Afla totul despre alergenii din aer!

Afla totul despre alergenii din aer!

Chiriac Iulia

Ti se inrosesc ochii, stranuti, ai nasul infundat si esti mai nervoasa cand mergi vara la tara? Nu este din cauza drumului lung si nici a soarelui puternic! Mai degraba este posibil sa ai alergie la substantele din aer!

Ce este alergia?

Cand o persoana devine mai sensibila la al-2lea contact cu un antigen sau la orice modificare a organismului provocata de o substanta capabila sa se comporte ca un antigen (substanta care introdusa in organsim determina aparitia anticorpilor), atunci acea persoana poate suferi de alergie. Este o reactie anormala a organismului la o anumita substanta, cauzata de o hipersensibilitate crescuta a organismului fata de acea particula.

Alergia poate fi provocata de alergenii din aer sau pneumalergeni (praf, mucegaiuri, polen etc), alergenii din alimente (oua, capsuni, nuci, rosii, delikat), de medicamente (Penicilina, Tetraciclina etc.),de paraziti (helmitioza, micozele), de droguri; o predispozitie sau o hipersensibilizare la anumiti alergeni poate fi mostenita de la parinti.

Alergia cu pneumalergeni este clasificata infunctie de perioada de aparitie in:

- sezoniera numita si febra de fan care apare dincauza polenului transportat de vant;

- nesezoniera sau perena si se manifesta tot timpul anului, fara variatie de sezon si apare ca urmare a expunerii la praful de casa, la mucegaiuri, la substante chimice etc. aflate permanent in mediu.

Care sunt alergenii din aer?

Mucoasa respiratorie este expusa alergenilor din mediul ambient care patrund in organism prin inhalare.  Aerul vehiculeaza miliarde de particule invizibile pentru ochiul liber care nu afecteaza majoritatea persoanelor, ci  doar pe cele care prezinta hipersensibilitate fata de acea substanta, forma de manifestare fiind rinita alergica (inflamatia de natura alergica a mucoasei nazale).

Alergenii din aer pot fi: substante de origine animala(par, blana sau descuamari epidermice) pisica, caine, cal, bovine, ovine; fulgi de pasari domestice (gaina, rata, gasca etc)alergia poate apare ca urmare a utilizarii pernelor de fulgi; praf de creta; Daphnia, mici crustacei care servesc drept hrana pestilor din acvariu; polenul; mucegaiurile; praful de casa, care este si cel mai raspandit alergendin aer.

Care sunt simptomele alergiei la pneumalergeni?

Semnele si simptomele variaza de la o zi la alta, uneori si in cadrul aceleiasi zile si includ: rinoree apoasa; nas infundat; stranut in salve; iritatie si mancarime a nasului si a ochilor; senzatie de uscaciune a nasului; lacrimare intensa; ochi rosii; cefalee frontala; iritabilitate; tuse si wheezing.

Cum punem diagnosticul de alergie la pneumalergeni?

Simptomele si semnele sunt cele care indica natura procesului alergic si deseori alergenii responsabili. Diagnosticul de alergie la pneumalergeni este sustinut de semnele fizice si de prezenta eozinofilelor in secretiile nazale.

Testele cutanate pozitive sunt utile pentru identificarea alergenilor responsabili.

Testele de provocare se poate efectua cand un test cutanat pozitiv ridica problema roluluiunui anumit alergen in producerea simptomelor. Alergenul poate fi aplicat la nivelul ochilor, nasului sau plamanilor. 
alergenii

 

Care este tratamentul alergiei cu alergeni din aer?

Tratamentul alergiei vizeaza diminuarea simptomelor si prevenirea aparitiei acestora prin:

- evitarea expunerii la alergenul cauzal identificat sau suspectat pentru diminuarea simptomelor;

- hiposensibilizarea/ imunomodularea - se fac injectii cu extracte ale alergenilor identificati prin teste cutanate, in doze progresive plecand de la dilutii mari;

- antihistaminice orale;

- simpatomimetice, utilizate la indicatiile medicului;

- glucocorticoizi, administrati pe cale orala sausub forma injectabila ;

- cromoglicat de sodiu, sub forma unui spray nazal(prin intermediul unei pompe activate de presiune digitala).

Nu trebuie sa uitam ca reusita maxima o vom avea daca vom evita contactul cu elergenii: deci, nu stati in praf sau nu stergeti praful daca sunteti alergici,nu utilizati parfumuri sau deodorant, nu tineti flori in casa sau in ghiveci (oricand exista in acel spatiu mucegai), evitati locuintele umede, aerisiti foarte bine locuinta, aveti grija sa nu raciti (suprainfectia stimuleaza boala de baza) si la toate acestea adaugati medicatia, insa doar la sfatul medicului.

Articolul urmator
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Numărul de pași pe care trebuie să-l faci zilnic dacă nu vrei să mori devreme
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul
Incepe quiz
Eşti altruist sau eşti Grinch în persoană? Acest quiz îți va dezvălui totul

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

2.3 (3)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.