Top 9 cele mai bune tratamente pentru gută

Top 9 cele mai bune tratamente pentru gută

Redactor Raluca Margean

Guta este un tip de artrită inflamatorie care se caracterizează prin articulații roșii, umflate și dureroase. Apariția acestei condiții medicale este influențată de o combinație de mai mulți factori, printre care dietă deficitară, moștenire genetică, vârstă și sex. În general, bărbații cu vârsta cuprinsă între 40-50 de ani sunt cei mai afectați, riscul fiind mai mare la persoanele care suferă de obezitate și consumă o cantitate ridicată de carne și alcool.  

Guta determină creșterea nivelului de acid uric în sânge,  prin urmare unul din principalele obiective în tratamentul acestei boli este eliminarea cantității în exces de acid uric din organism. Rezultate favorabile se pot obține prin adoptarea unei diete alimentare stricte, bazate pe consumul ridicat de lichide, anumite fructe și legume, evitarea alcoolului și a alimentelor bogate în purine. În cazurile mai grave, tratamentul va include și administratea de medicamente care să blocheze producția sau care să ajute la eliminarea de acid uric din organism.

Iată mai jos care sunt cele mai bune 9 tratamente și ceaiuri pentru gută pe care le poți încerca și tu:

Ceaiuri pentru gută care ajută la eliminarea acidului uric

Ceaiurile cu proprietăți diuretice și detoxifiante sunt recomandate pentru tratarea gutei deoarece ele favorizează eliminarea toxinelor și a deșeurilor din zonele în care acidul uric se află în exces. Iată care sunt cele mai bune ceaiuri pentru gută:

1. Ceaiul de urzică

Urzica poate reduce inflamațiile provocate de gută și poate ajuta la eliminarea cristalelor care se formează la nivelul rinichilor. Pentru un tratament corect și rezultate eficiente, este necesar consumul unei căni de ceai de urzică pe stomacul gol, în fiecare zi, timp de cel puțin 2 săptămâni. 

Ai nevoie de: 1 linguriță (5 g) de urzici și 1 cană (250 ml) de apă

Mod de preparare: Într-o cană de apă fierbinte adaugă lingurița de urzici, acoperă cana și las-o la răcit timp de 10-15 minute, apoi strecoară și bea ceaiul cât este cald.

2. Ceaiul de păpădie

ceaiuri-pentru-gută-păpădie

Păpădia este cunoscută pentru abilitatea sa de a îmbunătăți funcția renală și hepatică, prevenind retenția de apă. De asemenea, ea reduce nivelul de acid uric din organism, fiind folosită adeseori în tratarea gutei. Se recomandă consumul a 2 căni de ceai de păpădie în fiecare zi, timp de 2 săptămâni.

Ai nevoie de: 1 linguriță (5 g) de petale de păpădie uscate și 1 cană (250 ml) de apă

Mod de preparare: Petalele de păpădie se adaugă într-o cană de apă fierbinte și se lasă la infuzat timp de 10 minute. După aceea, se strecoară ceaiul și se bea călduț.

3. Ceaiul din coada-coalului

ceaiuri-pentru-gută-coada-calului

Coada calului este o plantă cu proprietăți diuretice, care stimulează producția de urină și reduce nivelul de acid uric din organism. Pentru pacienții de gută este nevoie de o cantitate de 2 căni de coada calului în fiecare zi, timp de 3 săptămâni. Prima cană se bea dimineața pe stomacul gol, iar cea de-a doua după-amiaza.

Ai nevoie de: 1 lingură (15 g) de coada-calului și 1 cană (250 ml) de apă

Mod de preparare: Se adaugă lingura de coada-calului într-o cană de apă fierbinte, se acoperă și se lasă la infuzat timp de 10 minute. După aceea, se strecoară ceaiul și se bea călduț.

