Studiu: Decongestionantele nazale pot preveni afecțiunile virale de sezon

Studiu: Decongestionantele nazale pot preveni afecțiunile virale de sezon
Redactor Andreea Baluteanu
Luni, 01.11.2021

Mai ales în contextul pandemiei actuale, care a lovit întreaga lume, afecțiunile virale, ce curmă existențe și lasă adesea sechele chiar și celor care scapă cu viață în urma lor, sunt în centrul atenției. Știi prea bine că noi considerăm că e de preferat să previi decât să tratezi, de aceea am căutat aliatele naturale cu ajutorul cărora să te ții departe de afecțiunile virale ale sezonului și nu numai, potențându-ți o stare de bine și în cazul alergiilor, astmului sau problemelor de insomnie cauzate de nasul înfundat și dificultățile de respirație.

Află din rândurile de mai jos de ce considerăm că decongestionantele nazale pot preveni afecțiunile de sezon! Vezi de asemenea care sunt ingredientele de bază din cadrul acestor soluții și cum dau ele randament, conform studiilor!

Decongestionantele nazale: ce spun studiile despre ele

Medicina se află în continuă schimbare, iar descoperirile și avansul tehnologic sunt la ordinea zilei. Dacă ți se pare că tot ceea ce cunoaștem acum este un dat, află că a fost nevoie de 150 de ani pentru ca „revelația” medicului Ignaz Semmelweiss, care a atras atenția în secolul al XIX-lea colegilor săi de breaslă că era necesar să își spele mâinile după fiecare consultație, să fie și încetățenită.

femeie bolnava cu bluza in dungi care tine mana la gura

Azi, oamenii de știință cred însă că mai important chiar decât igiena mâinilor (la rândul ei fundamentală) este să îți speli nasul și sinusurile. Are cu atât mai mult sens această afirmație atunci când ne gândim că nu ne îmbolnăvim niciodată în urma contactului virusului cu mâinile, ci pentru că ducem acest microorganism periculos la nas sau la gură, căile de pătrundere în organism.

Prin urmare, mergând pe urma raționamentelor cercetătorilor, nu ar fi mai indicat să ne spălăm nasul cu o substanță sau un ingredient care blochează adeziunea și alipirea virusurilor și a bacteriilor? Este ceea ce face xylitol-ul, component de bază al spray-urilor nazale XLEAR, despre care îți vom vorbi mai jos. Un îndulcitor folosit în mod natural ca înlocuitor al zahărului, xylitol-ul este extras din fibrele unor soiuri de fructe, legume, cereale sau chiar ciuperci și a dovedit de-a lungul anilor proprietăți antimicrobiene și antiinflamatoare, având și un alt mare plus, acela că administrarea sa este bine tolerată de către adulți și copii.

Dar am promis studii și ne ținem de cuvânt: cercetările sunt nu numai consistente și bogate, dar și atât de revelatoare, punând la dispoziție o literatură de specialitate convingătoare.

Primele cercetări de gen au fost realizate în 1998, prin studiul Anti-Adherence of Bacteria, ce arăta că xylitol-ul bloca adeziunea bacteriilor la celulele epiteliale, inhibând astfel alipirea microorganismelor la țesuturi.

Dovezi și mai edificatoare veneau în 2001, atunci când, într-un studiu pilot coordonat de J.D. Weissman se ajungea la concluzia că o soluție pe bază de apă și xylitol oferea rezultate mai bune în calmarea simptomelor rinosinuzitei cronice, comparativ cu mult mai populara soluție salină de irigare.

O cercetare din 2015 sublinia rezultate și mai promițătoare, Dr. Nsouli accentuând într-o prezentare faptul că un spray nazal pe bază de xylitol îmbunătățea fluxul de aer cu 35% și ameliora calitatea vieții participanților la studiu. Aceste opinii erau întărite și de studiul Improved Nasal Volume Utilizing Hyperosmotic Saline Xylitol Mixture (Effective Alternative or Adjunct to Decongestants and Antihistamines) desfășurat în 2019, condus de Dr Olmos și Baba, ale căror cercetări indicau că la numai 3 minute după utilizarea unui spray cu xylitol și soluție salină, volumul de aer din căile respiratorii creștea cu 20%.

Eficacitatea decongestionantelor nazale împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2

Înainte de a trece la prezentarea rezultatelor uluitoare la care au ajuns studiile, vrem să nuanțăm faptul că niciun tratament nu poate înlocui medicația prescrisă de către doctor în cazul infestării cu virusul Covid-19.

femeie bolnava care sta in pat si foloseste spray nazal

Cu toate acestea, decongestionantele nazale pe bază de xylitol pot preveni această afecțiune sau pot completa gama de tratament, indică multe studii.

