Colita ulcerativă: cauze, simptome, tratament

Cuprins
- Cauzele care declanșează colita ulcerativă
- Tipuri de colită ulcerativă
- Simptomele colitei ulcerative
- Analize utilizate în diagnosticul colitei ulcerative
- Complicațiile colitei ulcerative
- Tratament pentru colita ulcerativă
Colita ulcerativă reprezintă o boală autoimună, caracterizată prin dureri constante de burtă, presiune în zona ombilicală, crampe și diaree. Mai ales atunci când acestea se manifestă zi de zi, calitatea vieții poate fi considerabil afectată. Deseori, vizita la medic devine o urgență când boala începe să se manifeste agresiv. Apare nevoia de a defeca urgent, de aproximativ 10-20 de ori pe zi, însoțită de diaree cu sânge sau eliminări purulente din anus.
Cauzele care declanșează colita ulcerativă
Colita ulcerativă este frecvent întâlnită la persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 50 de ani, dar poate să apară la orice vârstă, iar unii oameni pot dezvolta boala după vârsta de 60 de ani.
Cauzele bolii includ: sensibilitatea la anumite produse alimentare, reacția negativă la antibiotice sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, infecțiile virale, o dietă dezechilibrată, însoțită de incapacitatea de a gestiona stresul și un sistem imunitar slăbit. Studiile au demonstrat, de asemenea, o asociere între hormonii exogeni, cum ar fi contraceptivele orale, și boala colonului iritabil.
Tipuri de colită ulcerativă
Există mai multe tipuri de colită ulcerativă:
Colita ulcerativă simplă - inflamația se limitează la zona cea mai apropiată de anus, iar sângerarea rectală poate fi singurul semn al bolii. Această formă de colită ulcerativă tinde să fie cea mai ușoară.
Proctosigmoidita - inflamația implică rectul și colonul sigmoid (capătul inferior al colonului). Semnele și simptomele includ diaree cu sânge, crampe abdominale, durere de burtă și incapacitate de a defeca.
Colita distală - inflamația se extinde de la rect, prin colonul sigmoid. Semnele și simptomele includ diaree cu sânge, crampe abdominale, durere în partea stângă a abdomenului și pierderea neintenționată în greutate.
Pancolita - afectează adesea întregul colon și provoacă diaree cu sânge, crampe abdominale și durere, oboseală și pierdere semnificativă în greutate.
Colita ulcerativă acută - această formă rară de colită afectează întregul colon și provoacă dureri severe, diaree, sângerare, febră și incapacitate de a mânca.
Aproximativ 10% din pacienți au o formă de colită neclasificată, o combinație între boala Crohn și colita ulcerativă.
Simptomele colitei ulcerative
Cele mai comune simptome ale colitei ulcerative sunt: durerile constante de burtă, crampele, diareea și, în cazuri de colită ulcerativă acută, defecarea dureroasă cu sânge și puroi. Mai frecventă decât diareea este constipația. Unele persoane pot avea, de asemenea, febră și pot scădea rapid în greutate. În cazuri severe, pot apărea lipsa poftei de mâncare și senzația de slăbiciune, însoțite de boli hepatice și dureri articulare severe.
Adeseori, colita ulcerativă se manifestă pe o perioadă scurtă, după care intră în remisie. Simptomele dispar în câteva zile și revin după o lungă perioadă. Există însă și cazuri în care simptomele sunt aproape permanente, iar vizita la medic devine obligatorie, pentru a se găsi tratamentul potrivit.
Analize utilizate în diagnosticul colitei ulcerative
- Colonoscopia
- Testele de sânge (care pot arăta o posibilă infecție sau inflamație)
- Hemoleucograma completă
- Proteina C reactivă
- VSH (viteza de sedimentare a hematiilor)
- Coprocultură (proba de fecale)
Tomografia computerizată și rezonanța magnetică pot fi alte teste moderne concludente. Medicul poate recomanda unul dintre aceste teste neinvazive atunci când vrea să excludă orice posibilă inflamație la nivelul intestinului subțire.
Complicațiile colitei ulcerative
Netratată, colita ulcerativă poate duce la complicații grave. Astfel, poate crește riscul de cancer de colon, pietre la rinichi, osteoporoză, deficiențe nutriționale și o mulțime de afecțiuni ale sistemului musculo-scheletic.
Potrivit www.webmd.com, persoanele care suferă de colită ulcerativă timp de 8 ani sau mai mult au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon. Vizita la medic și analizele periodice ajută la depistarea precoce a bolii, evitându-se posibilele complicații.
Tratament pentru colita ulcerativă
Colita ulcerativă poate fi greu de gestionat din punct de vedere nutrițional. Se recomandă o dietă bogată în alimente proaspete, fructe, legume și multe fibre, evitându-se alcoolul, zahărul, lactatele, alimentele grase și mâncărurile picante. Uleiul de pește, vitaminele A, B, C, D și E și probioticele ajută mult la îmbunătățirea stării de sănătate.
Vezi cum poți trata colita ulcerativă în mod natural!
Colita ulcerativă afectează lumea în mod diferit. De aceea, medicul va prescrie un tratament personalizat, în funcție de gravitatea bolii, agresivitatea simptomelor și durata acestora.
Dacă simptomele sunt ușoare, tratamentul se va baza pe câteva medicamente care să țină diareea și durerile de burtă sub control. În cazul în care boala este în stadiu avansat, se prescriu steroizi și suplimente care să întărească sistemul imunitar. Dacă simptomele sunt severe și medicamentele nu mai ajută, este indicată intervenția chirurgicală pentru eliminarea porțiunii afectate a colonului. În felul acesta se exclude riscul cancerului de colon pe viitor!
Pentru a spori vindecarea, pe lângă medicamente, trebuie să iei în considerare starea emoțională, consilierea sau alte terapii complementare, cum ar fi homeopatia sau acupunctura. Foarte important este și stilul de viață, care trebuie să includă obligatoriu opt ore de somn pe noapte, alimentație sănătoasă, mese regulate, exerciții fizice și eliminarea stresului!



Surse foto: iStock