4. Ceaiul din anghinare

ceaiuri-pentru-gută-anghinare

Anginarea are proprietăți diuretice și ajută la eliminarea acidului uric din organism, în special dacă este consumată sub formă de ceai. Tratamentul cu ceai de anghinare trebuie administrat timp de 2 săptămâni și constă în consumul a 2 căni de ceai pe zi, una pe stomacul gol și cea de-a doua după-amiaza.

Ai nevoie de: 1 anghinară și 2 căni a câte 250 ml de apă

Mod de preparare: Se spală bine anghinarea, se taie coada, se îndepărtează frunzele exterioare și se păstrează doar cele moi. Acestea se adaugă peste apa clocotită, lăsându-se la fiert timp de aproximativ 5 minute. După această perioadă, se ia infuzia de pe foc și se lasă la răcit, apoi se strecoară și se bea ceaiul rezultat.

5. Ceaiul din muguri de armurariu

ceaiuri-pentru-gută-armurariu

Armurariul este o plantă recomandată în special pentru regenerarea și detoxifierea ficatului. Ceaiul de armurariu curăță sângele, ajutând astfel și la prevenirea hiperuricemiei (creșterea acidului uric în sânge). Pentru tratarea sau prevenirea atacurilor de gută, se recomandă consumul unei căni de ceai pe zi, dimineața sau după-amiaza, timp de 3 săptămâni.

Ai nevoie de: 2 linguri (30 g) de muguri de armurariu și 1 cană (250 ml) de apă

Mod de preparare: Mugurii de armurariu se pisează și se adaugă o lingură de muguri pisați într-o cană cu apă fierbinte, chiar înainte să înceapă să dea în clocot. Se dă focul mai încet și se lasă așa timp de 5 minute. După această perioadă, se ia oala de pe foc, se lasă la răcit 10 minute, apoi se strecoară și se bea.

Tincturi pentru gută care au efect diuretic

Pe lângă ceaiurile pentru gută, se recomandă și folosirea anumitor tincturi din plante cu efect diuretic și depurativ. Iată care sunt acestea:

1. Tinctura de ienupăr

Tinctura de ienupăr este ideală pentru menținerea sănătății rinichilor și a căilor urinare, pentru că ajută la eliminarea apei și a toxinelor din organism. Pentru tratarea gutei, se dizolvă o linguriţă de tinctură într-un pahar cu apă şi se bea preparatul cu înghiţituri mici. Administrarea tratamentului se face de trei ori pe zi, timp de două săptămâni, după care se recomandă o pauză de 7 zile.

2. Tinctură de ceai de Jawa

Ceaiul de Jawa are proprietăți diuretice, de aceea se folosește des în tratamentul afecţiunilor renale de natură inflamatorie, infecţioasă şi litiazică. Tinctura de ceai de Jawa favorizează eliminarea depunerilor de acid uric de pe articulaţii și este indicată în tratarea gutei. Se administrează câte o linguriţă diluată în apă, de 2-3 ori pe zi.

3. Tinctură de mesteacăn

Această tinctură are proprietăți diuretice și depurative, ajutând la eliminarea acidului uric prin urină și la detoxfierea tractului urinar. În plus, mesteacănul este cunoscut și ca un puternic antiinflamator, ceea ce face ca tinctura obținută din mesteacăn să fie un remediu perfect pentru gută. Se administrează câte o linguriță de tinctură diluată în 100 ml de apă (jumătate de pahar) de 3-4 ori pe zi, înainte de mese.

Citește și: Ceai de mesteacăn: băutura care vindecă infecțiile urinare și tratează reumatismul

4. Tinctură de colțul lupului (crețușcă)

Colțul lupului este un puternic diuretic și inflamator, de aceea se folosește ca și adjuvant în tratamentul gutei. Tinctura de colțul lupului se poate administra de 3 ori pe zi (o lingură de tinctură diluată în 100 de ml de apă).