După câte suntem sigure că știi și tu, pandemia de Coronavirus a debutat în provincia Wuhan din China, în decembrie 2019, și de atunci afectează în moduri nemaivăzute umanitatea. Există un vaccin, cercetătorii continuă să studieze tratamentele disponibile, iar accentul este pus în continuare pe prevenție.

Iar fundamentul folosirii spray-urilor nazale în cazurile de infestare cu virusul SARS-CoV-2 este evident. În urma cercetărilor realizate și puse laolaltă de oamenii de știință într-o corespondență din martie 2020, se arăta că nasul, sau mai precis căile nazale, sunt principala cale prin care ne infectăm cu virusul. Aceleași idei erau întărite și prin cercetarea Mapping How SARS-CoV-2 Infects the Body din mai 2020.

În ceea ce privește eficacitatea propriu-zisă a xylitol-ului în cazurile de Coronavirus, trebuie menționat un studiu din august 2020, care sublinia că acest ingredient împiedică alipirea virusurilor de țesuturi.

Eficiența decongestionantelor nazale era afirmată și printr-un studiu din septembrie 2020, care creiona efectele pozitive ale folosirii acestor produse: diminuarea mai rapidă a durerilor de cap și a congestiei nazale, precum și scurtarea duratei de manifestare a simptomelor.

Nu numai xylitol-ul era „lăudat” pentru rolul său pozitiv în calmarea simptomelor și a evoluției infecției cu SARS-CoV-2, dar și extractele de semințe de grapefruit. Împreună, acestea nu numai că reduceau manifestarea bolii, dar conduceau și la apariția mai rapidă cu 50% a unui test negativ în rândul participanților.

Însă unele dintre cele mai revelatoare studii s-au desfășurat la Universitatea din Utah și la Universitatea din Geneva. Acestea ajungeau la o concluzie extraordinară: că folosirea spray-ului nazal XLEAR distrugea in vitro virusul SARS-CoV-2 în proporție de 99,99%! Autorii studiului puneau de asemenea accent pe larga disponibilitate a spray-ului nazal, dar și pe rolul pe care îl deținea în ușurința purtării măștii.

Dar și National Jewish Health, singura facilitate din lume concentrată pe adunarea laolaltă a cercetărilor comunității medicale în cazul afecțiunilor respiratorii, accentua importanța spălăturilor nazale, pentru curățarea mucusului și îmbunătățirea eficienței medicamentației administrate, îndepărtarea alergenilor și a iritanților, a bacteriilor și a virusurilor și curățarea și ameliorarea funcționării căilor nazale.

Dacă ești curioasă, poți studia numeroase alte cercetări ce au adunat dovezile copleșitoare în favoarea utilizării decongestionantelor nazale și a xylitol-ul în mediul online.

Decongestionantele nazale de la XLEAR îți protejează sănătatea iarna aceasta!

E ușor să îți menții starea de bine atunci când ai la dispoziție gama de decongestionante nazale pe bază de xylitol și alte ingrediente naturale (între care și extractele de semințe de grapefruit), precum și dispozitivele de spălare a nasului și a sinusurilor.

imagine cu inainte si dupa folosirea spray-ului Xlear

Sursa foto: Instagram

Compania XLEAR INC. S.U.A este liderul mondial în producția și distribuirea unei game complete de produse naturiste și homeopate pe bază de xylitol, fiind unica ce produce sub aceeași umbrelă îndulcitori, decongestionante nazale, produse de igienă dentară și bomboane pentru copii. Produsele de decongestie nazala XLEAR SINUS CARE®, cele care ne interesează pe noi, previn afecțiunile cronice (alergii, sinuzite, rinite alergice) și pot trata episoadele acute precum guturai, afecțiuni virale sau bacteriene de sezon. Nu aștepta să te îmbolnăvești, descoperă și tu efectele produselor XLEAR!

Surse foto: iStock

Articolul urmator »
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Constelații familiale: ce sunt și cum te pot ajuta
Andreea Baluteanu | Joi, 12.10.2023
Incepe quiz
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?
Cât de ușor cred bărbații că te pot seduce?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

3 (1)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Greșeli alimentare care te pot îmbolnăvi
Andreea Baluteanu | Miercuri, 20.03.2024

Ne găsești pe