Sunt tot timpul obosită și adormită: ce este de făcut?

Sunt tot timpul obosită și adormită: ce este de făcut?

Redactor Andreea Baluteanu

Să te simți obosită a devenit, pentru multe dintre noi, un stil de viață. A te trezi plină de energie, cu un zâmbet luminos pe buze, e un scenariu de film SF mai degrabă decât o realitate în viața contemporană.

Dar, deși sunt multe cauze care pot sta la baza lipsei de energie și a stării de oboseală, vestea bună este că majoritatea dintre ele pot fi ușor remediate. Descoperă mai jos care sunt principalele greșeli pe care le comiți și din cauza cărora te simți mereu adormită, precum și remediile pe care să le pui cât mai curând în practică.

Mai mereu obosită, mai mereu adormită: soluții care chiar funcționează

Ne-am resemnat și ne-am obișnuit să ne simțim obosite, dar acest fapt dăunează. Chiar dacă ții sub control aceste stări și ai impresia că nu îți afectează calitatea vieții, ele pot cauza probleme grave pe termen lung: fragilizarea imunității și bolile cronice (da, inclusiv cancerul) sunt legate de starea de oboseală generalizată.

femeie obosita sta cu capul pe masa plina de pahare de cafea

De când nu ai dormit un somn bun? Dacă nici nu îți mai amintești răspunsul, iată care sunt cauzele ce pot sta la baza dificultăților cu care te confrunți.

Nu dormi suficient. Evident că principala cauză pentru care te simți obosită și adormită este că nu dormi suficient sau că nu te odihnești așa cum trebuie. Specialiștii afirmă că sunt necesare minimum 7 ore de somn pe noapte pentru a-ți restaura nivelurile de energie.

Ce e de făcut? Încearcă să bifezi acest număr de ore. De asemenea, caută să mergi la culcare la aceeași oră chiar și în weekend și să respecți aceeași constanță și în ceea ce privește trezirea. Scurtele reprize de somn de pe timpul zilei pot de asemenea să te ajute să te odihnești mai bine.

Nu dormi atunci când trebuie. Nu e suficient să dormi cele 7-9 ore necesare de somn, ci să și pleci în lumea viselor în intervalul potrivit. Dormitul ziua poate tulbura ritmul circadian, iar lipsa somnului noaptea cauzează probleme de sănătate.

Ce e de făcut? Încearcă să bifezi orele de somn cuprinse între 10 PM – 2 AM; dacă nu este posibil și lucrezi în ture, fă întuneric beznă în dormitor când te odihnești în timpul zilei și ferește-te de sursele artificiale de lumină noaptea, purtând ochelari de protecție.

Consumi prea mulți carbohidrați rafinați. Deși carbohidrații cresc nivelurile de energie, cei rafinați oferă doar un boost momentan, urmând să scadă glicemia după puțină vreme, ceea ce provoacă starea de oboseală.

Ce e de făcut? În loc să consumi produse de patiserie sau dulciuri, mizează pe carbohidrații din legume și fructe, care mențin constante nivelurile de energie pe tot cuprinsul zilei.

Nu consumi suficiente proteine. Cercetătorii au ajuns la concluzia că, dintre toate categoriile de alimente, proteinele sunt cele a căror absență cauzează oboseală în cel mai înalt grad. Astfel, un studiu realizat pe studenți coreeni arăta că cei care consumau de minimum două ori pe zi proteine din carne, ouă sau fasole erau mult mai odihniți.

Ce e de făcut? Integrează surse de proteine de calitate la fiecare masă.

Nu te hidratezi așa cum trebuie. Apa e necesară tuturor proceselor pe care le desfășori zilnic, iar atunci când lipsește vei observa că îți e mai dificil să te concentrezi și că îți lipsește energia.

Ce e de făcut? Nu te baza neapărat pe sugestia celor 8 pahare de apă pe care să le bei zilnic; aportul acestui lichid esențial supraviețuirii depinde de sex, vârstă sau greutate. Mai degrabă încearcă să îți stabilești un program de hidratare (sunt aplicații care îți amintesc să bei apă) și fii atentă la semnele de deshidratare: piele uscată, sete, dureri de cap, amețeală și, firește, oboseală.

femeie obosita in pat care opreste alarma de la ceas

Consumi prea multe băuturi energizante. Unde crezi că pleacă oboseala după ce ai alungat-o cu cafeina, zahărul, aminoacizii sau vitaminele B din băuturile energizante? Nicăieri, doar se retrage pentru a te lovi apoi și mai puternic când efectul acestor aliați cu două fețe dispare. Vei observa atunci că ești și mai obosită și mai lipsită de energie, un efect care este adesea de notat în cazul consumatorilor înrăiți de băuturi energizante.

Ce e de făcut? Renunță sau limitează consumul de energizante. Rezumă-te la cafea sau ceai negru pe care să le servești însă întotdeauna în prima parte a zilei.

Te stresezi. Deși stresul e aproape imposibil de evitat azi, când devine cronic, vei avea de suferit. Printre altele, stresul poate cauza probleme cu somnul, dar poate provoca oboseală și atunci când ai dormit bine.

Ce e de făcut? Dacă nu poți fugi de stres, descoperă modalități prin care să îl ții sub control. Exercițiile de respirație, yoga și meditația dau rezultate în acest sens.

Ai alergii alimentare. Crezi sau nu, dar alergiile alimentare pot stârni nu numai probleme digestive, iritații, dureri de cap sau scurgeri nazale, dar și oboseală. Cercetările au subliniat că persoanele cu alergie la gluten, ouă, soia sau lactate prezintă în general o lipsă mai acută de energie.

Ce e de făcut? Dacă suspectezi că suferi de o alergie alimentară, discută cu un specialist sau descoperă singură sursa ta de probleme eliminând rând pe rând din dietă mâncărurile pe care le consumi frecvent.

Duci o viață sedentară. Poate părea contraintuitiv, dar așa este construit corpul nostru: exercițiile fizice scad nivelul de oboseală. Dimpotrivă, dacă sedentarismul te caracterizează, poți ajunge să suferi inclusiv de sindromul oboselii cronice.

Ce e de făcut? Asigură-te că faci mișcare zilnic. Nu e obligatoriu să mergi la sală sau să depui efort intens; plimbările, grădinăritul, urcatul scărilor sau curățenia de primăvară sunt modalități minunate de a fi activă.

Nu consumi nutrienți de calitate sau suficiente calorii. Chiar dacă vrei să slăbești, ai nevoie de minimum 1200 de calorii zilnice. Atunci când acestea lipsesc, metabolismul stagnează, ceea ce afectează producția de energie și, pe cale de consecință, cauzează oboseală.

 vitoral ferrum picaturi Ce e de făcut? Ai nevoie în special de vitamina D, produsă prin expunerea la soare, și de fier. Vitoral Ferrum picături îți asigură necesarul mineralului atât de important pentru starea ta de bine. Suplimentul te ajută să spui „adio” oboselii, conținând o combinație de fier în formă de pirofosfat micronizat și dispersabil și un complex de vitamine D și B6. E exact ceea ce ai nevoie dacă simți că nu mai ai energie, prezentând de asemenea o absorbție lentă și o biodisponibilitate crescută. Vitoral Ferrum picături este disponibil la Vavian Pharma, iar doza recomandată e de 2 ml pe zi.

 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Usturoiul și glanda tiroidă: tot ce trebuie să știi
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate
Incepe quiz
Ghicim ce zodie ești! Tot ce trebuie să faci e să ne zici care sunt vedetele tale preferate

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.