Castravetele amar, ingredientul care îţi scade indicele glicemic!

Castravetele amar, ingredientul care îţi scade indicele glicemic!
Eugenia Dinescu, redactor
Vineri, 19.08.2016

Cuprins

Castravetele amar (Momordica charantia) este supranumit şi „insulina vegetală” dintr-un motiv cât se poate de simplu: funcţionează în acelaşi mod ca insulina secretată de pancreas asupra organismului, facilitând absorbţia zahărului din sânge în celule şi ţesuturi. Anumiţi compuşi ai castravetelui amar reduc nivelul glicemiei din sânge şi inhibă senzaţia de foame, aşa că nu este de mirare că această legumă ocupă un loc fruntaş în categoria alimentelor indicate diabeticilor.

Nu este deloc complicat să identifici castravetele amar în rafturile aprozarelor: cu o culoare ce variază între verde închis şi verde cu galben până la portocaliu, în funcţie de stadiul de coacere, castravetele amar are o suprafaţă noduroasă, cu excrescenţe neregulate.

În bucătăria pakistaneză, indiană şi chineză, castravetele amar este apreciat pentru gustul său, dar dacă suferi de diabet, proprietăţile sale curative te vor determina să îl introduci în dieta ta zilnică. Află ce beneficii are castravetele amar în dieta persoanelor care suferă de diabet!

Cum influenţează castravetele amar diabetul?

Castravetele amar face parte din familia curcubitaceelor şi este înrudit cu pepenele, dovleacul şi castraveţii verzi, însă proprietăţile sale nutritive îl aduc mai aproape de un superaliment. Castravetele amar conţine cel puţin trei substanţe active cu proprietăţi anti-diabetice: charantina, al cărei efect de scădere a nivelului de glucoză din sânge a fost deja confirmat, vicina şi polipeptida-p, un compus asemănător insulinei.

Mai mult, castravetele amar conţine un tip de lectină care contribuie la reducerea nivelului de glucoză din sânge şi inhibă apetitul, într-un mod similar cu acţiunea insulinei asupra creierului. Introdus în alimentaţie alături de schema de tratament pentru diabet, castravetele amar poate duce la valori hipoglicemice îngrijorătoare, aşa că monitorizarea constantă a nivelului de zahăr din sânge este extrem de importantă.

Pe lângă beneficiile sale în tratamentul diabetului de tip 2, conţinutul ridicat de antioxidanţi, vitaminele A, B, C, polifenoli şi flavonoide castravetele amar, precum luteina şi betacarotenul, îi conferă proprietatea de a inhiba dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cancerul mamar şi cel de prostată. Mai mult, acesta se dovedeşte benefic şi în tratarea anumitor afecţiuni ale pielii, constipaţiei cronice şi problemelor digestive.

Cum introduci castravetele amar în alimentaţie

Sub formă de suc, ceai, blanşat (opărit) sau în stare crudă, castravetele amar se dovedeşte un aliat puternic în lupta cu diabetul, oricum ai alege să îl consumi. Având doar 17 calorii la suta de grame, dar un conţinut ridicat de fibre, vitamine, minerale şi fitonutrienti, castravetele amar este un aliment ideal în diete şi în curele de slăbire.

Nu doar pulpa castravetelui amar abundă în substanţe nutritive, ci şi seminţele. Acestea se usucă, apoi se macină, iar pulberea obţinută se consumă înainte de masă. Poţi găsi pulberea de seminţe de castravete amar sub formă de capsule în magazinele naturiste şi plafare, însă ele nu înlocuiesc tratamentul recomandat de medicul diabetolog.

Ajuns la maturitate, castravetele amar „explodează”, aşa că depozitarea acestuia necesită o atenţie specială. „Explozia” nu este altceva decât o strategie extrem de eficientă pentru înmulţire, care îi permite să îşi arunce seminţele cât mai departe pentru a germina, aşa că nu ar trebui să te îngrijoreze. Consumat în cantităţi mari, castravetele amar poate provoca dureri abdominale, menstruaţie neregulată şi diaree, aşa că specialiştii recomandă prudenţă în introducerea lui în dietă.

Deşi cercetările asupra castravetelui amar sunt abia la început, rezultatele înregistrate până acum vorbesc despre castravetele amar drept o soluţie naturală în tratamentul diabetului de tip 2. Mai mult, culturile de momordica charantia încep să se dezvolte şi în ţara noastră, fiind din ce în ce mai uşor de găsit. Acum ştii care este cel mai puternic aliat natural împotriva diabetului, aşa că pasul următor este să afli care sunt alimentele interzise în diabet!

Articolul urmator »
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Indicele HOMA: ce este și când este recomandată testarea
Raluca Margean | Luni, 04.03.2024
Incepe quiz
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele
Testul Infernului îţi spune care îţi sunt păcatele

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

4.3 (3)
Alte subiecte care te-ar putea interesa
Megalofobia: ce este și cum îți poate afecta viața
Raluca Margean | Sâmbătă, 20.04.2024
Cronotipurile: ce sunt și cum îți afectează somnul
Raluca Margean | Duminică, 24.11.2024

Ne găsești pe