Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament

Sindromul Ramsay-Hunt: cauze, simptome și tratament
Redactor Raluca Margean
Duminică, 31.07.2022

Sindromul Ramsay Hunt (RHS) este o afecțiune rară, care se manifestă printr-o erupție dureroasă în jurul urechii, pe față și pe gură. Este, de fapt, o complicație a bolii zona zoster și apare atunci când virusul varicelo-zosterian infectează nervul facial. De exemplu, dacă ai avut varicelă în copilărie, chiar dacă petele se vindecă, virusul continuă să trăiască în nervii pe care i-a infectat. Dacă nu este reactivat, virusul este inofensiv, însă în caz contrar, apar noi simptome, precum slăbiciune facială sau paralizie. Află din acest articol mai multe informații utile despre sindromul Ramsay Hunt, inclusiv cea mai eficientă metodă de tratament!

 

Cuprins

Simptomele sindromului Ramsay Hunt

Există mai multe simptome care pot apărea ca urmare a reactivării acestui virus. Este posibil ca unele să se dezvolte mai devreme, iar altele mai târziu, însă un lucru este sigur, și anume faptul că majoritatea persoanelor au erupții cutanate și vezicule dureroase pe față.

Iată, așadar, care sunt principalele simptome ale sindromului Ramsay Hunt (RHS):

  • O erupție cutanată sau vezicule dureroase înăuntrul sau în jurul urechii, scalpului sau pe linia părului;
  • Vezicule în interiorul gurii;
  • Senzație generalizată de arsură pe zona afectată;
  • Slăbiciune pe partea afectată a feței, care face ca mușchii feței să cadă;
  • Imposibilitatea de a închide ochiul sau de a clipi pe partea afectată;
  • Gust alterat pe jumătatea afectată a limbii;
  • Pierderea expresiei faciale pe partea afectată, paralizie;
  • Dificultate de a mânca, bea și vorbi;
  • Dureri puternice de ureche, față sau cap;
  • Pierderea auzului pe partea afectată;
  • Amețeală/vertij;
  • Țiuit în ureche pe partea afectată.

Diagnosticul sindromului Ramsay Hunt

În general, diagnosticul este dificil, deoarece simptomele variază de la o persoană la alta și sunt similare cu alte cauze ale paraliziei faciale. Pentru a stabili dacă este vorba despre RHS, medicul va recomanda următoarele teste și investigații:

  • Anamneza amănunțită (examinarea clinică a pacientului);
  • Examinarea urechii și a funcției nervului facial (de exemplu închiderea ochilor);
  • Teste de sânge și piele pentru identificarea virusului varicela zoster;
  • Teste de auz;
  • Teste de imagistică prin rezonanță magnetică (pentru identificarea zonelor de inflamație pe traseul nervului facial);
  • Alte teste pentru a determina gradul de afectare a nervului facial;
  • Electromiografia (pentru a vedea dacă nervul facial este deteriorat).

Cauzele sindromului Ramsay Hunt

Virusul care cauzează zona zoster
Sursa foto: iStock.com

Sindromul Ramsay Hunt este cauzat de o reactivare a virusului herpes zoster responsabil pentru apariția varicelei în copilărie. Acest virus rămâne în organism și poate infecta nervul care controlează mișcările faciale și nervul senzorial care alimentează fața. Infecția duce la iritarea și inflamarea nervului și la apariția celorlalte simptome.

Sindromul Ramsay Hunt este o afecțiune rară, care apare, de obicei, la adulții peste 60 de ani, atât bărbații, cât și femeile fiind afectați în mod egal.

Ce determină reactivarea virusului zona zoster?

Motivele pentru reactivarea virusului varicelei nu sunt cunoscute pe deplin. Cercetătorii susțin că slăbirea sistemului imunitar se poate număra printre cauze. Explicația constă în faptul că, atunci când sistemul imunitar slăbește, organismul nu mai poate lupta împotriva infecțiilor, devenind, astfel, vulnerabil la virus. Stresul poate fi un declanșator al virusului, deoarece atunci când ești supus unui stres constant, sistemul tău imunitar scade semnificativ.

Este sindromul Ramsay Hunt contagios?

Sindromul Ramsay Hunt nu este contagios, astfel încât nu poți lua RHS de la o persoană infectată. Totuși, persoanele care nu au făcut varicelă în copilărie sau nu sunt vaccinate pot dezvolta varicela în urma contactului cu erupția cutanată sau veziculele deschise de la o persoană care are RHS.