Medicamente care elimină acidul uric 

Ceaiurile pentru gută și alte remedii naturiste trebuie să fie complementare tratamentului medicamentos. Medicamentele care se administrează în tratarea gutei au rolul de a atenua simptomele și de a elimina, pe cât posibil, cauzele bolii. Tratamentul este diferit în funcție de stadiul bolii și poate consta în:

  • medicamente antiinflamatorii nesteroidiene (precum ibuprofen, naproxen sau indometacin) care se administrează pentru reducerea durerii și a inflamațiilor articulațiilor;
  • medicamente care reduc concentrația de acid uric din sânge, precum: allopurinol (scade producția acidului uric endogen, însă nu trebuie să fie administrat concomitent cu diureticele tiazidice și anticoagulante) și colchicina.

Ce trebuie să mănânci când ai acidul uric mărit?

Dieta pentru gută este una foarte strictă și conține multe alimente interzise. Printre acestea se numără:

  • carnea de vițel, de miel, carnea grasă, supa cu carne, untură sau mezelurile
  • organe de animale (rinichi, ficat, creier)
  • pește gras (sardele, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan), icre sau conserve de pește
  • gălbenușul de ou, smântâna sau produsele lactate obținute din lapte foarte gras
  • legume precum: spanacul, sparanghelul, mazărea, fasolea albă, roșiile, pasta de tomate sau bulionul, sfecla roșie, mazărea, castraveții
  • fructe precum: zmeură, smochine uscate și afine
  • dulciurile concentrate, pâinea albă sau neagră și oțetul

Alimentele permise sunt:

  • supele vegetariene cu cartofi, țelină, morcovi
  • lapte dulce sau bătut, iaurt, brânză dulce, nesărată sau foarte slabă.
  • carne de vacă și de găină (fără piele), carne de pui și pește slab (șalău, biban)
  • ouă fierte (maxim 2 ouă pe săptămână)
  • paste făinoase, dulciuri light
  • ceai, cafea slabă, compot de fructe uscate
  • cireșe, mere și banane

Mămăliga la gută: permisă sau nu?

Mămăliga este unul din preparatele cele mai populare printre români. Vestea bună de la nutriționiști este că mămăliga poate fi consumată și de bolnavii de gută, cu condiția ca aceasta să nu fie sărată. Prin urmare, atunci când îți prepari mămăliga, ține cont de faptul că sarea este total contraindicată în dieta unei persoane care suferă de gută. Unii doctori recomandă consumul a maxim 2 grame de sare pe zi. 

Mierea la gută: de ce nu este recomandată?

Mierea conține fructoză, iar aceasta crește metabolismul purinei și ridică nivelul de acid uric din sânge. Din acest motiv, mierea nu este recomandată la gută. 

Este bun cartoful pentru reducerea acidului uric?

Cartofii pot fi introduși în dieta pentru gută, fiind chiar indicați. Cartofii sunt bogați în aminoacizi și conțin multe vitamine și minerale necesare organismului, precum: vitamina A, k, B6 și C, fosfor, calciu, cupru, potasiu sau mangan. De asemenea, datorită conținutului ridicat de potasiu, cartoful ajută la detoxifierea organismului și contribuie la eliminarea acidului uric. Ei se pot găti sub orice formă: la cuptor, prăjiți sau fierți, se pot adăuga în supe și salate. Cartofii cruzi rași se pot folosi în cataplasme aplicate pe zonele afectate de gută, pentru calmarea durerii și reducerea inflamațiilor. 

Sunt cireșele un remediu natural pentru gută?

Cireşele oferă multiple beneficii terapeutice, deoarece acestea sunt bogate în antioxidanţi şi conţin foarte mulţi compuşi care conferă organismului o stare de sănătate generală. Consumul de cireșe este asociat cu scăderea riscului de aparariție a atacurilor de gută. Cireșele au un efect antiinflamator, pot ajuta la reducerea concentraţiei acidului uric din organism şi reduc nivelul proteinei C-reactive, care este asociată cu diverse boli inflamatorii, precum guta. Atât fructele în sine pot fi consumate fără probleme, cât și sucul de cireşe sau tarta cu cireşe. 

