Totul despre West Nile, virusul care a speriat România

Totul despre West Nile, virusul care a speriat România

Redactor Andreea Baluteanu

Suntem în plin sezon al ţânţarilor, iar ploile abundente din ultima perioadă au favorizat înmulţirea acestor insecte. În aceste condiţii, tot mai multe persoane se plâng de înțepăturile de insecte, iar primele cazuri de infecţii severe cu virusul West Nile au apărut şi la noi.

Până acum, s-au înregistrat 18 cazuri de infecţii cu virusul West Nile la noi, conform digi24.ro. Însă alerta e în creştere, dar fiind faptul că cea mai periculoasă perioadă în ceea ce priveşte contractarea virusului este între lunile august-septembrie.

Virusul West Nile: cauze şi factori de risc

Ţânţarii, aceşti „vampiri ai verii”, sunt cei care contribuie la răspândirea virusului West Nile. Se pare că ei înțeapă mai întâi păsările, apoi trec virusul la oameni şi la cai. Dacă pentru aceştia din urmă a fost deja creat un vaccin, nu acelaşi lucru poate fi spus şi despre oameni.

ţânţar

Prin urmare, principala cauză a contractării virusului West Nile este reprezentată de înțepătura de ţânţar. Virusul poate fi transmis, în cazuri mai rare, şi prin transfuzii de sânge, prin transplant de organe sau prin alăptat. De asemenea, se consideră că, în cazul sarcinii, West Nile poate trece de la mamă la făt, aşa că ai mai multă grijă dacă eşti însărcinată.

Dacă te-am speriat, venim acum şi cu un strop de alinare: cercetătorii estimează, conform healthline.com, că doar 1% din populaţia infectată va dezvolta cazuri foarte severe de infecţie cu virusul, ce pot evolua în meningită sau în encefalită. Dintre acestea, doar 10% sunt mortale. Majoritatea celor înțepați de țânțari (70-80%) nu prezintă niciun simptom, iar corpul reuşeşte să anihileze singur virusul, fără prea multe bătăi de cap.

Fii însă atentă dacă te numeri printre persoanele aflate în grupele cu factori de risc:

  • vârstă înaintată – peste 60 de ani;
  • sistem imunitar slăbit;
  • anumite boli: HIV, diabet, cancer, hipertensiune arterială, afecţiuni ale rinichilor.

Simptomele infecţiei cu virusul West Nile

Aşa cum ţi-am spus, cea mai mare parte a persoanelor înțepate de ţânţari şi infectate cu virusul îi pot face faţă pe cont propriu, fără a prezenta simptome.

Circa 20% din populaţie va prezenta însă semne caracteristice, în general într-o perioadă cuprinsă între 3-14 zile de la infectare. Acestea sunt asemănătoare celor specifice răcelii şi pot cuprinde:

  • febră;
  • dureri de cap;
  • dureri musculare;
  • stare de greaţă şi vomă;
  • umflături ale glandelor limfatice (mai rar);
  • iritaţii pe piept, burtă şi spate;
  • stare de oboseală (care poate persista până la o lună).

Acei 1% dintre oameni care se confruntă cu cea mai gravă formă a infecţiei pot prezenta simptomele următoare:

  • rigiditate a gâtului;
  • sensibilitate crescută la lumină;
  • convulsii;
  • cefalee severă;
  • stare de confuzie;
  • febră mare;
  • paralizie;
  • comă.

Diagnosticul infecţiei cu virusul West Nile

Dacă experimentezi oricare dintre simptomele severe descrise mai sus, este necesar să consulţi medicul, mai ales dacă ştii că ai petrecut mult timp în natură în ultima perioadă şi ai fost înțepată de ţânţari.

Doctorul va face un test de sânge, care va confirma sau infirma prezenţa bolii. Infecţia cu virusul West Nile presupune creşterea numărului de globule albe din sânge, acestea fiind vizibile prin intermediul analizei. De asemenea, doctorul poate recomanda şi o puncţie lombară, extrăgând fluid din măduva spinării, verificând astfel prezenţa virusului şi a anticorpilor necesari în aceste zone. Pot fi necesare şi radiografii, care atestă prezenţa encefalitei.

test de laborator

Tratamentul infecţiei cu West Nile

Începem cu cea mai proastă veste: fiind vorba despre o infecţie virală, nu există un remediu pentru West Nile. Oamenii de ştiinţă lucrează la mai multe soluţii şi la crearea unui vaccin, dar momentan eforturile nu au fost concretizate, deşi studiile au rezultate promiţătoare.

În formele uşoare, poţi apela la aspirină sau la ibuprofen pentru a calma simptomele bolii. Doctorul poate prescrie în cazurile severe administrarea de fluide intravenos sau diverse medicamente pentru a stopa evoluţia bolii.

În toate cazurile, e recomandat să stai acasă, să te odihneşti şi să bei multe lichide, deoarece, până în momentul de faţă, corpul nostru e singurul capabil să lupte cu acest virus.

Prevenţia infecţiei cu virusul West Nile

Mai ales în cazul unei infecţii aparent lipsite de riscuri, dar care poate ajunge în forme extreme să producă boli precum encefalita şi meningita şi să conducă şi la moarte, prevenţia e cea mai importantă.

Ministerul Sănătăţii a emis o atenţionare în ceea ce privește invazia de ţânţari. Iată care sunt măsurile pe care le recomandă:

  • evită să îţi expui pielea în zonele cu mulţi ţânţari şi poartă haine cu mânecă lungă şi pantaloni pentru a te feri de înţepăturile acestora;
  • evită zonele cu vegetaţie abundentă şi umiditate crescută, precum pădurile, parcurile, apele stătătoare;
  • apelează la spray-uri special concepute pentru a goni ţânţarii (repelenţi): formulele noi sunt blânde cu pielea ta şi nu mai presupun niciun risc;
  • dacă stai la casă, asigură-te că seci toate suprafeţele cu apă stătută, precum bălţile, şi că îndepărtezi gunoiul menajer;
  • stai în casă pe cât posibil seara şi în zorii zilei, deoarece atunci ţânţarii sunt cei mai activi.

Infecţia cu virusul West Nile poate fi inofensivă în cea mai mare parte a cazurilor, dar e extrem de important să ai grijă de tine şi să te protejezi. Ţine cont de recomandările noastre şi mergi la medic de îndată ce experimentezi simptome grave. 

Surse foto: iStock

Articolul urmator
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Atenție români! 10% din țânțarii din România sunt purtători ai virusului West Nile 
Ce vedeta din Romania esti?
Incepe quiz
Ce vedeta din Romania esti?

Cum ti s-a parut articolul? Voteaza!

0 (0)
Abonează-te la newsletterul DivaHair!
Va rugam sa completati campurile necesare.