Tratament pentru sindromul Ramsay Hunt

Pentru tratarea sindromului Ramsay Hunt se administrează, de obicei, medicamente antivirale precum aciclovir sau famciclovir, dar  și corticosteroizi precum prednison. Antiinflamatoarele sau steroizii pot ajuta la diminuarea durerii prin reducerea inflamației nervilor. Cu toate acestea, chiar și cu tratament, unele persoane pot rămâne permanent cu un anumit grad de paralizie facială și pierderea auzului.

În timpul terapiei, pacienții sunt sfătuiți să poarte un plasture pentru ochi pentru a preveni rănirea corneei și alte leziuni ale ochiului, ținând cont de faptul că ochiul nu se închide complet. În unele cazuri, se poate folosi un lubrifiant special pentru ochi noaptea și lacrimi artificiale în timpul zilei pentru a preveni uscarea ochiului.

Medicul va recomanda și alte medicamente, în funcție de simptomele fiecărei persoane în parte. Este posibil să fie nevoie de medicamenete împotriva amețelilor, anti-convulsii, anti-anxietate și altele. Studiile au demonstrat că substanța capsaicină (care se regăsește în ardeii iute) poate ajuta la gestionarea durerii neuropatice asociată cu nevralgia postherpetică, una dintre complicațiile zonei zoster. Nevralgia afectează fibrele nervoase și pielea, cauzând dureri puternice mult după dispariția erupțiilor și veziculelor. 

Este posibilă vindecarea completă a sindromului Ramsay Hunt?

Statisticile spun că, atunci când tratamentul antiviral este administrat în termen de 72 de ore de la dezvoltarea simptomelor, aproximativ 70% dintre oameni vor experimenta o recuperare aproape completă. Dacă tratamentul este început mai târziu, șansele de vindecare completă scad la 50%. În general, cu cât daunele provocate sunt mai grave, cu atât perioada de recuperare este mai mare și șansele mai mici de recăpătare completă a funcțiilor normale. Dacă afectarea nervului este ușoară, recuperarea ar trebui să aibă loc în câteva săptămâni.

Pentru majoritatea oamenilor, pierderea auzului și paralizia facială asociate cu sindromul Ramsay Hunt sunt temporare. Cu toate acestea, în unele cazuri, daunele pot fi permanente. 

Complicațiile sindromului Ramsay Hunt

Femeie care se uită în oglindă la ochi
Sursa foto: iStock.com

În unele cazuri, afecțiunea se poate agrava, provocând mai multe probleme, precum: 

  • Modificări ale aspectului feței (desfigurare);
  • Schimbarea gustului;
  • Leziuni ale ochiului care pot duce la pierderea vederii;
  • Nevralgie postherpetică;
  • Spasm al mușchilor feței sau al pleoapelor;
  • Afectarea nervilor poate provoacă reacții anormale (de exemplu, zâmbetul face ca ochiul să se închidă).

Rar, virusul se poate răspândi la alți nervi sau chiar la creier și măduva spinării, provocând:

Dacă te confrunți cu astfel de simptome, poate fi necesară o spitalizare. 

Metode de prevenție

Prevenirea virusului varicela zoster se face prin vaccinarea împotriva varicelei la copii și prin administrarea unui vaccin împotriva zonei zoster pentru persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Aceste vaccinări reduc mult șansele de infectare cu virusul varicela zoster și automat reduc și șansele de a contracta sindromul Ramsay Hunt.

Așadar, sindromul Ramsay Hunt este o afecțiune rară, dar severă, care provoacă erupții cutanate pe față, slăbiciune facială sau chiar paralizie. Boala este dificil de diagnosticat, fiind necesare mai multe teste și investigații specifice. Dacă tratamentul se administrează în primele 3 zile, este posibilă o vindecare completă, de aceea este important să te adresezi unui medic specialist atunci când apar primele simptome.

Vezi si
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Slăbiciune musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 31.07.2022
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Cancer apendicular: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 31.07.2022
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Întindere musculară: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Duminică, 31.07.2022

Surse foto: iStock.com

Surse articol: mountsinai.org rarediseases.org

Articolul urmator »
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Hipopion: cauze, simptome și tratament
Raluca Margean | Sâmbătă, 13.04.2024
Incepe quiz
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?
De ce tratament ai nevoie în funcție de tipul de ten?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

1 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Sindromul Skeeter: cauze, simptome și remedii
Raluca Margean | Duminică, 29.09.2024

Ne găsești pe