca. Participantilor li s-au administrat 400 mg pe zi timp de patru saptamani. Dupa doar trei zile s-a constatat o imbunatatire semnificativa a simptomelor de stres, oboseala, epuizare si anxietate. Aceste imbunatatiri au continuat pe tot parcursul studiului.

Cum sa luati suplimente de rhodiola?

Extractul Rhodiola este disponibil pe scara larga sub forma de capsule sau tablete. Asigura-te ca etichetele acestor suplimente contin o cantitate standard de 3% rosavine si 1% salidrozide, acestea fiind proportiile naturale in radacina de Rhodiola.

Doza optima de Rhodiola pentru ameliorarea simptomelor de stres, oboseala sau depresie este de 400-600 mg pe zi.

Rhodiola

RHODIOLA Extract 500mg echiv. 7500mg, 3% rosavini si 1% salidrozide, de la COSMO PHARM® este secretul starii tale de bine:

  • creste semnificativ rezistenta si eficienta in perioadele de oboseala, stres, epuizare,
  • stimuleaza functia sistemului nervos,
  • echilibreaza nivelul serotoninei si al dopaminei prevenind aparitia depresiei, apatiei si anxietatii,
  • imbunatateste calitatea somnului si combate insomniile.

COSMO PHARM® iti aduce Sanatate din Natura!®

Articolul urmator
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
6 băuturi care te ajută să reglezi nivelul glicemiei
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?
Incepe quiz
Test de depresie: cat de mult esti afectata in viata de zi cu zi?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4 (5)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.