Alte remedii naturiste pentru gută

ceaiuri-pentru-gută-remedii-naturale

Magneziu

Deficitul de magneziu poate agrava inflamația cronică din organism, de aceea este recomandată restabilirea nivelului optim de magneziu în corp. Mai mult decât atât, un studiu efectuat de cercetătorii americani a demonstrat că un nivel normal de magneziu este asociat cu niveluri mai scăzute de acid uric în organism, așadar riscul de gută în aceste cazuri este mai mic. Totuși, studiul a confirmat că acest lucru este valabil doar în cazul bărbaților, nu și al femeilor.

Comprese cu ghimbir 

Ghimbirul este recunoscut pentru efectul său antiinflamator astfel că ele este folosit pe scară largă pentru a ameliora inflamația și durerea și pentru a restabili metabolismul normal. Ghimbirul se poate utiliza sub formă de ceai sau ca și condiment în diverse mâncăruri, însă această plantă este foarte eficientă și pentru uz extern, sub formă de compresă. Adaugă 1 lingură de ghimbir proaspăt ras într-o cană cu apă și lasă să fiarbă timp de câteva minute. Înmoaie o bucată de pânză curată în amestec, iar când nu mai este fierbinte, aplică pânza pe zona suferindă timp de 15-30 de minute. Compresa poate fi fixată cu un bandaj sau tifon și este recomandată să fie făcută cel puțin o dată pe zi. Pentru a evita iritarea pielii, este bine să faci un test înainte pe o suprafață mai mică de piele.

Crema de arnică și cataplasme cu varză sau cartof

Pentru calmarea durerilor și reducerea inflamațiilor, se recomandă ungerea zonelor afectate cu cremă de arnică. Același efect calmant îl pot avea și cataplasmele cu varză proaspătă sau cu coajă de cartof crud ras. Amidonul din cartofi este substanța care ajută la calmarea durerii (sau a mâncărimii), are efect antiinflamator și grăbește vindecarea leziunii. Pentru cataplasmă, trebuie să razi câțiva cartofi, să-i amesteci cu puțină miere și suc de măsline, apoi să aplici combinația pe zona cu probleme. Fixează bine cu un pansament și lasă să acționeze 1-2 ore, după care trebuie să schimbi cataplasma. 

Apă caldă cu oțet de cidru de mere, suc de lămâie și turmeric

Oțetul de cidru de mere este benefic pentru rinichi, iar sucul de lămâie și turmericul sunt recunoscute pentru faptul că ajută la reducerea acidului uric în organism. Prepară-ți un suc de lămâie cu apă caldă, în care să adaugi 2 lingurițe de turmeric și 1 linguriță de cidru de mere. Bea acest amestec de două-trei ori pe zi.

Semințe de ciulin de lapte 

Ciulinul de lapte este folosit în special pentru menținerea sănătății ficatului, însă el poate fi folosit în unele cazuri și pentru gută deoarece poate ajuta la reducerea acidului uric din organism.

Hibiscus

Planta de Hibiscus are un efect diuretic și poate ajuta la scăderea acidului uric din organism. Hibiscus se poate consuma fie ca ceai, condiment în mâncare sau supliment alimentar.

Înainte de a încerca orice fel de tratament naturist sau ceaiuri pentru gută, trebuie să consulți medicul specialist. Doar el îți poate recomanda cel mai bun tratament pentru această boală și te poate ajuta să o ții sub control. Anumite plante pot avea efecte secundare neplăcute, așadar este important să discuți cu medicul tău curant înainte de a apela la orice remedii sau preparate pregătite în casă. Pentru a preveni atacurile de gută este important să te hidratezi eficient, să te odihnești mult și să menții o viață sănătoasă.  

Surse foto: Pixabay

Articolul urmator
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Top 6 alimente pe care să le consumi pentru a crește producția de colagen a corpului
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari
Incepe quiz
Cel mai greu test! Nimeni nu raspunde corect la toate cele 10 intrebari

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.0 (43)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.