Rodia: beneficii și contraindicaţii

Rodia: beneficii și contraindicaţii

Redactor Andreea Baluteanu

Unul dintre cele mai sănătoase fructe, rodia are nu numai un gust delicios, ușor acrișor și efervescent, dar se dovedește și un aliat prețios pentru starea ta de bine. Treci peste disconfortul de a consuma fructul ca atare, bătându-ți capul cu semințele sale, deoarece rodia are nenumărate beneficii pentru sănătate consumată crudă! 

De partea cealaltă, există și câteva contraindicații ale devorării zilnice a bobițelor mici și roșii. Îți vorbim atât despre partea pozitivă, cât și despre cea negativă în rândurile de mai jos!

13 beneficii ale consumului de rodie

E minunată într-un mic dejun proaspăt și plin de vitamine, dar te va umple de fericire și atunci când o consumi pe post de gustare. Dacă preferi sucul de rodie, e recomandat să îl bei proaspăt, pentru a te bucura de toate superproprietățile sale. În cazul în care nu te poți abține și optezi pentru variante din comerț, măcar asigură-te că nu conțin zahăr adăugat. Acum, instalează-te comod și pregătește-te să citești mica noastră perorație în favoarea consumului de rodie. Iată care sunt beneficiile rodiei!

rodie in mana

E plină de antioxidanți și vitamine. Radicalii liberi din atmosferă stau la originea multor boli, mai ales atunci când este vorba despre orașele poluate ale României. Acolo unde există însă pericole sunt și apărători, iar antioxidanții neutralizează cu succes efectele devastatoare ale radicalilor liberi. Rodia e campioană din acest punct de vedere: conform studiilor, conține polifenoli, unii dintre cei mai puternici antioxidanți, de trei ori mai mult decât vinul roșu sau ceaiul verde. În ceea ce privește concentrația de vitamine, rodia include, pe lângă vitaminele B, C, E și K, minerale precum potasiu.

Susține imunitatea. Compoziția bogată în vitamina C a rodiei este un sprijin pentru sistemul natural de apărare a organismului. O singură rodie conține circa 40% din doza zilnică necesară de vitamina C. Dacă îți pregătești un suc, consumă-l proaspăt, deoarece vitamina C își pierde proprietățile atunci când e pasteurizată.

Poate preveni unele forme de cancer. Luptând cu inflamația din corp, rodia este un sprijin prețios pentru prevenirea cancerului, iar cercetătorii au accentuat mai ales rolul său în bătălia cu cancerul de prostată. Deși studiile sunt încă în stadiu inițial, nu poate să nu ne bucure această descoperire.

Previne boala Alzheimer. Tot datorită conținutului ridicat de antioxidanți, rodia protejează memoria și poate astfel să prevină instalarea nemiloasei boli.

Ajută digestia. Așază-te la masă, toarnă-ți un pahar cu suc proaspăt de rodie și te vei bucura de un tranzit intestinal mult mai bun. Printre beneficiile rodiei se numără și atenuarea simptomelor bolii Crohn, colitei ulcerative sau ale altor boli inflamatorii intestinale.

Reduce placa dentară. Investeşte într-o apă de gură pe bază de extracte de rodie și clătește-te cu ea o dată sau de două ori pe zi: s-a dovedit că gestul poate reduce riscul apariției plăcii dentare.

Alină simptomele artritei. Grație conținutului ridicat de flavonoide, rodia reduce inflamația din corp, diminuând astfel simptomele osteoartritei. De asemenea, studiile au pus accent și pe beneficiile rodiei contra osteoporozei, artritei reumatoide sau a altor tipuri de inflamații ale articulațiilor.

Protejează de bolile de inimă. Considerat unul dintre fructele cele mai prietenoase cu inima, rodia îmbunătățește circulația sângelui și protejează arterele. Unele studii au subliniat și faptul că rodia poate preveni îngroșarea arterelor, dar cercetarea este încă incipientă și insuficientă. De partea cealaltă, reține că acest fruct poate interfera în mod negativ cu medicamentele administrate pentru colesterol și tensiune, așa că discută întotdeauna cu medicul tău dacă e sigur pentru tine să consumi rodie.

Reduce tensiunea. Oamenii de știință au nuanțat și superputerea rodiei de a reduce tensiunea sistolică.

Te ferește de gripă și răceală. Cu oscilațiile de temperatură pe care le experimentăm în ultima perioadă, nu ar strica să consumi mai multe rodii. Fructul deține proprietăți antivirale și antibacteriene, are vitamina C și vitamina E, fiind aliat al imunității și „spaimă” pentru infecțiile din corp.

Îmbunătățește performanțele sexuale și fertilitatea. Vrei să faci un bebe? Nu ar strica să te înțelegi mai bine cu rodia. Datorită capacității de a lupta contra stresului oxidativ, cu efecte dezastruoase asupra sexualității, fructul nostru drag poate reduce disfuncțiile și poate crește fertilitatea. De asemenea, rodia accentuează și producția de testosteron, hormonul care stimulează dorința de sex.

Crește performanța sportivă. Extractele fructului pot reduce febra musculară și grăbesc recuperarea, având de asemenea rol și în diminuarea stresului oxidativ cauzat de activitatea sportivă.

Poate fi un sprijin contra diabetului. Rodia era folosită tradițional în India și Orientul Mijlociu ca remediu pentru diabet, dar cercetările sunt încă neconcludente din acest punct de vedere. Fructul poate fi însă util pentru a reduce rezistența la insulină și glicemia.

inima din rodie

Rodia: are și contraindicații?

Deși efectele adverse ale consumului de rodie sunt rare și clar pleacă genunchiul în fața beneficiilor, lucrurile stau puțin diferit atunci când este vorba despre aplicarea topică a extractelor de rodie. Iată ce trebuie să iei în calcul!

Rodia nu este recomandată atunci când suferi de diaree. Deși doctorii nu consideră neapărat că rodia poate înrăutăți această problemă digestivă, e mai bine să limitezi consumul său până ce te faci bine.

Extractele de rodie pot fi periculoase dacă suferi de alergii. În timp ce consumul fructului e în general inofensiv, dacă aplici extracte de rodie direct pe piele sau le administrezi oral poți suferi de efecte adverse precum iritații, umflături, mâncărimi, usturime, secreții nazale sau dificultăți respiratorii.

Rodia poate fi periculoasă în sarcină sau dacă alăptezi. Din nou, limitează-te la suc de rodie sau la consumul fructului, deoarece extractele se pot dovedi riscante.

Rodia poate produce daune celor care suferă de tensiune scăzută. Deoarece reduce tensiunea, rodia poate fi periculoasă dacă te confrunți deja cu acest fenomen.

Evită rodia dacă urmează să faci o operație. Dat fiind faptul că reduce tensiunea, consumul de rodie poate fi riscant înainte de desfășurarea unei operații. Medicii recomandă să nu o mai consumi cu două săptămâni înainte de intervenție.

Rodia are și beneficii, și contraindicații, de aceea e vital să ai grijă atunci când o consumi. Dacă mănânci fructul direct sau savurezi un pahar proaspăt de suc, grijile sunt infime, însă fii atentă cu extractele de rodie.

Vezi și care sunt beneficiile consumului de grepfrut roșu!

Surse foto: Pexels

Articolul urmator
Guarana: beneficii și proprietăți
Guarana: beneficii și proprietăți

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

5 (4)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.